- VAR LIVREDD: Kristian Valen snakket tidligere denne uken ut til VG om dramaet. Foto: NILS BJÅLAND

Valen skjøt dusjen i fillebiter

Livredd og beruset fyrte Kristian Valen (32) av skudd med maskinpistol for å skremme en skikkelse han så i leiligheten. Resultat: Et knust dusjkabinett og 25 beslaglagte våpen.

ARTIKKELEN ER OVER 12 ÅR GAMMEL

- Først og fremst er jeg sjeleglad for at det gikk så bra som det gjorde. Jeg vil rette en stor honnør til politiet, som var såpass proffe, i tillegg til å være menneskelige og hyggelige, sier en tydelig sliten Kristian Valen (32).

VG møter artisten og TV-kjendisen i lokalene til Universal Music i Oslo. 32-åringen fra Stavanger har valgt å fortelle sin historie om dramaet som utspant seg i hans leilighet på St. Hanshaugen i Oslo natt til søndag. Grunnen til at han stiller til intervju med VG, er at han mener det er publisert mye feilaktig informasjon om saken.

- Jeg skulle ha en sammenkomst med et par kompiser. Men som det ofte blir, ble det ti-tolv stykker. Vi åpnet et par flasker i 21-22-tida, og etter hvert løste det seg opp, og vi gikk på byen, sier Valen.

Ulåst

Ifølge Valen dro han hjem fra byen i 02.30-tiden. På vei hjem fikk han en telefon fra ei venninne som også har nøkler til leiligheten. Hun fortalte at hun var på vei til toppleiligheten i Oslo. Valen opplyser til VG at han derfor ikke låste døra i leiligheten slik at venninnen bare kunne gå rett inn, før han gikk inn på soverommet.

Foran sengen har Valen en TV og et intrikat alarmsystem med en monitor som viser flere av rommene i leiligheten.

- Jeg døser av litt og hører noen lyder. Så ser jeg på panelet (alarmsystemet) at det er bevegelser inne i leiligheten, og da blir jeg bekymret, forteller Valen, som innrømmer at han var beruset da han kom hjem.

SLITEN: - Jeg har ikke sovet noe særlig siden lørdag, forklarer TV-kjendisen. Foto: NILS BJÅLAND

- Jeg ser en skikkelse komme, så jeg roper navnet på venninnen min uten å få svar. Så ringer jeg til politiet og gir beskjed om at det er folk i leiligheten. Jeg har vært borti lignende situasjoner før, så jeg ropte navnet hennes, og hun vet betydningen av at du må gi beskjed når du er i leiligheten. Vi leker ikke gjemsel, for å si det sånn, sier han.

- Livredd

Ifølge Valen blir han mer og mer sikker på at det er noen fremmede i leiligheten. På monitoren ser han bevegelser i stua og på gjesterommet.

- Jeg finner nøkkelen (til våpenskapet på soverommet, red.anm.) og tar ut det første våpenet jeg finner, som er en MP5. Det er så mørkt at jeg bare griper etter ammunisjon. Jeg tror jeg bare får lagt oppi ett eller to skudd, kanskje tre, men jeg har ikke peiling. Så roper jeg til vedkommende: «Jeg er bevæpnet, kom deg ut!», sier Valen, og presiserer at han på det tidspunktet er livredd.

Gjennom soveromsdøren sier Kristian Valen at han får øye på en skikkelse som bøyer seg inn i døra på badet like utenfor soverommet. Ifølge Valen er avstanden mellom han og personen på cirka tre til fire meter.

- Skikkelsen kommer inn igjen og ser mot meg. Da holder jeg våpen, og jeg var pissredd. Det jeg gjør, er at jeg retter våpenet til side og fyrer av et skudd i veggen for å gi beskjed om at dette ikke er et lekevåpen. Da forsvinner vedkommende ut, og jeg blir sittende der lenge, forteller Kristian Valen.

Etter hvert går Valen gjennom leiligheten for å sjekke om venninnen er der.

- Jeg vet ikke om hun ligger her. Jeg må jo sjekke om noen trenger hjelp eller hva det skal være. Jeg går gjennom leiligheten og ser at den er tom. Heldigvis, tenker jeg, sier han.

KJØP VG I DAG og les mer om hvordan Valen forklarer dramaet. Foto: FAKSIMILE, VG 9. MAI 2007

Til slutt kommer venninnen hjem. Hun møter en tydelig preget kamerat med et automatvåpen. Så ser hun hva som har skjedd - nemlig at et skudd har knust hele dusjen.

- Jeg skjøt inn i dusjen. Det lager mye lyd i tillegg. Hele glassveggen knuste, sier Valen.

- Jeg er sjeleglad for at jeg skjøt et varselskudd, og ikke skjøt for å treffe. Men det var bevisst, sier han.

«Politiet!»

MP5'en ble låst inn i våpenskapet igjen, og de to blir sittende i leiligheten i nærmere 50 minutter. Kristian Valen har allerede ringt politiet, men de dukker ikke opp.

- Min venninne er i ferd med å begynne å tenke på at politiet ikke kommer. Så hører jeg et rabalder nede i oppgangen. Da tenker jeg pokker og: «Er det vedkommende som er på vei tilbake med en hel gjeng for å ta meg? Hva faen gjør jeg nå?». Nå er det ikke bare meg å tenke på, men også henne. Da begynte adrenalinet å ta inn igjen. Da var det inn i våpenskapet igjen, tok ut MP5'en - som jeg visste vedkommende hadde sett - satte i magasinet, men det var ikke skudd i, sier Valen, som hevder automatvåpenet ikke var ladet da han tok det ut for andre gang.

- Jeg slenger ut et gammelt våpen som ligger helt foran i våpenskapet, og bak står det en nyere pistol som jeg har ammunisjon liggende fremme i skapet. Helt tilfeldig tar jeg det som ligger fremme. Så sier jeg til min venninne at hun skal ringe politiet med en gang. Jeg går da ut i inngangspartiet ved døra og legger det ene våpenet (pistolen) som det er skudd i magasinet, i skuffen, sier Valen.

Mens venninnen er på telefon med politiets alarmsentral, går Kristian Valen ut i oppgangen. Med automatvåpenet pekende nedover, smyger han seg nedover trappen. Til slutt ser han noen sortkledde menn som roper «politiet!». Først nede ved inngangspartiet til bygården, møter han politiets beredskapstropp.

- Proffe og høflige

- Jeg tok våpenet til side for å markere at jeg ikke var noen trussel. Så kom politiet opp til meg med en gang, tok fra meg våpenet og spurte hva som hadde skjedd. Igjen må jeg berømme politiet. De var så proffe og høflige. Jeg sa jeg hadde hatt folk i leiligheten, at jeg var våpensamler og at det var våpen i leiligheten, forteller Valen, som opplyste beredskapstroppen hvor nøkkelen til våpenskapet lå.

- Skapet var jo låst, for skulle jeg bli overmannet, ville jeg ikke at det skulle stå et åpent våpenskap som hvem som helst kunne forsyne seg i, sier Kristian Valen.

Artisten avviser at beredskapstroppen siktet på ham i den dramatiske situasjonen som utspant seg tidlig søndag morgen.

- Jeg oppfattet ingen spenning. Det kan godt være de oppfatte det. Det hadde jeg gjort, hvis jeg hadde sett en komme mot meg med et automatvåpen. Men de opptrådte veldig korrekt. Det er jeg veldig glad for, for ellers tror jeg ikke dette intervjuet hadde funnet sted i dag, sier han.

Politiet tok med seg artisten på politistasjonen og gjorde våpenbeslag i leiligheten. Etter en kort forklaring og en blodprøve på legevakten, ble Valen sluppet fri. Først mandag ga han en mer utfyllende forklaring til politiet om hendelsesforløpet.

Tablettene som ble funnet i leiligheten, er ifølge Valen tabletter han bruker mot flyskrekk.

- I media spekuleres det om det var narkotika, men det var det ikke. Jeg bruker dem når jeg flyr mellom Norge og USA. Jeg bruker dem for å sove, og jeg tar heller beroligende i stedet for konjakk. Det de i arresten trodde var narkotika, viste seg å være betennelsesdempende og disse tablettene jeg bruker når jeg flyr, sier han.

LES MER I DAGENS PAPIR-VG:
Kristian Valen: - Må være lov å forsvare seg i dette landet

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder