TÅREFYLT AVSKJED: Etter 40 episoder som Sarah Lund, gråt Sofie Gråbøl da den siste innspillingen var over. Foto: MOGENS FLINDT

Sofie Gråbøls følelsesladede avskjed med Sarah Lund

Siste episode av «Forbrytelsen» i kveld

KØBENHAVN (VG) - Tårene bare trillet. Jeg gråt og gråt hele veien hjem. Det er jo ikke rasjonelt i det hele tatt. På mange måter var det som en skilsmisse. Nødvendig og naturlig, men likevel trist.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL
«Forbrytelsen» - hjemmeside

Slik beskriver Sofie Gråbøl sine egne reaksjoner samme dagen som hun var ferdig med de siste innspillingene av «Forbrytelsen» overfor VG.

40 timelange episoder

Syv års arbeid var over. Tre sesonger. 40 timelange episoder som Sarah Lund var historie.

POPULÆR GENSER.: Sofie Gråbøl i «Forbrytelsen». Foto: Trine Harden

- Genseren er pakket bort. Men jeg har dem hjemme, alle tre, og det hender at jeg bruker dem. Men aldri når jeg går ut, fortsetter Sofie Gråbøl.

Nyskilt og alenemor

Det har vært en lang reise - også for henne. Da hun fikk rollen for syv år siden var hun et annet sted i livet, hun var nyskilt, alenemor til to barn og følte seg ganske tom innvendig.

Godt å spille Sarah Lund

- Da var det godt å spille en rolle som Sarah Lund.

LES OGSÅ: Hvem er morderen i «Forbrytelsen»?

Søndag for to uker siden tok danskene farvel med Sarah Lund. I kveld er det norske TV-seeres tur til å gjøre det samme.

Avskjeden foregår faktisk i Stavanger hvor de siste scenene er spilt inn.

- Sterk opplevelse

- Jeg synes jeg har et nært forhold til Norge. Jeg har spilt inn to filmer der og det var en stor ære for meg å få lov til og representere Danmark og lese et dikt under minnemarkeringen for ofrene etter 22. juli i Oslo Spektrum i fjor høst. Det var en sterk opplevelse, sier Sofie.

DISKUTER:Hva mener du om «Forbrytelsen»? Kjør debatt i kommentarfeltet nederst i artikkelen.

Spekulasjoner

I likhet med de to foregående sesongene har spekulasjonene rundt hvem som er morderen gått høyt overalt hvor serien har vært vist. Ikke minst i hjemlandet Danmark. Slik har det vært denne høsten også.

Hvem som faktisk drepte Louise Jelsby har vært en godt bevart hemmelighet som bar en håndfull mennesker kjente til. Sofie Gråbøl har vært en av dem.

- Gøy å være meg

- Slik sett har det vært gøy å være meg denne høsten. Jeg visste hvem morderen var og det var det ikke mange andre i Danmark som gjorde, sier Sofie Gråbøl.

Hennes munn har virkelig vært lukket med mange segl.

Holdt på hemmeligheten

- Sønnen min har prøvd å lirke det ut av meg mange ganger, men ikke engang han har klart det, sier Sofie Gråbøl. I alle disse årene har hun arbeidet tett med forfatteren Søren Svejstrup om utviklingen av karakteren Sarah Lund.

- Men jeg har aldri kunnet påvirke hvem som faktisk har vært morderen i disse tre sesongene og for å være ærlig, jeg har tippet feil alle tre gangene.

LES OGSÅ: Stoltenberg var rollemodell

Mange måneders hardkjør

Sofie Gråbøl legger ikke skjul på at noe av grunnen til at hun brast ut i gråt da siste innspilling var ferdig, handlet også om at hun var sliten etter mange måneders hardkjør.

- Krevende forfatter

- Søren er en svært krevende forfatter, som forandrer manuskriptet ofte tett før innspilling. For en skuespiller skulle man jo også tro at det var behagelig å jobbe med TV, hvor mesteparten av opptakene gjerne foregår på dagtid. Men slik var det ikke med «Forbrytelsen». Det er en serie som bokstavelig talt er mørk og mystisk, med mange nattopptak, forteller Sofie Gråbøl.

Stor medieoppmerksomhet

Hun har virkelig vært stjernen i «Forbrytelsen», serien har vært enormt populær ikke bare i Danmark, men også i England.
Noe som igjen har medført stor medieoppmerksomhet og mange intervjuer for Sofie Gråbøl. Men det har ikke stått i veien for nye oppgaver på de skrå bredder hjemme i Danmark.

Fra politi til prest

Hun har i hele høst gått til prøver på «Fanny & Aleksander» og går i gang med filmatiseringen av P.O. Enquist-dramaet «I lodjurets timma» hvor hun faktisk spiller prest.

Klippet håret

- Det var litt av en overgang, medgir Sofie Gråbøl.
Borte er også den karakteristiske Sarah Lund-look.

- Nå har jeg klippet håret og det er ikke en gang langt nok til å sette opp en hestehale, sier Sofie Gråbøl.

FLERE NYHETER PÅ RAMPELYS

FØLG RAMPELYS PÅ FACEBOOK

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder