FÅR BESTEMME: Fra venstre: Cato Sundberg, Espen Lind og Marion Ravn. Foto: Jan Petter Lynau , VG

Cato, Espen og Marion skal finne nye Kygo med «The Stream»

Marion Ravn (31), Espen Lind (44) og Cato Sundberg (34) skal
sammen med sine respektive plateselskap finne de største norske talentene – på nett.

  • Maiken Svendsen
  • Jan Petter Lynau (foto)
Publisert:

TV 2 programmet «The Stream» fungerer på den måten at de som vil, kan laste opp musikken sin til programmets nettsider. 1. mai stenges nettsiden, og de 100 mest strømmede sangene får opptre foran plateselskapene Sony, Universal og Warner.

Målet er å finne nye artister på samme måte som stjerneskuddet Kygo (24) har blitt kjent på.

Marion Ravn, Espen Lind og Cato Sundberg, sistnevnte kjent fra bandet Donkeyboy, har æren av å være artistutviklere i det splitter nye konseptet. De velger tre artister hver, som de og plateselskapene skal jobbe videre med gjennom sommeren.

Til høsten starter TV-sendingene, hvor de ni artistene skal opptre med en ny sang hver uke. Artisten som har gjort det dårligst når strømningene fra uken før og telefonstemmene er lagt sammen, ryker ut av programmet. Til slutt står én vinner igjen.

EKSEMPELET: Kygo, her under Nobelkonserten i desember i fjor. Foto: GETTY ,

Tidligere «Idol»- og «X Factor»-dommer Ravn er fornøyd med at hun ikke skal være tradisjonell dommer i dette konseptet.

– Jeg liker at vi er artistutviklere. Vi skal ikke dømme deltagerne, vi skal bruke vår erfaring til å hjelpe dem videre mot en artistkarriere. Forhåpentligvis kan vi redde dem fra fallgruver vi selv har falt i, sier hun til VG.

– De aller fleste vil ikke høre

De tre har vært lenge i bransjen, og de har jobbet mye med andre artister. Lind forteller at han alltid prøver å dele litt av sin erfaring og komme med noen velmente råd når han jobber med unge artister.

– De aller fleste vil ikke høre på deg uansett, og sånn skal det være. Du er artist fordi du har din greie, og mener du vet best hvordan din musikk skal være. Jeg vet jeg selv var sånn, men det er vel de fleste unge.

Lind mener det er først når du blir eldre at du forstår at du egentlig ikke skjønner noe som helst. Sundberg skyter inn at som artist, lærer du deg å filtrere i jungelen av råd du får.

– Du må vurdere hvilke råd du tar til deg. Det er viktig at du hører på dem som kan mye, men samtidig skal du ikke gjøre noe som ikke passer med din identitet, sier han.

Les også: Tarjei Strøm til TV2 for å lede strømmeshow

Marion Ravn ble selv kjent da hun var bare 15 år. Sammen med Marit Larsen dannet hun gruppen M2M som ble verdenskjent på begynnelsen av 2000-tallet. Nå vil hun hjelpe neste generasjon artister beholde sitt særpreg.

– Jeg vil passe på at ingen får overtale artistene til å være noe de ikke er. De skal få være seg selv hele veien. Jeg er glad for at «The Stream» ikke har country-kvelder, for eksempel, hvor de må opptre med en sjanger som ikke er deres, forteller hun.

MUSIKKEN ER VIKTIGST I «THE STREAM»: Fra venstre: Artistutviklerne Cato Sundberg, Espen Lind, Marion Ravn og programleder Tarjei Strøm Foto: Jan Petter Lynau , VG

Musikkunnskap i alle ledd

Programleder Tarjei Strøm (37) er utrolig fornøyd med gjengen som skal være artistutviklere. Han sier at felles for dem alle, er at de har en troverdighet i det de gjør.

– De har banet seg vei frem og klart å skape en karriere ut av den musikken de lager. De har stått på sitt og gjort sine ting. Alle har gått forskjellige veier, men de har alle en troverdighet i bagasjen, mener han.

Strøm er selv musiker og ble kjent som trommeslager i bandet Ralph Myerz and the Jack Herren Band. Artistutviklerne syns det er gøy at også programlederen kan musikk.

– Det gir programmet musikalsk tyngde. Selv om dette skal være underholdning på TV så gjennomsyrer musikken alle ledd, mener Lind.

Sundberg skyter inn at når det kommer til underholdning på en scene, har Strøm mye å bidra med.

– Jeg så ham i 2002, og det er et av de sterkeste konsertminnene jeg har, sier han.

Husker du? Donkeyboy vil produsere låt for «Idol»-Isak

– 2016-versjonen av å sende inn demoer

Alle de tre artistutviklerne har vært dommere i musikkonkurranser før. Lind har tidligere vært usikker på om han ville turt å melde seg på konseptene han har dømt.

– Dette tror jeg at jeg hadde meldt meg på, fordi det er 2016-versjonen av å sende inn demo som vi gjorde, forteller han.

Strøm støtter Lind, han mener at måten de spilte inn coverlåter på, som de sendte til plateselskap, er veldig lik hvordan dagens artister laster opp sin musikk på internett.

– Man har mye mer kontroll på egen audition her. Deltagerne trenger ikke stå i kø i to timer for så å få panikk før de skal synge en Adele-cover. Her får de vise hvem de er fra første sekund, forteller programlederen.

Les også: Espen Lind kom i bryllup sammen med en «The Voice»-deltager

VANT IKKE «IDOL»: Astrid Smeplass ble strømmet mye samtidig som hun var på TV Foto: Jan Petter Lynau , VG

Alle de fire har stor tro på konseptet, fordi det er sånn nye artister oppdages i dag. Ravn mener at når strømmingene også teller på resultatet, vil de som folk faktisk vil høre på, få skinne.

– Tenk på Astrid Smeplass, for eksempel, hun ble strømmet mye da hun var med i «Idol», og hun har fått en karriere i ettertid, selv om hun ikke vant, forteller hun.

Lind sier de ikke kan garantere at artistene får en karriere, men mener at måten artistene kommer frem på er organisk.

– Publikum bestemmer hvem som kommer seg frem gjennom hvem de hører på. Dermed er det ikke bare den som er mest folkekjær på TV, som har mulighet til å vinne.

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder