«Paradise Hotel»-kontrakten: Dette skriver de under på

De får ikke betalt et eneste øre i honorar og gir fra seg alle rettigheter, mens TV3 sikrer seg retten til å tjene penger på deltagernes eventuelle berømmelse.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Eksterne lenker

Forside - Paradise Hotel

I går braket det løs med sesong åtte fra det omstridte hotellet i Mexico. Totalt 5000 kjempet om å få være med, og over 20 hadde hellet med seg. Det dukker altså opp flere enn dem som vises på bildet over. TV3 er tause om det nøyaktige antallet for ikke å avsløre spenningen.

En ting er sikkert. Deltagerne må gi avkall på mye. VG har fått tilgang til en kontrakt fra to år tilbake og vet at det ikke er gjort nevneverdige forandringer siden da. I kontrakten kommer det tydelig frem at man ikke har mye å slå i bordet med når man først har signert.

Trekantdrama: Møttes igjen på festen mandag

Noen av punktene er ganske selvsagte. Over de fem tettskrevne A4-sidene garderer TV3 og produksjonskanalen seg blant annet mot at deltageren skal røpe innhold, spre sykdommer på hotellet eller være tidligere arrestert, siktet, tiltalt eller dømt. Men det er bare begynnelsen.

Advokat om kontrakten: – Deltagerne eies med hud og hår

ÅRETS GJENG: Bak f. v.: Synøve Rexhbogaj, Henriette Otervik, programleder Triana Iglesias, Mikela Beckovic, Henning Djupdal, Jonas Malvik Ulseth og Eileen Eriksen. Foran f.v.: Carl Aksel Berg Jansen, Nina Martnes, Mayoo Indiran, Irmelin Snarberg og Øystein Myren Storaa. Foto: RUNE BENDIKSEN , TV3

«Avkall på alle rettigheter»

Deltagerne må skrive under på at de kan filmes i stuasjoner de ikke er klar over at de filmes, som når de er nakne. De er også forpliktet til å stille på et visst antall arrangementer og fester samt gi et stort antall intervjuer – i tillegg til at de i ett år etter at siste program er vist, må få skriftlig godkjenning fra TV3 før de opptrer i andre medier.

«Deltageren gir avkall på alle rettigheter så langt det er tillatt etter gjeldende lovgivning», står det. Samtidig må alle som skriver under på kontrakten, være innforstått med at «Materialet kan bli brukt på andre måter enn som en del av produksjonen», samt at Mastiff kan overdra sine rettigheter til tredjeparter – som igjen kan overdra til andre parter.

SE OGSÅ: Vi så hele Paradise Hotel-premieren blant annet med politisk kommentator i VG og to tidligere deltagere. Se reaksjonene:

Truer med bot

«Dersom Deltageren på noen måte avslører innhold fra Produksjonen til noen i strid med Deltagerkontrakten, er Deltageren innforstått med at Deltageren må betale til Mastiff eller TV3 hundre og femti tusen kroner – 150.000 – som kompensasjon for den ulempe dette medfører for Mastiff», lyder det i et sentralt punkt. Taushetsplikten gjelder i produksjonsperioden og «i fremtiden». («Deltageren», «Produksjonen» og «Materialet» står konsekvent med stor forbokstav gjennom hele kontrakten).

Andre oppsiktsvekkende ting man signerer på, er at Mastiff kan endre på reglene underveis. Det gis heller ingen garanti for når – eller om – serien faktisk blir vist. «Dersom TV3 velger å ikke sende programmet, vil premier ikke bli utbetalt/overlevert», heter det.

Lest denne? Dette skjer i kulissene

NYTT HOTELL: I år samles deltagerne på dette luksushotellet i Mexico. Foto: Rune Bendiksen , TV3

Alle som sjekker inn på hotellet, godtar «å delta i alle aktiviteter» og «utføre oppgaver på instruks». De må også være innstilt på at Mastiff kan endre reglene underveis, uten at deltagerne blir informert.

«Anno»-vinneren: – Uklare grenser i TV3-paradiset

MED I ÅR: Nina Martnes. Foto: Rune Bendiksen , TV3

Mens ingen av deltagerne får honorar for å være med i serien, sikrer TV3 og/eller Mastiff seg eneretten til «å forhandle om kommersiell utnyttelse av Deltageren, som er et resultat av den status Deltageren har fått som følge av deltagelsen». Kontrakten spesifiserer her at det kan gjelde bokutgivelser, filmproduksjoner, foredragsaktivitet og andre TV-opptredener.

På tross av dette må alle hotellgjestene være innforstått med at deltagelse i serien ikke er å anse som et arbeidsforhold med hverken TV3 eller Mastiff. Likevel påberoper Mastiff seg retten til å kunne benytte «deltagernes navn, bilde, stemme og øvrige personlige opplysninger» for å produsere og selge produkter «og øvrig utnyttelse».

Mamma i 2010: Lamslått etter «Paradise»-sex

Deltager: – Føler meg trygg

VG har vært i kontakt med to deltagere i årets sesong. Ingen av dem nølte med å skrive under.

– Det var ikke noe spesielt jeg reagerte på egentlig, men det fremstår som om du er «eid» av Mastiff, det stusset jeg litt på. Men jeg føler meg trygg på Mastiff og at kontrakten er såpass bra at det ikke blir nødvendig med hjelp, sier Nina Martnes (25).

MED I ÅR: Jonas Ulseth. Foto: Rune Bendiksen , TV3

Jonas Ulseth (20) synes det var mye informasjon å fordøye.

– Jeg er ikke spesielt glad i lange greier, men kontrakten var oversiktlig og fin. Det eneste jeg reagerte litt på, var at vi var pliktig til å møte opp på alt som har med «Paradise Hotel» å gjøre i ettertid. Jeg tenkte det kanskje kunne krasje med jobb og annet.

VG har bedt advokat Thor-Arne Wullum studere kontrakten og si sin mening: Her er hans dom

Standardkontrakt

TV3 opplyser til VG at de har en standardkontrakt som deltagerne må skrive under på. De synes ikke det er betenkelig at deltagerne ikke mottar honorar i forhold til det de forplikter seg til.

– Det er vanlig i alle TV-innspillinger. Husk på hvilken enorm eksponeringsmulighet man kan få når man er med i et program som dette, sier Line Vee Hanum, pressesjef i TV3.

– Hvorfor er det lite her som sikrer deltagernes rettigheter?

– Deltagerne er slett ikke strippet for goder og rettigheter. Mastiff tegner reiseforsikring, betaler vaksinasjon, skal skaffe eventuell nødvendig helsehjelp, oppfølging også videre. Ansvarsbegrensningene ellers skal hindre at Mastiff blir ansvarlig for mer enn det som dekkes av forsikringene, dette er jo vanlig også når man for eksempel reiser på ferie med egen reiseforsikring, svarer Vee Hanum.

PRESSESJEF: Line Vee Hanum i TV3/MTG TV. Foto: TV3 ,

I fjor: – Det som skjer er frivillig

– Et springbrett

Pressesjefen mener at det å være med i «Paradise Hotel» for de fleste deltagerne er en opplevelse for livet – og for mange et springbrett til videre karriere.

– Vi bruker mye tid på å bygge deltagernes profiler. Og så er det selvfølgelig muligheten de har til å vinne 300.000 kroner. Det skal man ikke kimse av.

– Hva tenker TV3 om balansen i forholdet mellom de tre partene i kontrakten?

– Slike kontrakter har jo et juridisk språk som kan virke ensidig, men jeg er ikke enig i at det er en dårlig deal å være med. Punktet om alle rettigheter etter gjeldende lover gjelder immaterielle rettigheter, det vil si opphavsrett også videre, som altså kort og godt betyr at Mastiff/TV3 kan eie og fritt benytte våre egne opptak, og bruke innholdet til for eksempel markedsføring og promotering. Har vi ikke fullt eierskap til opptakene, blir det heller ikke noe program.

Lest denne? Eksperter advarer mot «The Voice»-kontraktene

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Aldri bot

Til tross for syv sesonger med «Paradise Hotel» har TV3 aldri gitt bot. Vee Hanum mener likevel at boten på 150.000 kroner dersom noen bryter taushetsplikten, signaliserer hvor viktig det er å overholde avtalen.

– Når vi som TV-kanal investerer så mye ressurser i å lage et underholdende TV-konsept, er det selvsagt avgjørende at vinnere og annet innhold som er vesentlig for å holde på spenningen, ikke avsløres før det skal vises på TV. Når det er sagt, så pleier ikke det å være et stort problem. Deltagerne forstår selv at de vil forringe programmet om de avslører innhold, forklarer Vee Hanum.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Husker du? De aller første «Paradise»vinnerne i 2009

– I visse tilfeller må vi imidlertid slå ned på oppførsel som ødelegger for programmet og/eller andre deltagere. Men da benytter vi andre og mildere sanksjonsmuligheter og selvsagt dialog. Det enkleste og beste er jo faktisk å ta en skikkelig prat med folk, sier pressesjefen.

Husker du disse? Livet etter «Paradise Hotel»

På spørsmål om noen har valgt å trekke seg før innspilling etter å ha sett kontrakten, svarer Vee Hanum:

– Det har skjedd én gang – en person som ikke ville forplikte seg til å stille opp på promotering, fordi vedkommende hadde så mange andre jern i ilden. De fleste som trekker seg, gjør det fordi de har fått kjæreste eller jobb.

VG har vært i kontakt med Mastiff, som ikke ønsker å uttale seg om innholdet i kontrakten, men viser til TV3.

Fikk slakt: Har TV3 mistet trash-grepet?

Les også

 1. Dette skal «Paradise»-vinnerne gjøre med pengene

  Martine Sjøhaug (21) og Pierre Louis Olsson (21) er ikke som andre «Paradise Hotel»-vinnere.
 2. Petter Pilgaard slutter i NRJ

  Petter Pilgaard har vært programleder i Morgenshowet på NRJ i seks år. Nå takker han for seg.
 3. Paradise Hotel-deltaker: – Tinder er en sexapp

  Sosiolog Ann Cathrin Andersen tror Tinder ville hatt godt av en sex-advarsel.
 4. Triana Iglesias' private «Paradise»-bilder

  Programlederen (32) har tilbrakt tre måneder med TV-innspilling i solvarme Mexico.
 5. Full krangel på «Paradise Hotel»-fest

  «Paradise Hotel»-finalen var ikke bare dramatisk…
 6. «Paradise»-lykken brast for Martine og Pierre

  Martine Sjøhaug (21) og Pierre Louis Olsson (21) ble kjærester etter at de stakk av med seieren i «Paradise Hotel».
 7. «Paradise»-Audun kastet ut fra festival

  To sikkerhetsvakter måtte kaste ut «Paradise Hotel»-deltager Audun Dromnes Sørseth (23) fra Findings festivalen i Oslo…
 8. TV-anmeldelse: Har TV3 mistet trash-grepet?

  Årets sesong av «Paradise Hotel» kan fort gå i glemmeboka hvis stemningen ikke tar seg opp.
 9. Triana kunne aldri deltatt på Paradise Hotel

  Selv om Triana Iglesias (31) gleder seg til å være programleder for neste års «Paradise Hotel», kunne hun aldri satt sin…
 10. Det som skjer på Paradise Hotel er frivillig

  Voldtekt og overgrep er noe vi alle kan enes om er forferdelig og noe vi alle må sette fokus på.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder