SYK: I «Dokument 2» på TV 2 forteller Kari Bremnes om sykdommen som har preget henne. Foto: HALLGEIR VÅGENES/VG
SYK: I «Dokument 2» på TV 2 forteller Kari Bremnes om sykdommen som har preget henne. Foto: HALLGEIR VÅGENES/VG

Kari Bremnes har hatt kreft i 20 år: - Føler meg frisk

Lever med frykten for at sykdommen skal blusse opp

TV

For 20 år siden ble Kari Bremnes (56) kreftsyk og fikk følgende beskjed fra legen: Du har 50 prosents sjanse for å overleve.

Publisert:

I TV 2s «Dokument 2» i kveld snakker artisten ut om kreften som har preget henne i over tjue år. Det sies ikke hvilken krefttype det gjelder, men Bremnes opplyser på TV at den sitter i både ryggrad og lever.

- Det er ikke slik at jeg aktivt går og tenker på at jeg skal på kontroll. Men plutselig mister jeg konsentrasjonen, og jeg blir slapp og det varer i en dag eller to. Så begynner jeg å lure på hva som skjer. Så går det opp for meg: «Ah, det er kontroll snart», sier hun i dokumentaren.

Hun fortsetter:

- Det er som om kroppen vet hva som skjer før hodet gjør det.

VG har vært i kontakt med Bremnes, som er innforstått med at VG omtaler dokumentaren og sykdommen. Hun ønsker imidlertid ikke å spesifisere eller kommentere diagnosen ytterligere.

- Kan jeg leve med det her?

Hun forteller i programmet at det er en sykdom i immunsystemet, som er vanskelig å oppdage, men den setter ikke ned livsfunksjonen.

- Da jeg ble syk sa legen sa at det hadde kommet så langt at jeg hadde 50 prosent sjanse for å overleve. Vi måtte begynne å medisinere med en gang. Jeg hadde det i ryggmarg og lever, og det var noen lange måneder på cellegiftkur før jeg ble bedre.

Så fikk hun tilbakefall. Men det var noe som gjorde at Bremnes klarte å tenke positivt og realistisk allikevel.

- Man kan gråte seg i søvn, eller så spør man seg selv: «Kan jeg leve med det her?». Ja, jeg kan det. Jeg kan ha et fint liv likevel, sier hun i TV 2-dokumentaren.

Gode prøveresultater

TV-teamet er med til legen, hvor Bremnes får en MR-undersøkelse. Det er 20 år siden første gang hun var der, og da snakket de om hvor lenge man kunne leve med sykdommen.

- Hadde du trodd at jeg skulle være her etter 20 år? spør Bremnes legen.

- De fleste vil trenge behandling, men mange kan leve med tilstanden i mange år. Prøveresultatene ser bra ut, og sykdommen holder seg rolig. Så da tar vi 20 år til, svarer legen betryggende.

- Jeg føler meg ganske frisk, sier Bremnes videre i dokumentaren, som VG har fått innsyn i.

Uforutsigbare forhold

Sykdommen er fredelig, men diagnosen må hun leve med. Dersom sykdommen holder seg rolig, truer den ingen organer og kan forbli ubehandlet.

Bremnes betror i dokumentaren at hun lever med redselen for at sykdommen skal blusse opp igjen.

Musikerbroren Ola Bremnes forteller i programmet om hvordan det var da lillesøsteren fikk kreft.

- Hun ringte og fortalte at hun var blitt syk. At hun hadde fått kreft. Det var utenkelig, så det tok en lang stund før man fikk summet seg. Og da fant jeg ut at vi måtte gjøre noe. Så jeg husker at jeg plantet et tre. En lønn som står i nordavinden på Bremnes, sier han.