1 av 3Nyhetsanker i TV 2 Mah-Rukh Ali kommer tilbake på skjermen på mandag etter permisjon for å studere. FOTO: KLAUDIA LECH, VG

Mah-Rukh Ali tilbake på skjermen

Har studert IS i seks måneder

TV

Etter et halvt års permisjon er nyhetsanker Mah-Rukh Ali (33) tilbake på TV i kveld.

  • Sindre Nordengen
Publisert: Oppdatert: 03.08.15 18:49

– Oxford var en mulighet jeg måtte takke ja til, sier nyhetsanker Mah-Rukh Ali som det siste halvåret har studert terrororganisasjonen IS ved prestisjeuniversitet i Storbritannia.

Mah-Rukh har vært journalist i 15 år. Hun har jobbet i TV 2 siden oppstarten av Nyhetskanalen i 2006 og ledet den første nyhetssendingen sammen med Terje Svabø (62) 15. januar 2007. De siste årene har hun nyhetssendingene 18.30 og 21.00. Før det jobbet hun flere år i NRK Dagsrevyen.

Siden januar har hun sammen med ni andre erfarne bransjekolleger fra hele verden studert ved universitetet i Oxford. Hun var den eneste fra Norge som ble plukket ut til å være med, og takker Fritt Ord for at de støttet det.

Les også:Mah-Rukh skriver kronikk om Nobels fredspris

Studert IS i 6 mnd.

Ved Reuters Institute, som er et ledende institutt innenfor mediefag, har hun blant annet studert terrororganisasjonen IS og bruk av propaganda.

– IS er den største terrortrusselen verden står overfor. Blant mange paradokser med IS er at de har oppstått i en tid der sosiale medier har ført til ny åpenhet, men de har etablert en hermetisk lukket terrororganisasjon, erklært journalister som fiender og profesjonalisert sitt propagandaapparat.

Les også:Mah-Rukh Ali kritiserer norske imamer for å være feige

Det siste halvåret har Mah-Rukh reist på feltur til Irak, analysert IS-propaganda og gjort intervjuer med sjefer i internasjonale mediehus og sosiale medier om hvordan de forholder seg til IS.

– IS vet hvordan de skal få oppmerksomhet. De fortsetter å rekruttere gjennom å skape overskrifter i mediene, og bruker sosiale medier for å nå frem.

Til høsten gir Mah-Rukh ut en bok om IS.

Det er ikke første gang den profilerte TV-profilen tar permisjon for å studere. I 2008 tok hun ett års permisjon for å studere internasjonal politikk ved Universitetet i London.

Les også:Nyhetsprofilene i lik jakke

Erfaren TV-profil

Ali startet TV-karrieren som 21-åring i NRK Dagsnytt og Dagsrevyen i 2003. Hun var Norges første flerkulturelle anker i en riksdekkende nyhetssending da hun begynte i NRK. Da hun begynte i TV 2 som 24-åring, høsten 2006, var hun den yngste blant ankerene i kanalen.

Hun er født og oppvokst i Norge med foreldre fra Pakistan. Allerede i 1996, 14 år gammel, debuterte hun med sin første bok. «Den sure virkeligheten» handler om å vokse opp i Oslo som muslim og jente, om å føle seg norsk, men bli behandlet annerledes.

Hun er mor til datteren Aylin (4).

VG+:Mah-Rukh Ali: - Urettferdigheten og hetsen provoserte meg (krever abonnement)