FÅR LAUGSPRØVEOPPGAVEN: Katinka Ødegaard, Katja Heilmann og Lars Kristian Engelbregt Grøholt Foto: , NRK

Dette er «Anno»-finalistenes beste minner

Vekttap, samhold og stoltheten etter at mesteroppgaven er noe av det de tre finalistene i «Anno» husker aller best fra ukene på Isegran i Fredrikstad.

  • Maiken Svendsen

Artikkelen er over fire år gammel

De siste ti ukene har 14 deltagere har blitt til tre i «Anno» på NRK 1. I kveld blir en av de borger av Fredrikstad anno 1721. Siden 1. januar har vi sett Lars Kristian Engelbregt Grøholt (60), Katja Heilmann (26) og Katinka Ødegaard (25) leve som folk gjorde i 1721.

1. januar viste NRK at de 14 deltagerne flyttet inn på Isegran ved Fredrikstad. Tre ganger i uken har programmet vist hvordan deltagerne har taklet å leve tett på hverandre, med standarden fra 1721.

De tre finalistene har klatret hele veien fra lærling, via svenn, til mester. Oppgavene har vært krevende, men siden ingen av deltagerne har sabotert har oppgavene blitt gjennomført.

Her er hele gjengen: De nye «Anno»-deltagerne

Før de reiste tilbake i tid hadde de disse forventningene. Når de ser tilbake på oppholdet nå er dette finalistenes beste minner.

GIKK NED I VEKT: Lars Kristian Engelbregt Grøholt (60) Foto: Julia Marie Naglestad , NRK

Lars Kristian Engelbregt Grøholt

– Jeg setter nok mest pris på helheten av konseptet og opplevelsen. Det har vært spennende og lærerikt, forteller Lars Kristian Engelbregt Grøholt.

Han forteller at han lærte mye om både håndtverk og historie, men han ble også kjent med seg selv i en ny setting.

– Å kjenne på sulten var nytt, jeg gikk ned 6-7 kilo bare de første fire ukene. Jeg har fått en ny respekt for hvordan folk måtte slite og sulte for å overleve før, sier han.

Les også: Hun vant forrige sesong av «Anno»

HUSKER SAMHOLDET: Katja Heilmann (26) Foto: Julia Marie Naglestad , NRK

Katja Heilmann

– Vi ble en stor og lykkelig familie på Isegran. Jeg har bare gode og positive minner fra Anno, forteller Katja Heilmann.

Spesielt husker hun da de var fire igjen, og alle unnet hverandre å vinne. Hun visste NRK hadde sin egen vinkel på reality-konseptet, men at det skulle bli så lite gnister mellom deltagerne hadde hun ikke sett for seg.

– Jeg hadde ikke trodd det skulle bli så intrigefritt og godt å være der som det var. Det var tross alt et reality-program jeg hadde meldt meg på.

STOLT AV MESTEROPPGAVEN: Katinka Ødegaard (25) Foto: Julia Marie Naglestad , NRK

Husker du? At Jeanne fikk prolaps under innspillingen?

Katinka Ødegaard

– Den episoden jeg husker best var da vi endelig hadde laget ferdig den hestevogna som var mitt mesterstykke, forteller Katinka Ødegaard.

Den vognen er det mange som har spurt henne om etter «Anno», forteller hun. At de fikk til det traff nok mange, tror hun.

– Det var en stor oppgave og sikkert mange som ikke trodde det kom til å gå. Jeg var veldig stolt da vi kunne spenne for og kjøre en runde, sier Ødegaard.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder