... og sheriffen i Manitowoc er misfornøyd med fremstillingen

DØMT FOR VOLDTEKT HAN IKKE BEGIKK: Steven Avery fra da han ble arrestert i 1985. Foto: Netflix ,

Aktor slår tilbake: Bevisene du ikke fikk se i «Making a murderer»

Mange seere raser over aktoratet og politiets jobb etter å ha sett dokumentarserien «Making a Murderer», om en drapssak i Wisconsin. Nå har aktor i saken tatt til motmæle.

 • Øystein David Johansen

Artikkelen er over fire år gammel

Serien er en ti episoders krim fra virkeligheten og handler om et voldtektsforsøk og et drap i Manitowoc i Wisconsin i henholdsvis 1985 og 2005. Steven Avery (52) sonet 18 år i fengsel for et voldtektsforsøk i 1985, men ble satt fri da DNA-bevis frikjente ham og pekte ut en annen skyldig.

Les på VG+: Steven er julens TV-farsott: Er han skyldig eller uskyldig?

Steven Avery hevdet hele tiden sin uskyld og i 2005 saksøkte han politimyndighetene i Manitowoc i et sivilt søksmål og krevde 36 millioner dollar. Kort tid etter ble han siktet for drap, og serien følger i hovedsak Averys kamp i retten:

Avery mener nemlig at politiet i Manitowoc plantet beviser mot ham.

NB: Resten av saken inneholder avsløringer om forløpet i serien.

VG omtalte saken i 2007, før opplysningene i dokumentaren kom frem.

AKTOR: Ken Kratz, statsadvokat i Calumet County i Wisconsin. Foto: Morry Gash , Ap

I 2007 ble Avery dømt for drapet på fotografen Teresa Halbach, som tok bilder av biler hos 52-åringen like før hun ble drept.

Averys nevø Brendan Dassey ble også dømt for drapet, og begge sitter nå i fengsel med livstidsdommer.

Anders Giæver kommenterer: Interaktiv detektime

Serien går blant annet detaljert inn i Averys forsvareres argumenter om at politiet har plantet bevis hos Avery for å få ham dømt, og viser hvordan etterforskere gikk fram i avhør for å få nevøen siktet.

Sett denne: Fengslet siden 70-tallet – var uskyldig

Avery ble dømt blant annet på bakgrunn av at det ble funnet blod i Halbachs bil med hans DNA. Forsvarerne mener dette er plantet av etterforskere fra Manitowoc. Nøkkelen til Halbachs bil ble funnet i Averys bolig, men det var først på syvende søk. På nøkkelen ble det funnet DNA-spor fra Avery, men ikke fra Halbach som må ha tatt i nøkkelen en rekke ganger. Forsvarerne mener det kan tyde på at nøkkelen har blitt renset og så påført Averys DNA.

Mange seere har reagert kraftig på det som har blitt lagt frem.

HEVDET SIN USKYLD: Steven Avery på vei inn i rettssalen i desember 2005, siktet for å ha drept Teresa Halbach. Foto: Morry Gash , Ap

Flere enn 150.000 personer har ifølge Daily Mail signert to opprop til president Obama som ber om at de to må renvaskes.

Men nå har aktor i saken tatt til motmæle.

Ken Kratz er mye med i serien, men har ikke latt seg intervjue direkte av filmskaperne. Han har hevdet at han ikke har blitt spurt, noe filmskaperne mener de har bevis for at ikke er sant.

Kratz måtte trekke seg fra jobben sin som statsadvokat i 2010 etter at han hadde sendt obskøne meldinger til en kvinne som var offer i en sak, noe som er omtalt i serien.

Har du hørt VGs populære «True crime»-serie? Hør Uløst her – om Birgitte Tengs-drapet

Kratz mener de utelot det han kaller viktige bevis. I et intervju med People.com hevder han at Avery var spesielt ute etter Halbach. Ifølge Kratz skal Avery en gang ha tatt imot Halbach (hun tok bilder av biler på eiendommen til Avery flere ganger, journ.anm.) kun iført et håndkle.

Halbach skal ifølge Kratz ha sagt til arbeidsgiveren sin, AutoTrader Magazine, at hun ble skremt av Avery.

Aktor sier også at Avery selv skal ha ringt til bladet hun jobbet for og bedt om at det var Halbach som måtte komme for å ta bilder. Det skal ha skjedd samme dag som hun forsvant. Avery visste at Halbach var skeptisk til ham, derfor skal han ha brukt sin søsters navn for å «lure» Halbach til å komme til eiendommen.

OFFERET: Teresa Halbach ble aldri sett igjen etter 31. oktober 2005. Her sørger bekjente i St. John Baptist Church 19. november 2005. Foto: Mike De Sisti , AP

Avery skal også ha ringt Halbach tre ganger dagen hun forsvant, to ganger ringte han fra skjult nummer. Det siste anropet mener Kratz ble gjort for å lage et alibi.

Les også: Dømt til livstid i fengsel – frikjent etter 16 år bak murene

Kratz trekker også frem ting han skal ha sagt til medfanger mens han sonet forvoldtektsforsøket han ikke hadde begått. Ifølge Kratz skal Avery ha fortalt at han hadde planer om å lage et torturkammer så han kunne voldta, torturere og drepe unge jenter når han ble satt fri. Overfor en annen fange skal han ha fortalt at den beste måten å kvitte seg med et lik på er å brenne det. Halbachs levninger ble funnet brent på Averys eiendom.Hvor

Som nevnt ovenfor mente forsvaret at blodspor fra Avery ble plantet i Halbachs bil. I serien får vi se blodprøver fra Avery som det er stukket hull på, noe som kan bety at noen har vært inne og hentet blod fra prøven.

Kratz sier til People.com at det ikke bare var blod som ble funnet fra Avery i Halbachs bil. Han sier Averys DNA også ble funnet under panseret på bilen, DNA som ikke stammer fra Averys blod.

POPULÆR TV-SERIE: Plakaten for «Making a Murderer» som er populær hos Netflix nå. Foto: ,

– Hvordan kom disse DNA-sporene under panseret hvis Avery aldri tok på bilen? Har politiet spor av Averys svette?

Kratz hevder også at en pistolkule som ble funnet i Averys garasje umulig kan ha blitt plantet av politiet, som forsvaret hevder i serien. Kula stammer fra Averys rifle og Halbachs DNA ble funnet på den. Riflen var ifølge Kratz låst inne i et skap hos politiet fra 6. november 2005. Han hevder skuddet kulen stammer fra må ha vært avfyrt før 5. november.

Filmskaperne Moria Demos og Laura Ricciardi har jobbet med dokumentaren helt siden de fikk høre om saken i november i 2005, mens de var filmstudenter i New York.

– Jeg forstod at det åpenbart var en konflikt mellom interessene til Avery og Manitowoc county, sier Ricciardi i et intervju med Buzzfeed.

Der imøtegår de kritikken fra Kratz. De sier han ble spurt om å være med i dokumentaren, men at han ikke ville være med. De blir konfrontert med et annet intervju med Kratz hvor han uttaler at de bare har tatt med informasjon som støtter deres konklusjon.

Ricciardi svarer slik:

– Ken Kratz skal få lov til å ha sine meninger, men han har ikke lov til å lage sine egne fakta.

En annen som, kanskje ikke overraskende, er misfornøyd med TV-serien, er sheriffen i Manitowoc County. Flere av hans medarbeidere får mistanke kastet etter seg i serien. Sheriff Robert Hermann mener filmskaperne manipulerer virkeligheten i måten de fremstiller saken på.

– Flere steder gjennom serien ser du at de klipper og manipulerer. I et av intervjuene med Steven Avery i episode 5, ser du det hopper fra 3:20 til 3:21, så til 3:17, så til 3:22, og så til 3:18.

– Vi er ikke fornøyd med måten filmen portretterer oss, sier sheriff Hermann, som mener Averys advokater og hans familie er tett knyttet til filmskaperne.

Les også

 1. Fengslet siden 70-tallet- var uskyldig

  Her spaserer Joseph Sledge (70) ut av fengselet etter nesten 40 år bak murene.
 2. Hadde lik tatovering som voldtektsmann – ble uskyldig dømt: Dømt til livstid i fengsel - frikjent etter 16 år bak murene

  I 1999 ble Luis Lorenzo Vargas uskyldig dømt for seksuelle overgrep mot tre kvinner.

Flere artikler

 1. Hevder nye «Making a Murderer»-bevis sår tvil om etterforskningsprosessen

 2. Nye påstander rundt «Making a Murderer»-saken

 3. «Making a Murderer»-skaperne avviser kritikken – klare med ny sesong

 4. «Making a Murderer»-skaperne i Norge: Steven Avery har ikke sett
  serien

 5. Påstander, bevis og verdensomspennende debatt: Fem saker du bør lese om «Making a murderer»

Fra andre aviser

 1. De 5 heteste «Making a murderer»-teoriene

  Fædrelandsvennen
 2. Etter «Making A Murderer» ble politiet og aktoratet møtt med sinne. Nå forteller de sin historie.

  Aftenposten
 3. «Making a Murderer»-anmeldelse: Mesterlig om mord

  Aftenposten
 4. «Making a Murderer»-regissør avviser at målet med sesong 2 er å renvaske Steven Avery

  Aftenposten
 5. Jeg slukte Making a Murderer på to dager. I ettertid har den gitt meg litt vond smak i munnen. | Tommy Gulliksen

  Aftenposten
 6. «Making a murderer» handler ikke om hvorvidt Steven Avery er uskyldig, men om USAs rettssystem er rettferdig

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder