GLANSBILDET RAKNET: Statsminister Woll ble avslørt etter sin død og skandalen var et faktum. Foto: Trond Solberg , VG

«Mammon 2» – konklusjonen

«Mammon 2» loses greit i havn etter stor frustrasjon midtveis.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL
VG:s terninger viser 4 prikker

«I’m from the CIA». Hvor i huleste kom du fra?

I dét episode syv av «Mammon 2» nærmet seg slutten snek angeren seg på. Serien jeg hadde gitt en sterk femmer og hyllet som enda bedre enn sist irriterte meg nå mer enn den underholdte og holdt på meg som seer. Det er flere grunner til det. Det har vært vrient å bestemme seg for hvem man skal heie på, om det finnes noen i det hele tatt. Linjen om et «enda mer kynisk Makt-Oslo» fra den opprinnelige anmeldelsen har i hvert fall slått til: Drittsekk-faktoren er høy, men det har vært litt for åpenbart at serieskaperne har villet skape usikkerhet. Vi skal liksom ikke vite hvor vi har folk.

«Mammon»-stjernen: Gledet seg til sexscenene

Anders Danielsen Lie er en suveren skuespiller, også i «Mammon 2», men måten man har blitt forledet til å tro at han var voldtektsforbryteren er lagt fram litt klønete – selv om forklaringen hans for så vidt står til troende når den kommer. Og folk som skytes og ikke dør, er ikke det et oppbrukt TV-seriegrep? En som skytes og vitterlig dør er statsminister Woll i tredje episode. Men det er slående utover i serien hvor lite man får følelsen av unntakstilstand i kongeriket når regjeringsoverhodet er brutalt drept i et attentat. Serien kretser rundt maktkampen, et litt ensidig fokus. Og jeg ville vel vært litt mer bekymret for sikkerheten enn fungerende statsminister Ulrichsen later til å være.

All forvirring, og alle lik til tross: Ministerstriden mellom Hjelmeland og Gimle har vært en sann fryd å følge. Og selve løsningen på det hele med statsminister Woll som mannen på «Titov/Treholt»-bildet fra Istanbul gir oss «aha»-følelsen: Vi pusler sammen bitene vi rakk å få om statsministeren («han var villig til å gå langt!») og om finansieringen av utdanningsreformen. Det går opp for oss at det har kommet nok drypp til at oppklaringen henger solid sammen.

ØYSTEIN DAVID JOHANSEN

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder