POPULÆR: Thomas Holstad (t.v.), Magnus Jackson Krogh og Michelle Benedicte Eikåvar var alle med i den første sesongen av «Oljebarna». Nå forteller de hva deltakelsen betydde for dem og hva de gjør nå.
POPULÆR: Thomas Holstad (t.v.), Magnus Jackson Krogh og Michelle Benedicte Eikåvar var alle med i den første sesongen av «Oljebarna». Nå forteller de hva deltakelsen betydde for dem og hva de gjør nå. Foto:Lars Fjellbakk / Øystein Iversen,

Slik gikk det med «Oljebarna»

Thomas om reaksjonene: - Litt voldsomt

TV

Magnus: Nytt liv etter «Oljebarna»

Michelle: Kjempefornøyd med de nye puppene

Klart for «Oljebarna sesong 2»

Dokumentarserien «Oljebarna» ble sett over to millioner ganger. Deltakerne vekket sterke følelser i det norske folk.

Publisert: Oppdatert: 17.01.15 08:41

Etter den enorme suksessen med første sesong, er VGTV klar for en ny runde med barna som vokser opp i oljenasjonen Norge.

Serien, som har premiere 20. januar, ser på hvordan det er å vokse opp i dagens samfunn og hvilke konsekvenser dette har på godt og vondt.

– Vi har nye temaer, men det er det samme konseptet og vi følger suksessoppskriften fra første sesong. Jeg tror vi har funnet noen fine oljebarn og spennende caser som skal underholde, men også skape debatt, sier dokumentaransvarlig Linn Aronsen i VGTV.

Nysgjerrig på den nye sesongen?Her er en liten smakebit.

Thomas Holstad (25) skapte sterke reaksjoner etter uttalelser som «penger for meg er makt», «penger betyr veldig mye» og «det er vanskelig å ha det gøy uten at det koster penger» i første sesong av «Oljebarna».

– Jeg er vant til å være litt i vinden, men det ble litt voldsomt. Jeg fikk mange reaksjoner, spesielt fra personer fra Oslo øst, som ikke satt pris på mitt syn på penger og livet. I etterkant ble det Oslo vest mot Oslo øst i sosiale medier, sier Thomas Holstad til VG.

25-åringen var med i episoden som tok opp temaet penger, og etter deltakelsen i VGTV-serien gikk Holstad ut på Facebook for å forklare at han ikke nødvendigvis mente alt han sa i programmet.

– VG har en veldig bred målgruppe, og en helt annen målgruppe enn hva jeg er vant å snakke til. Jeg er veldig ironisk og tar ikke alt blodseriøst, og humoren min slo nok litt feil an, innrømmer 25-åringen.

Han holder likevel fast på at grensen mellom Oslo vest og øst går ved fontenen utenfor Nathionalteateret for hans del.

– All pr er god pr

Den tidligere Paradise Hotel-deltakeren har fremdeles hemmelig nummer etter reality-deltakelsen, og derfor har det meste av responsen etter «Oljebarna» foregått i sosiale medier og i kommentarfeltene.

– Jeg har ikke fått noen drapstrusler, men jeg fikk en mail fra en dame som ønsket å invitere meg til middag og omvisning på østkanten. Jeg takket ja, og inviterte henne også til middag her på vestkanten, men jeg hørte aldri noe mer, forteller Holstad og legger til:

– Det er sikkert noen som lurte på om jeg ikke var helt riktig skrudd sammen, men det får de bare tro. Jeg bryr meg ikke hva publikum synes, så lenge mine nærmeste vet hva jeg står for.

I dag driver 25-åringen sin egen nettbutikk med klær og tilbehør, og selv om Holstad synes det er trist å bli forhåndsdømt, er han glad han sa ja til å være med i dokumentarserien.

– Du rekker ikke å bli kjent med en person i løpet av syv minutter på «Oljebarna». Folk er flinke til å dømme i dette landet. Men all PR er god PR, så jeg angrer ikke på at jeg var med.

Fikk gjennomgå

I motsetning til Holstad, fikk Magnus Jackson Krogh (28) en strøm av hat-mail, SMS-er og telefonsamtaler etter at han fortalte om sitt forhold til arbeidslivet og NAV i dokumentarserien.

– Folk har heldigvis sluttet å ringe, men folk forbinder meg fremdeles med «Oljebarna» og naveren. Det er hyggelig at jeg har klart å treffe en nerve, for den tematikken rundt norske navere er viktig. Så lenge du har en forbindelse til NAV, blir du dømt på alle aspekter av livet ditt, forteller Krogh til VG.

28-åringens deltakelse i «Oljebarna» skapte stor debatt, og Krogh deltok blant annet i en TV-debatt sammen med arbeidsminister Robert Eriksson (Frp) og stortingsrepresentant Anette Trettebergstuen (Ap).

Til tross for sterke reaksjoner i etterkant, angrer Krogh ikke på TV-deltakelsen.

– Jeg var fullstendig klar over at jeg kom til å bli mislikt, men at folk ville spytte på meg på gaten hadde jeg aldri trodd. Folk har også helt øl over meg ute på byen og sagt « at jeg bare sitter der og drikker opp deres skattepenger», forteller han og legger til:

– Jeg er veldig stolt over å ha vært med på «Oljebarna» og jeg ville ikke vært foruten til tross for alle tilbakemeldingene. Jeg valgte å fremstille meg selv som det vi ofte forbinder med ordet «naver» for å skape debatt.

Endret ambisjonene

Tidligere i høst ga Krogh ut en bok om ADHD, en diagnose 28-åringen selv har og som ifølge ham har gjort det vanskelig for ham å kunne utføre enkelte jobber. Nå takker han «Oljebarna» for at han har kommet dit han er i dag karrieremessig.

– I mange år var drømmen å bli rik og berømt, men responsen jeg har fått etter deltakelsen har fått meg på nye tanker. Da jeg var på et bokbad i forbindelse med boken min, kom en liten jente på 10 år bort til meg og sa at jeg hadde forandret livet hennes, forteller Krogh og fortsetter:

– Idet hun sa det tenkte jeg; det spiller ingen rolle om jeg ikke er på TV eller film. Det er ingen klisjé, det er fakta. Jeg jobber med å snakke med barn og unge, og det gir meg mye. «Oljebarna»-deltakelsen fikk en lykkelig slutt, sier 28-åringen.

Ønsket å endre holdninger

Etter deltakelsen i «Oljebarna» opplevde Michelle Benedicte Eikå (20) å bli gjenkjent på gaten, men hun har ikke blitt kontaktet av TV-seere, som Holstad og Krogh forteller om.

Eikå var med i episoden som tok for seg temaet kropp, og TV-seerne fulgte 20-åringen frem til en brystoperasjon.

– Jeg ble kjempefornøyd og angrer ikke et sekund på at jeg gjorde det. Jeg har alltid hatt en god selvfølelse, men etter jeg gjennomførte operasjonen kan jeg bruke en del klær jeg ikke kunne bruke før, og jeg var heller ikke så utilfreds med å gå i bikini i sommer, forteller Eikå til VG.

Selv om deltakelsen ikke har betydd så mye for henne, håper 20-åringen hun har bidratt til å endre enkeltes syn på det å fikse på utseende.

– Mange tror at det bare er glamourmodeller som endrer på utseendet sitt, og det kan påvirke oss andre negativt. Selv om man fikser på utseende betyr det ikke at man ønsker å leve opp til et ideal, men man gjør det for sin egen skyld.