POLITISK REDAKTØR: I den nye sesongen av «Mammon» som har premiere på NRK i januar 2016, spiller Nils Ole Oftebro politisk redaktør i VG. Hele torsdag har han og 45 andre fra produksjonsteamet gjort opptak i VG-redaksjonen. Foto:Roger Neumann,VG

Drap på VG-journalist sentralt i nye «Mammon»-episoder

Drapet på en VG-journalist står sentralt i den nye sesongen av den prisbelønte krimserien «Mammon».  Mye av handlingen finner sted i og omkring mediehuset.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

– Jeg kan ikke si noe mye mer om det enn at det er en VG-journalist som blir drept – og at dette drapet blir et angrep på ytringsfriheten, sier manusforfatter og produsent, Gjermund Stenberg Eriksen til VG.

Et produksjonsteam på rundt 45 personer, skuespillere og statister inkludert, har hele torsdagen arbeidet i VG med innspillingen av deler av den første episoden av neste sesong av «Mammon».

- Handlingen i serien er i denne sesongen flyttet fra finans til politikk. Samtidig har Frank Mathisen, spilt av Nils Ole Oftebro og som forrige sesong fikk sparken i Aftenbladet, blitt ny politisk redaktør i VG. Med seg på laget har han Peter Verås, spilt av Jon Øigarden, som kommentator, fortsetter Stenberg Eriksen.

Bytter miljø

Han fremholder at sesong 2 har den samme blandingen av gåte, mystikk og journalistikk som sesong en, men finansmiljøet er byttet ut med det politiske. Vi dras inn i en politisk maktkamp der vi blir kjent med både de profesjonelle og de private ambisjonene til politikere, deres familier og støttespillere.

STATSMINISTER OG FINANSMINIISTER: Trond Espen Seim og Ingar Helge Gimle (T.V.)som spiller stats- og finansminister i tv-serien Mammon. Foto:Trond Solberg,VG

Og det var en formel som fungerte godt sist. - «Mammon» er nemlig ypperlig TV-spenning, konkluderte VG-anmelder og ga serien terningkast fem.

– Serien bruker skallet til VG, Høyre og NRK mfl., fordi det å lage tullenavn på ting føles kleint i et lite land. Alt inni skallene er fiktivt. På samme måte som CNN og The Republican Party er skall i House of Cards, fremholder Gjermund Stenberg Eriksen.

I forrige runde jobbet Frank og Peter i det fiktive Aftenbladet, nå har de lagt handlingen til det svært så virkelighetsnære VG.

– Vi har valgt å legge handlingen til en tøff, ærlig og tabloid avis. Det har vært en fryd for oss å jobbe opp mot VG. Mediehuset byr på seg selv. Ledelsen skjønner at dette er et eventyr. Vi har fått anledning til å gjøre mye research, våre skuespillere har fått anledning til å intervjue forskjellige folk som jobber i VG-huset. Når vi lager en TV-serie som dette er det jo ikke til å komme ifra at det foregår mer spennende samtaler på jobben i VGs kommentaravdeling enn det gjør på mange andre arbeidsplasser, sier Gjermund Eriksen.

Har jobbet i VG

For Nils Ole Oftebro, som har tilbrakt hele torsdagen med innspillinger i VG-huset, er det ikke bare som en hvilken som helst annen jobb.

– Jeg har faktisk jobbet i VG, på begynnelsen av 1990-tallet som kunstanmelder og da var jeg også med hit til det nye VG-huset. Men alt er selvfølgelig helt annerledes nå, sier Oftebro.

Han legger ikke skjul på at han synes det er utrolig flott å kunne gjøre innspillinger i redaksjonen.

– Her er det en dynamikk, her ser man at det skjer ting. Vi får store og gode oversiktsbilder som er en berikelse for produksjonen, fortsetter Oftebro.

Også denne gangen skal «Mammon» vises på NRK – og man er så vidt kommet i gang med innspillingen av de åtte episodene som denne sesongen består av. Etter planen blir det premiere i januar 2016.

Dermed er det gått akkurat to år siden serien gikk sin seiersgang over norske TV-skjermer og samlet over en million seere foran TV-skjermene.

Serien er solgt til 17 land og ble blant annet belønnet med belønnet med to gullbelagte priser under årets Seoul International Drama Awards tidligere i høst.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder