BEKLAGER: Nyhetsredaktør Karianne Solbrække i TV 2. Foto: TV 2

TV 2 beklager etter programreklame: – Dette skulle ikke skjedd

Mandag promoterte TV 2 Nyhetskanalen sin nye dramaserie «Hvor er Thea?» som en vanlig nyhetssak mot slutten av sendingen. Det beklager kanalen.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Ifølge TV 2 er «Hvor er Thea?» en spenningsserie om en ung jente som forsvinner. Skuespiller og forfatter Iben Akelie spiller venninnen Liv som prøver å finne ut hva som har skjedd med Thea.

Les også: TV 2 har søkt om å bli kommersiell allmennkringkaster

Publiseringsmodellen kan minne om «Skam»s, med klipp nesten daglig på TV 2 Sumo, og episoder på TV 2 ukentlig fra torsdag kveld. Serien har også en egen nettside.

Savnet person

Promomaterialet til serien ser ut som en vanlig «savnet person»-etterlysning, og det er dette flere har reagert på. Nyhetsankrene på TV 2 Nyhetskanalen promoterer jevnlig andre saker på egne plattformer mot slutten av nyhetssendingene, og mandag leste nyhetsanker Arill Riise opp dette i slutten av 18.30-sendingen, ifølge Journalisten:

Har du sett: TV 2-redaktør raser over lekkasjer

PROMOTERES: Slik vises serien fram på Facebooksiden til TV 2 Nyhetene. Foto: Skjermdump

«Du har kanskje sett denne savnet-plakaten i sosiale medier de siste dagene. Etter en kveld på byen i Oslo så forsvant Thea sporløst i september. Nå har venninnen Liv satt i gang et stort prosjekt for finne samboeren. Hva denne mystiske leteaksjonen går ut på, kan du lese på tv2.no,».

Redaktør i Journalisten, Martin Huseby Jensen, skrev tirsdag en kommentar der han hevder at «ekte medier bidrar til falske nyheter» ved å promotere TV-serien som en tilsynelatende virkelig nyhet.

Mer TV 2-bråk: – Som om man søker på sin egen jobb

TV 2 har i løpet av tirsdag ikke besvart VGs henvendelse angående saken, men nyhetsredaktør i TV 2, Karianne Solbrække, har svart Journalisten.

– Dette skulle ikke skjedd, sier hun til fagbladet.

– Ikke «fake news»

Redaktøren legger deretter til at hun ikke er enig i betegnelsen «fake news».

– Det mener jeg er en bevisst handling, en overlagt løgn. Det er ikke dette. Jeg mener det er greit å tease i programmet, men vi setter ikke denne i riktig sammenheng. Vi forteller ikke seerne hele bildet. Det er hele problemet her, sier hun

Fikk du med deg: TV 2 varsler kutt for 350 millioner

TV 2 Nyheters Facebook-side har også et par lesere reagert på at «Hvor er Thea?»-materialet er postet som en savnet-sak. I 19-tiden mandag ble saken «Har du sett denne savnet-plakaten?» postet, og i teksten over, kommer det fram at det dreier seg om en ny TV 2-serie.

Rundt 40 har kommentert posten siden da. Seere og lesere har blant annet skrevet: «Dette gjør meg sint! Fiktivt, men får folk til å tro det er sant! Hva vil dere med dette?» og «Håpløst! Dette er ikke en NYHET!!! Mulig serien er bra, men markedsfør den et annet sted.»

Les også: Slik rådes regjeringen til å finansiere TV 2

Nyhetsredaktør Solbrække sier til Journalisten at TV 2 opplever det som en merverdi for seerne at de «teaser» saker som de ikke har i nyhetssendingen.

Hun understreker at det primært er andre nyhetssaker som promoteres i nyhetssendingene, og noen ganger programmer på TV 2. Hun sier hun ikke ser noe problematisk i dette.

– Men det skal ha en nyhetsverdi for våre seere, sier hun.

Sjekk: Pål T. Jørgensen raser mot TV 2

Se også: Tidligere Farmen-deltaker forteller hva de får for å være med i realityprogrammet:

Derfor gikk Else Kåss Furuseth fra TV2 til TVNorge:

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder