KOMMER SNART: Siste og sjette sesong av Downton Abbey starter på NRK1 i slutten av september/begynnelsen av oktober. Foto: , Carnival Film & Television Ltd

10 ting du ikke visste om «Downton»-finalen

OBS: Avslører deler av handlingen

Om noen uker kommer aller siste sesong av «Downton Abbey»,
og skuespillene har røpet noe av hva seerne har i vente.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

«Downton Abbey»-feberen har herjet i fem sesonger så langt, og i månedsskiftet september/oktober sender NRK1 det sjette og siste kapitlet i sagaen om Crawley-aristokratene og deres tjenerstab. Når sesongen har premiere i Storbritannia 20. september, er historien kommet til 1925.

Har du lest: Slik blir seriehøsten på TV – VGs serietips.

I helgen ble de første 90 minuttene vist for pressen i London, og skuespillerne er i gang med intervjuer før sesongfinalen. Dette er blant informasjonen de har avslørt:

NB! Røper deler av handlingen i tidligere sesonger og denne.

1) Mary og Tom kommer ikke til å bli sammen

I samtale med Digital Spy, avviser Michelle Dockery, som spiller Lady Mary, kontant enhver romanse mellom rollefiguren og Tom Branson (spilt av Allen Leech).

– Definitivt ikke! Vi må bli kvitt det ryktet. Han er som broren hennes, og det vil han alltid være, sier hun i intervjuet.

I tidligere sesonger har Mary opplevd å miste sitt livs kjærlighet, og hun har hatt opptil flere andre beilere hun har takket nei til, blant dem Anthony Foyle (Tom Cullen) og Charles Blake (Julian Ovenden). I julespesialen i fjor kunne det se ut som Matthew Goode, kjent fra «The Imitation Game» og «The Good Wife», vekket Marys interesse som Henry Talbot.

Fikk du med deg: George Clooney klar for «Downton Abbey».

– Dette året føles det som Mary jobber mer med seg selv enn med forhold til andre, sier Dockery.

FORNØYD: Hugh Bonneville som grev Robert Grantham Foto: Nick Briggs , Carnival Film & Television Ltd

2) Ikke alle historietråder vil få en avslutning

Det er lorden selv, Hugh Bonneville, alias Robert Crawlwy, som forteller dette.

– Det løses på en måte som passer serien veldig godt. Som i livet, vil noen historietråder bli liggende åpne.

Til Digital Spy sier skuespilleren at da han leste manuset for finaleepisoden, fikk han en klump i halsen. Han syntes også avslutningen er veldig riktig for serien.

– Jeg er glad vi gir oss på nåværende tidspunkt, siden Julian (Fellowes, serieskaperen, journ.anm.) sier det er bedre å gi se før folk ber oss om å stoppe, legger lordens kone i serien, Elizabeth McGovern, til.

Les mer: Downton-hunden måtte ikke dø på grunn av navnet Isis.

3) Tjenerne på Downton Abbey står i fare for å bli nedbemannet

Ifølge The Independent, kan de nye sparetiltakene godset er tvunget til å gjennomføre gå ut over tjenerstaben. Det ligger an til spisse albuer og nye intriger når de ansatte skal overbevise Crawley-familien om at akkurat de er uunnværlige.

4) Moderne teknologi får en større rolle

Vi har allerede sett telefonen, men nå må Mrs. Patmore lære å forholde seg til et kjøleskap. Ifølge The Independent dukker også en hårføner opp, selv om dens nytte vil bli debattert.

SØSTERSPLID: Laura Carmichael som Lady Edith Crawley (t.v.) og Michelle Dockery som søsteren Lady Mary Crawley (t.h.). Elizabeth McGovern som moren, grevinne Cora Grantham i midten. Foto: Nick Briggs , Carnival Film & Television Ltd

5) Edith finner selvstendighet i London

Angivelig er «stakkars Edith»-tiden over. Hun driver magasinet i London og begynner å omgås de samme kretser som Virginia Woolf. Det fører til en økende avstand mellom henne og søsteren, og muligens ligger det også ny kjærlighet i kortene, varsler The Independent.

– Jeg håper Edith finner lykken. Det er hva du ønsker, men det betyr ikke at det er lett. Å bo med sin illegitime datter er alltid en trussel, og det dramaet vil ikke forsvinne, sier Laura Carmichael til Deadline om Ediths skjebne.

Kritikk: Historiker slakter «Downton Abbey».

6) Tom kommer tilbake

For hvor mange episoder er ikke avslørt, men Allen Leech blir å se som Branson også i deler av sesong 6. I slutten av sesong fem så vi Tom takke for seg for å reise til USA for å skape et nytt liv med datteren Sybil. Returen røpet Leech selv på Twitter i sommer, etter at bilder av ham i Downton-kostyme ble lekket på Internett.

TJENERPAR: Joanne Froggatt som Anna Bates og Brendan Coyle som Mr Bates i sesong 6. Foto: Nick Briggs , Carnival Film & Television Ltd

7) Flere av skuespillerne er klare for å gjenta rollene i en «Downton Abbey»-film

Joanne Froggatt som spiller Anna Bates og Phyllis Logan som spiller Mrs Hughes, sier begge til Digital Spy at de gjerne tar en gjenforening for å spille inn en eventuell «Downton Abbey»-film.

– Det ville jeg definitivt gjort. Det hadde vært kjempefint. Å samle oss alle er vanskelig nok på en god dag, men jeg ville definitivt stilt opp, sier Logan.

– Jeg også, om vi kunne samlet alle. Det hadde vært topp å ha en pause, på minst ett år, men det ville vært veldig spennende å samles igjen og gjøre et nytt forsøk! Istemmer Froggatt.

Hugh Bonneville sier til Deadline at han er mer skeptisk til en film:

– Jeg vet ikke, det kommer an på manuset. Så lenge Julian Fellowes ikke ender med å skrive «Gosford Park» om igjen, noe han fort kan gjøre, tror jeg det kommer til å bli som å gjete katter å få samlet oss alle sammen.

Mer å lese: Slik var «Downton»-stjernenes liv før suksessen (krever innlogging).

FRIDDE: Jim Carter som Mr. Carson fridde til Phyllis Logan som Mrs. Hughesi forrige sesong. Foto: Nick Briggs , Carnival Film & Television Ltd

8) Flere gråt da innspillingen var over

– Jeg har gjort sikkert 200 jobber, og jeg tenkte det bare var å gjøre denne ferdig og gå videre til den neste. Jeg trodde ikke jeg skulle bli sentimental av at «Downton Abbey» var over, sier Jim Carter som spiller Carson til BBC.

Men da han var ferdig med sin siste scene som butleren på godset, overrasket han seg selv.

– Jeg kikket opp og på ansiktene til alle i som har jobbet så beinhardt med serien, så alle de utkjørte ansiktene og tenkte «Herregud, som jeg kommer til å savne dem», og så fylte tårene seg opp.

Ifølge Carter var han ikke alene om å ta til tårene:

– Phyllis Logan (Mrs. Hughes) lå på gulvet og hulket, Lesley (Nicol, som spiller Mrs. Patmore) og Sophie (McShera som spiller Daisy) var helt håpløse. Da jeg snudde meg rundt rant tårene på den svære fyren Lee som bærer stillaser rundt, og også lysmannen Duncan og grip Bobby gråt.

9) «Carson» får tilbud om å være butler i folks bryllup

Ifølge BBC er det ikke bare jobbtilbud det har strømmet på med etter «Downton Abbey»s suksess. Jim Carter som spiller Carson har også fått et par underlige henvendelser.

Lettkledd: «Downton Abbey»-stjerne kaster klærne.

– Noen har spurt meg om jeg vil komme i bryllupet til deres sønn eller datter og vøre butler der. Forespørslene har vært både sjarmerende og helt bisarre, og jeg har høflig svart at jeg heller vil miste venstrebeinet enn å gjøre det, forteller han.

Av andre heller rare hendelser, ble han kalt Mr. Carson av en gjeng kinesiske turister som gjenkjente ham, svettende og iført sykkelshorts, i et tempel i Kambodsja etter et sykkelløp for veldedighet. Og en dame i Los Angeles stoppet ham og sa at hans innsats som Carson hadde fått henne til å ville leve et bedre liv, melder Deadline.

SOM FØR: Maggie Smith spiller en av seerfavorittene, den munnrappe enkegrevinne Violet Grantha. Foto: Nick Briggs , Carnival Film & Television Ltd

10) Maggie Smith skal se hele serien på DVD

På spørsmål fra BBC om hva planene hennes er nå som innspillingen er over, svarer Maggie Smith, som spiller enkegrevinne Violet:

– Jeg skal legge meg nedpå, og kommer til å bli liggende i ganske lang tid. Og det andre jeg skal gjøre er å se på serien. Jeg skal skaffe meg den komplette DVD-boksen og kose meg med gjennomsyn. Jeg har ikke sett på noe av det jeg har gjort. Jeg har sett små deler, men nå vil jeg sette meg ned og se absolutt alt.

NRK har så langt ikke røpet nøyaktig premieredato for serien. Det eneste de har varslet er i månedsskiftet september/oktober.

Vil du ha flere serietips? Se VGs oversikt over seriegodbiter som kommer denne høsten.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder