- Jeg var jævlig redd i vannet

DRAMA I VANNET: Abid Raja (34) fikk fullstendig panikk da han måtte hoppe i vannet. Lagkamerat Pål Anders Ullevålseter (42) ble redningen. Foto: TVNorge

Abid Raja fikk panikk under TV-innspilling

(VG Nett) Kjendisadvokat Abid Raja (34) kunne ikke svømme da han hoppet i vannet under innspillingen av «71 grader Nord».

 • Catherine Gonsholt Ighanian

Artikkelen er over ni år gammel

71 grader Nord - hjemmeside

- Det var en sjokkartet opplevelse, og jeg hoppet mot bedre vitende. Jeg følte virkelig at jeg holdt på å drukne. Idet jeg traff vannet, tenkte bare «What the f....!», sier Raja til VG Nett.

Dramaet utspiller seg i kveldens premiere på «71 grader Nord - Norges tøffeste kjendis» på TVNorge. Raja og de andre kjendisdeltagerne blir bedt om å hoppe ut av båten ved Lindesnes Fyr og svømme i land i iskaldt vann. Jo lenger kjendisene ventet i båten, dess lenger måtte de svømme i vannet.

Det ble en traumatisk opplevelse for Raja, som ikke kunne svømme.

VGTV: Se Raja kjempe i vannet

- Sjokkartet

- Jeg hadde bare tatt fem-seks svømmetimer i et basseng før TV-innspillingen, siden jeg regnet med å måtte gå i vannet, forklarer Raja, som etter at han sluttet som advokat i 2008, nå er politiker og forfatter.

- Da jeg sto i båten, tenkte jeg eplekjekt at «dette har jeg lært». Men jeg hadde bare lært å svømme 100 meter på ryggen i bassengvann. Og dette var ikke noe basseng. Det var strøm i vannet, og det smakte annerledes. I tillegg var det iskaldt! Selv om jeg hadde svømmevest, må jeg innrømme at jeg var jævlig redd. Jeg følte at jeg ikke hadde frie luftveier, og det var en sjokkartet opplevelse. Bølgene slo mot ansiktet, forteller Raja.

VILLE BEVISE: Abid Raja hadde aldri sovet i telt eller ligget i en sovepose før han la ut på tur i «71 grader Nord». Foto: Hugo Bergsaker

Reddet av lagkamerat

Redningen ble lagkamerat Pål Anders Ullevålseter (42). Rallystjernen skjønte at Raja hadde store problemer, så han måtte ta den tøffe jobben med å få en sprellende og plaskende Raja i land.

Raja, la seg på rygg med en gang han hoppet i vannet. Ryggsvømming var nemlig det eneste han følte han mestret. Men dengang ei.

- Jeg plasket bare i ring hele tiden. Jeg kunne jo faktisk ikke svømme. Hadde ikke Pål Anders hjulpet meg, så tror jeg at jeg ville dødd. I hvert fall føltes det sånn der og da. Det hadde aldri vært mulig for meg å komme i land alene. Jeg tviholdt i Pål Anders og ropte til ham hele tiden at han ikke måtte slippe meg.

Fikk mareritt

Raja forklarer at han følte seg helt ødelagt etterpå.

- Jeg hadde aldri gjort det igjen. Det var en brutal start på innspillingen, og jeg hadde mye mareritt i etterkant. Du kan si det sånn at jeg har mer frykt for vannet nå enn jeg hadde før TV-innspillingen, betror 34-åringen.

- Er det flaut at TV-seerne får se deg i en så desperat situasjon?

- Det er selvsagt flaut å måtte bli reddet i vannet. Jeg synes jo ikke det er noe moro. Men når jeg først skulle reddes av en annen, så er jeg glad det var Pål Anders, ler Raja.

Ullevålseter skjønte ikke med en gang hvor alvorlig Raja opplevde det som skjedde.

HAR BLITT KAMERATER: Pål Anders Ullevålseter (41) og Abid Raja (34) har knyttet vennskapsbånd etter TV-innspillingen. Foto: TVNorge

- Men så så jeg at han ikke klarte å holde munnen over vann. Det er fortsatt uforståelig for meg hvordan Abid ikke klarte å holde seg flytende når han hadde på seg svømmevest. Jeg tok tak i armen hans, men han veivet så voldsomt at han nesten slo meg i ansiktet flere ganger, forklarer Ullevåseter til VG Nett.

Selv om Raja var desperat, opplevde aldri Ullevålseter situasjonen som skremmende.

- Dette er en TV-produksjon, og hadde ikke jeg hjulpet ham, så hadde noen andre gjort det. Men hadde Abid vært alene på vannet, så hadde han druknet. Det er jeg sikker på. Vi var dritlenge i vannet, og han plasket seg utover mot havet i stedet for innover mot land, forteller Ullevålseter.

- Nå er vi blodsbrødre. Etterpå var Abid så lettet at han holdt på å kysse meg på munnen, ler Ullevålseter, som i stedet fikk et vått takkekyss på kinnet.

Kjempet for ikke å kaste opp

Selv om Raja var svimmel og kvalm da han omsider kom seg trygt til land, brukte han alle kreftene sine på å hente seg inn igjen.

- Jeg var helt pudding, og snørret sto overalt. TV-bildene lyver hvis de ikke viser det. Men det eneste jeg tenkte, var at jeg ikke måtte kaste opp og se elendig ut på TV. I tillegg var det kjipt at laget vårt tapte den første øvelsen på grunn av meg, sier Raja.

I SITT RETTE ELEMENT: Venstre-politiker Abid Raja sånn han normalt fremstår - her på talerstolen. Arkivfoto: Scanpix

Humøret et fortrinn

Han følte dermed at han hadde mye å bevise i fortsettelsen. Til tross for at han aldri før hadde sovet i telt eller ligget i en sovepose, satte han alt inn på å være positiv i møtet med den norske villmarken.

- Målet mitt var ikke å være til belastning for de andre. Og jeg hadde trent litt på forhånd, så jeg var i ganske god fysisk form. Jeg er også en person som liker å holde humøret oppe, forklarer Raja.

Problem blant innvandrerbarn

Han har ikke vært i vannet siden TV-innspillingen i fjor.

- Det skyldes ikke viljen, men tiden. Jeg skal lære meg å svømme i løpet av året. Det har jeg bestemt meg for. Det er et stort antall brune nordmenn i Norge som ikke kan svømme, og vi har sett mange tragiske drukningsulykker som følge av det, sier Raja, som er født i Norge av pakistanske foreldre.

- Hvorfor har du ikke selv lært å svømme? Det er jo en del av skoleundervisningen i Norge?

- Av ulike årsaker har mange som meg ikke fått svømmeundervisning på skolen, dels på grunn av kultur, religion og andre personlige ting. Men jeg har tidligere vært med på å sette fokus på dette problemet, som jeg mener det er viktig å gjøre noe med. Selv har jeg nå innsett at jeg trenger mange flere timer med svømmeundervisning, smiler Raja.

Artikkelen fortsetter under bildet.

KJENDISENE: F.v.: Pål Anders Ullevålseter, Mette Solli, Maria Solheim, Tor Endresen, Mina Hadjian, Abid Raja, Asgeir Borgemoen, Lene Alexandra Øien, Vendela Kirsebom og Linda Medalen. Foran: Programleder Tom Stiansen. Foto: TVNorge


Disse kjemper om å bli Norges tøffeste kjendis:

Artist Lene Alexandra Øien (28)
Modell og programleder Vendela Kirsebom (43)
Sjefen over alle sjefer, Asgeir Borgemoen (39)
TV- og radioprofil Mina Hadjian (34)
Artist Tor Endresen (51)
Kjendisadvokat, politiker og forfatter Abid Raja (34)
Artist Maria Solheim (28)
Endurofører Pål Anders Ullevålseter (42)
Kickbokser Mette Solli (35)
Tidligere fotballspiller Linda Medalen (45)

FLERE NYHETER PÅ RAMPELYS

FÅ UNDERHLDNINGSNYHETER PÅ FACEBOOK

Les også

 1. Abid Raja: - Feigt av politiet

  (VG Nett) Politiet skulle ha dialogmøte og svare på spørsmål fra innvandrere. Men de trakk seg da de så plakaten.
 2. Skuffet over oppmøtet under antiterror-markering

  (VG Nett) Stortingspolitiker Abid Q. Raja etterlyser tydeligere engasjement mot terror blant norske muslimer.
 3. Raja: Norge har mindre empati med muslimer

  Venstre-politiker Abid Q. Raja mener manglende norsk giverglede til de flomrammede i Pakistan skyldes at nordmenn har…
 4. Ap-politiker angriper Rajas dialogmøter

  Stortingsrepresentant Håkon Haugli har i tirsdagens VG skrevet et debattinnlegg mot Abid Q. Rajas dialogmøter.
 5. Raja blir ikke Venstre-nestleder

  (VG Nett) Abid Raja har gitt valgkomiteen i Venstre beskjed om at han ikke er kandidat til nestledervervet i partiet.
 6. Raja gir ikke opp stortingsdrømmen

  (VG Nett) Kjendisadvokat og Venstrepolitiker Abid Raja vil satse videre på en politisk karriere til tross for at han…

Mer om

 1. Reality-TV

Flere artikler

 1. Pluss content

  Abid Raja (41) : – Det var ydmykende å innrømme at jeg ikke kunne svømme

 2. Noman Mubashir og Tommy Sharif vil gå på svømmekurs sammen

 3. Derfor bryter Mina sammen i tårer

 4. Den store premierekvelden - si din mening!

 5. TV-anmeldelse: Konfliktfri kosetur

Fra andre aviser

 1. Her dytter hun hodet til babyen under vann

  Aftenposten
 2. - Da jeg kom opp av vannet, ble ikke mye overlatt til fantasien

  Fædrelandsvennen
 3. Her dytter hun hodet til babyen under vann

  Fædrelandsvennen
 4. Venn med vannet

  Bergens Tidende
 5. Han kurerer folk for vannskrekk i ADO Arena

  Bergens Tidende
 6. Her dytter hun hodet til babyen under vann

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder