I STORMEN: Bill Cosby (77) drukner i anklager om sexmisbruk, men han har aldri blitt dømt for noe. Foto:AP,

Bill Cosby vil hemmeligholde gammelt forlik

Komikeren (77) jobber på spreng for å nekte offentligheten innsyn i  overgrepsanklagen som for ni år siden endte i forlik.

 • Catherine Gonsholt Ighanian

Artikkelen er over fem år gammel

Den verdensberømte amerikaneren har levd med mistanke om seksuelle overgrep i 17 år, men det var i fjor anklagene tok av for fullt. Flere titalls kvinner har stått frem uavhengig av hverandre med påstander om at «Cosby»-stjernen har utsatt dem for alt fra neddoping til sextrakassering og voldtekt.

HOLDER KOKEN: Bill Cosby på scenen i denver nylig. Foto:Brennan Linsley,Ap

Mange av dem har gitt svært detaljerte skildringer om hvordan de angivelige overgrepene skal ha skjedd, deriblant den tidligere supermodellen Janice Dickinson (60). Hun valgte nylig å gå til søksmål mot Cosby for de grove overgrepene hun hevdet skjedde tidlig på 80-tallet.

Konfidensiell

Men selv om flere av kvinnene nærmest grafisk har brettet ut sine historier i pressen, ligger detaljene rundt en ti år gammel overgrepsanklage godt gjemt i rettsarkivene i Philadelphia.

Andrea Constand saksøkte Cosby i 2004, og anklaget ham for å ha dopet og forgrepet seg på henne. Søksmålet endte med forlik i 2006. Constand jobbet tidligere for kvinnebasketlaget ved Temple University i Philadelphia, hvor Cosby tidligere var student og senere ansatt. Det er disse rettspapirene Cosby nå kjemper for at skal forbli hemmelig.

Vil ha innsyn

Constand hevdet den gangen at hun året før hadde blitt med Cosby hjem etter en middag på byen med flere andre. Hun påsto videre at skuespilleren ga henne noen piller mot stress, som hun tok. Deretter skal hun ha blitt svimmel. Det siste hun husker før hun sovnet, var at Cosby befølte henne.

Men søksmålet endte altså med forlik, og kvinnen har ikke siden uttalt seg om saken.

SAKSØKER: Therese Serignese, her utenfor retten i Massachusetts 7. mai, er blant de tre kvinnene som krever å få det hemmelige forliket utlevert. Foto:Elise Amendola,

Tamara Green, Therese Serignese og Linda Traitz, som hver for seg har beskyldt Cosby for overgrep på 70-tallet, hevder at Cosby og hans agenter har svertet deres omdømme ved å benekte anklagene. Nå har de gått sammen om å saksøke komikeren, og kvinnenes advokat krever innsyn i det gamle forliket. Han mener det vil styrke deres sak, skriver Huffington Post.

Men det gjør Cosby altså alt han kan for å stoppe.

Forliket i 2006 innebar full konfidensialitet, og Cosbys advokater holder fast ved at det skal svært mye til for at de hemmeligstemplede papirene skal frigis.

Krever saken avvist

De tre kvinnenes ferske søksmål er sendt til retten i Massachusetts, og Cosbys forsvarer George M. Gowen sierat retten i Pennsylvania i hvert fall uansett må vente med å utlevere dokumentene til det blir klart om Cosby får medhold fra dommeren i Massachusetts til å forkaste hele søksmålet. Cosby og advokaten krever i tillegg å få gå gjennom alle papirer før de eventuelt blir utlevert.

Også tre andre kvinner har nylig gått sammen om å konfrontere Cosby med grove anklager i full offentlighet. Blant de godt over 20 kvinnene som hevder de er offer for Cosby, er den 24 år gamle Playboy-modellen Chloe Goins. I motsetning til de andre anklagerne, påstår modellen at overgrepet mot henne skjedde for kun seks år siden.

Flere av de angivelige overgrepene skal ha funnet sted hjemme hos Playboy-kongen Hugh Hefner.

På tross av at beskyldningene har vært tema i en rekke medier i ny og ne opp gjennom årene, har 77-åringen aldri blitt tiltalt eller dømt for noe. Han har nektet skyld i samtlige saker. Hele tiden har han vært gift med samme kvinne, og i fjor feiret han og Camille Cosby 50 år som ektepar. Kona står last og brast ved sin omstridte manns side.

IKONISK SERIE: «The Cosby Show» på 80-tallet, (f.v.) skuespillerne Bill Cosby, Tempestt Bledsoe, Lisa Bonet, Malcolm-Jamal Warner, Phylicia Rashad, Keshia Knight Pulliam og Sabrina Le Beauf har fått kultstatus. Foto: NBCU Foto:NBCU,

Bill Cosbys store nedtur: Slik falmet glansen (VG+)

Cosby har avlyst flere show i kjølvannet av den økende skandalen, og NBC har skrinlagt en planlagt TV-serie med 77-åringen. Også repriser av 80-tallssuksessen «The Cosby Show» ble i fjor droppet av en TV-stasjon i USA.

Det har vært hyppige demonstrasjoner utenfor lokalene der Cosby har hatt forestillinger, og i fjor fikk komikeren stjernen sin på ærverdige Hollywood Walk of Fame vandalisert.

LES OGSÅ:Cosbys datter forsvarer overgrepsanklaget far

Les også

 1. Bill Cosby avlyser show

  Bill Cosby (77) avslyser show i Pittsburg. Foreløpig er årsaken ukjent.
 2. Cosby-comeback førte til demonstrasjoner

  Onsdag opptrådde Bill Cosby (77) i Canada for første gang siden overgrepsanklagene startet. Det skapte opptøyer.
 3. Playboy-modell anmelder Cosby for overgrep

  Chloe Goins (24) hevder hun ble misbrukt seksuelt av Bill Cosby (77) da hun var 18 år.
 4. Kona forsvarer Cosby: - Hvem er offeret?

  Bill Cosbys kone Camille refser media etter at anklagene om overgrep har haglet mot ektemannen.
 5. Cosbys datter forsvarer overgrepsanklaget far

  «Han er faren du trodde du kjente», sier omstridte Bill Cosbys datter, Evin.
 6. Nye sexanklager: Nå sier Janice, Marcella og Autumn at Bill Cosby forgrep seg på dem

  De tre kvinnene stod frem med de alvorlige anklagene mot komikeren (77) under en pressekonferanse arrangert av deres…

Mer om

 1. Bill Cosby
 2. Hollywood

Flere artikler

 1. Stjerneadvokat trekker seg fra Cosby-saken

 2. Cosby slipper fengsling mot millionkausjon

 3. Playboy-modellen vant ikke frem – Cosby slipper ny tiltale

 4. Amerikansk avis: Bill Cosbys «to koner» stiller i retten

 5. New York Times: Bill Cosby avslørte forføringstaktikk

Fra andre aviser

 1. Bill Cosby for retten 13 år etter overgrep

  Fædrelandsvennen
 2. Dommeren annullerer Cosby-rettssaken

  Aftenposten
 3. Cosby risikerer ti år

  Aftenposten
 4. Disney World fjerner statue av Bill Cosby etter sexavsløringer

  Aftenposten
 5. Advokat etter Cosby-kjennelse: – Endelig blir kvinner trodd

  Fædrelandsvennen
 6. Cosby innrømmer å ha gitt dop til kvinner for å få sex

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder