MAKTKAMP: Ingar Helge Gilmle (t.v.) og Bjarte Hjelmeland har hatt en forrykende ministerduell i «Mammon»-serien. Foto: NRK Foto: ,

Klart for «Mammon»-slutt

En er maktsyk, en er voldtektsmann. I dag avgjøres ministerduellen i «Mammon».

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Hva skjer egentlig i «Mammon»? Det har vært en gjenganger i siste ukes debatt i sosiale medier. 7. og neste siste episode etterlot en del spørsmålstegn. Men EN ting er sikkert, duellen mellom justisminister Ulrichsen (Ingar Helge Gimle) og kunnskapsminister Schjeldrup (Bjarte Hjelmeland) har vært forrykende og intens. Nå når den nye høyder.

Les også: TV-premiere: Støtte Mammon

Sistnevnte ble på tampen avslørt som mannen som voldtok statsministerens datter. Men om en av de to ministrene er den virkelige «skurken» røpes ikke her.

– Jeg har møtt folk denne uken som er ganske overrasket over utviklingen av min rolle, innrømmer Bjarte Hjelmeland. – Jeg starter jo som «the good guy», en nokså trivelig ektemann, men så viser det seg at han i likhet med mange andre i serien har mørke hemmeligheter. Jeg falt for akkurat den variasjonen – det å være en likandes, blid og folkelig fyr med skjulte sider, fortsetter Hjelmeland.

«Mammon»-Iben inspirert av kjæresten

«Good Guy–Bad Guy»

Hans opponent i serien, Ingar Helge Gimle som finansminister Ulrichsen, har hele tiden tedensert mot «bad guy»-stempelet, men viser seg nå fra en mer kompleks side.

– Det er mange endringer som skjer mot slutten, og slik bør det være i en god krim, mener Ingar Helge Gimle.

– Jeg får mange hyggelige tilbakemeldinger for rollefiguren. Han er jo en sinna mann, men sinnet skyldes både det at han føler seg forbigått, og det at statsministeren gikk bak ryggen hans tidlig i serien. Samtidig kjenner han seg mistenkt. Han er kanskje maktsyk, men også mer sammensatt enn som så, mener Gimle.

Forrige episode sluttet med det som av publikum ble oppfattet som mange løse tråder. Det gjelder ikke minst forvirringen rundt danske Ellen (Laura Christiansen) og hennes rolle i det hele. Både Gimle og Hjelmeland forsvarer serieskapernes idé om å la seerne lure på hva som skjer.

Løse tråder

–Det hendte jeg måtte ringe til serieskaperne og spørre dem «hva vet egentlig Ellen på dette tidspunktet?», forteller Laura Christensen til VG.

– Rollefiguren Ellen er så utrolig kompleks, og hva vi vet om henne endrer seg veldig i løpet av serien. Det var nettopp dette som gjorde rollen så spennende å spille, sier hun.

Christensen mener dette er den mest utfordrende rollen hun noensinne har gjort som skuespiller.

«Mammon»-Laura: Gledet seg til sexscenene

I HARDT VÆR: Skurk eller ikke skurk. Det er spørsmålet som gjelder for danske Laura Christensen som spiller Ellen i «Mammon». Foto: GISLE ODDSTAD, VG Foto: ,

– Det kan nok hende noen nå lurer på om hun er en skurk eller ikke, sier Gimle.

– Men jeg synes det er bra at historien går i ulike retninger. Agatha Christie gjorde det stadig vekk i sine Poirot-historier. I «Broen» var det også sidehistorier. Det er med på å holde spenningsnivået oppe. Det synes jeg «Mammon» har greid fint denne gang, mener Gimle.

Bjarte Hjelmeland støtter kollegaen.

Vanskelig å holde tett

Prosessen med å holde hemmelig hvordan serien utvikler seg, beskriver seriens danske stjerne som frustrerende.

– Jeg hadde så lyst å fortelle folk rundt meg hvor interessant Ellen egentlig er, men måtte jo bare holde det for meg selv! Helt frem til nest siste episode er det egentlig ganske begrenset hvor mye vi vet om Ellen. Og så skjønner vi endelig at det er mye mer i denne dama enn hva vi først trodde. Ikke før i aller siste episode faller brikkene på plass, forteller Christensen, og legger til at hun gleder seg til å høre reaksjonene fra de norske seerne etter kveldens sesongfinale.

SPENT: Den danske hovedrolleinnehaveren Laura Christensen gleder seg til å høre nordmenns reaksjoner etter kveldens sesongfinale av "Mammon". Foto: Nora Thorp Bjørnstad , VG

Nettopp mystikken ved serien liker skuespiller Bjarte Hjelmeland godt.

– Jeg er nok indisponert, fordi jeg VET hva som skjer, sier Hjelmeland.

–Jeg tror man skal være litt i villrede. Det kan vel hende at enkelte ting kunne vært forklart litt bedre, men noe er gjort med vilje fra serieskrivernes side, fordi man SKAL lure på hvem som er snill og hvem som er slem. Det er spennende å følge mange «små» historier, frem for kun en, mener Hjelmeland.

Bergenseren er for tiden i hjembyen for å spille showet «Gu kor gøy!». Han møter folk på gaten som mer enn gjerne vil vite hva som skjer i siste episode.

– Jeg røper overhodet ingenting, understreker Bjarte.

–Men det er gøy å se at seerne er engasjerte, tilføyer skuespilleren.

Til høsten venter nye runder med underholdning. Da skal han sammen med Lars Jacobsen iscenesette «Singin' in the Rain» på Folketetaret i Oslo. Stian Blipp og Atle Pettersen har de sentrale rollene.

– Det er en svær oppgave som jeg gleder meg fryktelig til! Det kryr av fantastiske dansescener, og vi arbeider nå med å friske opp historien litt, sier Hjelmeland.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder