Staude: – Å være musiker ikke forenlig med å være muslim

TV 2 tar selvkritikk

FÅR KRITIKK: Vår Staudes intervju med R&B-artist Arshad Maimouni på God Morgen Norge handlet mer om at han er muslim enn om musikken hans. Foto:Nino Minic/TV 2,

Vår Staude i hardt vær etter tabbeintervju

«God morgen Norge»-programlederen får kritikk etter å ha vinklet intervjuet med artisten Arshad Maimouni (21) på hans tro og hvor han «kommer fra».

 • Marthe Berg
 • Thomas Talseth
 • Jennifer Bråthen

Artikkelen er over fem år gammel

Mandag gjestet den unge og relativt ferske R&B-artisten Arshad Maimouni God Morgen Norge på TV 2, i forbindelse med utgivelsen av hans første album.

21-åringen ser ut til bli tatt på sengen når programleder Vår Staude styrer intervjuet inn på hans religiøse bakgrunn, istedenfor musikken.

– Anmelderne tar bølgen for deg og omtaler deg som det nye R&B-håpet. Men hvor kommer du fra egentlig? Hvor har du vært hen?

– Hvor jeg kommer fra? Hva tenker du på da?

–Fra Grønland?

– Ja, det er der jeg er født og oppvokst.

Videre spør Staude om artisten har fått reaksjoner på sitt valg av yrke på grunn av sin religiøse bakgrunn. Både tematikken og måten hun ordlegger seg på har fått internett til å koke over av kritiske og provoserte seere.

– Arshad, du er muslim. Sist jeg sjekket var det å være profesjonell musiker ikke helt forenlig med den troen. Hva slags reaksjoner har du fått?

– Jeg har bare fått positive reaksjoner, både fra bekjente, familie og ukjente.

– Ja … så det er ingen som synes dette er synd og skam?

– Absolutt ikke.

Staude avslutter med å spørre om hvordan det er å være ung muslim i Norge i dag. Intervjuet har nå spredt seg som ild i tørt gress på sosiale medier, og mange er lite nådige i sin kritikk av programlederens spørsmål.

Artisten selv har takket for støtten på sosiale medier. Til VG sier han dette i en sms:

– Det gir meg ingen glede at Vår Staude og TV 2 får masse trøbbel for dette, men det jeg tror folk reagerte på er at vi snakket mer om religion enn musikk i forbindelse med intervjuet om min platedebut. Noe jeg for så vidt er enig i, men også noe jeg allerede har glemt.

Uttalelsen fra Maimouni er formidlet til VG fra hans manager Gunnar Greve, som jevnlig jobber i TV2s underholdningsprogrammer, blant annet som dommer i «Idol».

Maimouni har imidlertid selv retweetet mange av de kritiske meldingene på Twitter, som denne:

Artisten har også publisert klippet som viser det omstridte intervjuet.

PLATEAKTUELL: R&B-artist Arshad Maimouni er aktuell med minialbumet «Verdi(er)». Foto:Nino Minic,

Basert på tidligere uttalelse

Ifølge TV 2s aktualitetsredaktør Gerhard Helskog, var bakgrunnen for tematikken i intervjuet med Maimouni basert på en uttalelse han tidligere hadde gitt i et intervju med avisen Utrop. Det blir imidlertid aldri nevnt i intervjuet.

Maimouni er sitert på dette i avisen:

– Det er ingen hemmelighet at musikk ikke er tillatt i islam. Det eneste som er lov rent musikalsk, er trommeslag som hjelper deg å holde takten. Men alt er relativt: Noen av de folka jeg ser på fredagsbønn, er de samme jeg ser på utested senere på kvelden med en drink i hånden.

Helskog forteller at han selv har sett at folk har reagert på intervjuet, og at TV 2 er nødt til å forholde seg til det:

– Vår Staude kunne formulert seg mer nyansert. Vi ønsker selvfølgelig at Maimouni skal ha en god opplevelse som gjest hos oss. Samtidig er «God morgen Norge» et journalistisk program hvor våre programledere må stille de sentrale spørsmålene, sier han til VG, og fortsetter:

– Maimouni har tidligere hevdet at «musikk ikke er tillatt i islam». Da er det åpenbart at vi må spørre om han kan være profesjonell musiker, som muslim.

Kraftige reaksjoner

Flere artister og journalister reagerer på måten den erfarne journalisten og programlederen henvendte seg til Arshad Maimouni på.

Tidligere «Stjernekamp»-deltager Suzanne «Sisi» Sumbundu skrev onsdag et langt og sint innlegg på sin Facebook-side. Hun mener intervjuet var preget av fordommer, og at det er en direkte fornærmelse overfor artisten.

– Jeg synes det er veldig stygt overfor artisten som kommer for å promotere sin første ordentlige utgivelse på ærverdige og folkelige «God morgen Norge». Jeg synes det var en skikkelig overhøvling fra programlederens side, sier hun.

KRASS: Sisi Sumbundu lar seg provosere av hvordan Vår Staude valgte å vinkle intervjuet med Arshad Maimouni. Foto: JØRGEN BRAASTAD Foto: ,

– Jeg har selv vært på «God Morgen Norge», og har aldri blitt spurt om hvilken tro jeg tilhører. Jeg synes det er litt rart at TV 2 lar dette skje. Jeg blir glad av at folk kommenterer dette på sosiale medier. Det er kjempebra å høre at majoriteten synes dette er feil.

Artist Sondre Lerche og Tinashe Bakasa Roll, forloveden til Odd Magnus Williamson, er blant dem som kommenterer innlegget til Sisi.

NRK-ansatt: – Trist og tragikomisk

Musikkprodusent i NRKP3 Tete Lidbom går hardt ut mot Staude i flere meldinger på Twitter.

Til VG forteller han at han reagerer på intervjuet.

– Poenget er at hun oppfører seg veldig gammeldags, og refererer til en sak hun ikke nevner engang. Hun snakker med en artist som tar opp aktuelle temaer i låtene sine. Det hadde vært mye mer interessant å snakke om det, sier han.

Han mener at Staudes normalt gode språk er totalt fraværende, og at hun virker helt uforberedt.

– Jeg synes det var litt trist og tragikomisk å se på, og hadde behov for å si fra om noe som jeg opplevde som urettferdig. «Definere meg», som han spilte i programmet, har vært en av de viktigste låtene vi har spilt på P3, og det var bare synd de ikke snakket noe om den.

VGs musikkanmelder Sandeep Singh, som anmeldte Maimounis plate forrige uke, mener at det å ta opp religion med artisten kan forsvares med at gjennombruddslåten hans, «Definere meg», handler om fordommene og forventningene rundt det å være en ung muslim.

– Problemet er at Vår Staude personifiserte ignoransen Arshad synger om. Dette er dog ikke første gang hun har kommet med skadelige utsagn, da hun både har sagt «hottentott» og introdusert Michael Winslow fra «Politiskolen» som «han neger'n» på TV 2.

Vår Staude har ikke besvart VGs henvendelser.

IKKE IMPONERT: VGs musikkanmelder Sandeep Singh. Foto: TROND SOLBERG Foto: ,

Les også

 1. Plateanmeldelse: Arshad Maimouni - «Verdi(er)»

  Valuta for pengene.

Mer om

 1. TV 2

Flere artikler

 1. Vår Staude beklager etter utskjelt intervju: - Jeg formulerte meg klønete

 2. TV 2-Staude får både støtte og refs

 3. Jihad og veien tilbake

 4. Pluss content

  Namra Saleem (31): – Jenter må gi mer faen

 5. Norges snilleste program

Fra andre aviser

 1. Ikke min programleder!

  Aftenposten
 2. Ikke min journalist

  Aftenposten
 3. - Synet hans er steinaldersk

  Fædrelandsvennen
 4. – Jeg har jo ikke lyst til å bli redd

  Bergens Tidende
 5. Rasisme og meningsinnhold

  Bergens Tidende
 6. - Norge er i ferd å bli mer katolsk enn muslimsk

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder