FRIKJENT: Harald Eia blir ikke dømt i Pressens Faglige Utvalg for sin TV-serie «Hjernevask». Foto: Roger Neumann/VG
FRIKJENT: Harald Eia blir ikke dømt i Pressens Faglige Utvalg for sin TV-serie «Hjernevask». Foto: Roger Neumann/VG

Eias «Hjernevask» frikjent i PFU

- Jeg føler en viss lettelse

TV

(VG Nett) Harald Eias omstridte program «Hjernevask» ble i dag frikjent i PFU.

Publisert: Oppdatert: 22.06.10 11:59

Det melder fagbladet Journalisten. Pressens Faglige Utvalg (PFU) behandlet i dag klagen mot det omstridte NRK-programmet etter klage fra kjønnsforsker Jørgen Lorentzen.

Harald Eia sier til VG Nett at han er lettet over utfallet.

- På den ene siden følte jeg meg trygg på at vi hadde fulgt spillereglene, men man blir jo litt usikker i en sånn situasjon. Man vet aldri hvordan saken vipper i uformelle fora. Dette er jo ikke mitt felt. Heldigvis kom PFU til samme konklusjon som oss som har laget programmet, så jeg innrømmer at jeg føler en viss lettelse, sier Eia.

- Kryssklipping

Lorentzen mente at Eia brøt garantier han ba om å få før programmet ble sendt, og at han var blitt utsatt for kryssklipping slik at meningsinnholdet ble forvrengt. Garantiene gikk ut på at han skulle bli rettferdig behandlet og ikke dummes ut på luften. Forskeren begrunnet også sin klage med at TV-programmet må ha hatt en skjult agenda. NRK svarte med å legge ut intervjuet med Lorentzen i sin helhet.

EIA FØR PFU-BEHANDLINGEN:- Har ikke gjort noe galt

Utvalget mener på sin side at Eia og NRK ikke har brutt god presseskikk. Lorentzen har fått rikelig med muligheter til å komme til motmæle, og klippingen kan på ingen måte karakteriseres som kryssklipping, konkluderte utvalget med under sin TV-sendte diskusjon i formiddag.

Leder for utvalget, TV 2-reporter Odd Isungset, var i sitt innlegg krystallklar på at «Hjernevask» representerer noe nytt og kjærkomment i det norske medielandskapet. I etterkant av programmet ble temaet programmet tar opp, krysningene mellom arv og miljø, gjenstand for massiv offentlig debatt. «Hjernevask» har hittil i år blitt omtalt over tusen ganger i norske medier.

- Mye av det vi leser og ser til vanlig i norske medier, er fort glemt. Hvor mange ganger har noen satt dagsorden i seks måneder? Diskusjonen rundt arv og miljø går helt inn i kjernen av det journalistiske samfunnsoppdraget. Dette er et område som har vært beskyttet mot kritiske spørsmål, men som diskuteres i alle samfunnslag. Rederligheten i prosessen rundt dette forsterker dette inntrykket, sa Isungset.

LES OGSÅ:Fikk jobb etter «Hjernevask»-deltakelse

- Et godt stykke arbeid

- Dette er et stort prosjekt som har gått til verks mot sentrale premissleverandører for debatten i Norge. Mitt inntrykk er at dette er et godt stykke arbeid, sa han videre.

Diskusjonen i forkant av konklusjonen gikk i hovedtrekk ut på hvorvidt Eia & Co hadde klargjort premissene for intervjuet med Lorentzen tydelig nok i forkant. Dette er et viktig punkt i Vær Varsom-plakaten, journalistenes etiske veileder. Spørsmålet om målet isåfall helliger middelet var også oppe. Medlemmene var klar på at man kunne se enkelte svakheter ved programmet, men at de kommer totalt i skyggen av styrken.

- De små svakhetene er ikke tilstrekkelig sett opp i mot programmets styrke, sa Aftenpostens sjefsredaktør Hilde Haugsgjerd.

Generalsekretær i Norsk Presseforund, Per Edgar Kokkvold, tror Lorentzen ville stilt større krav til presentasjonen dersom han hadde visst at intervjuene han ga i forbindelse med «Hjernevask» skulle presenteres for internasjonale forskere.

- Hadde vært kjipt å bli felt

- Men jeg synes heller ikke det er i strid med god presseskikk, sa Kokkvold.

LES OGSÅ:- Nesten som hos rektor

Eia presiserer at klagen gikk på metoden, ikke på resultatet av programserien.

- Selv om vi hadde blitt dømt, så ville jeg følt at det vi har presentert, ville blitt stående. Det er ikke noe vi har konstruert eller funnet opp. Men selvsagt hadde det vært kjipt å bli felt, legger programlederen til.

På spørsmål om hva han tenker om at Jørgen Lorentzen før dagens PFU-behandling opplyste til VG papir at han vurderer rettslige skritt, svarer Eia:

- Det kjenner jeg ikke til. Jeg er ingen jussekspert, men jeg har ikke tro på at vi har brutt norsk lov, sier 44-åringen.

VG Nett har ikke lykkes i å komme i kontakt med Lorentzen etter PFU-møtet. Han varslet i dagens VG at han var klar for å gå rettens vei for å vinne frem, men det er uklart hvordan dette stiller seg etter at han tapte saken.

- Jeg har vurdert rettslige skritt i denne saken. Nå er det PFU i første omgang, så får vi se. Vi kommer til å lese dokumentene nøye først, sa han.

Her kan du lese mer om