I «CÆSAR»: Henriette Lien som Ninni til høyre, bøyd over Sossen som Astrid Anker-Hansen. Tom A. Haug til venstre under en Jamaica-fest-scene. Foto: , TV 2

«Cæsar»-kollegene hyller Sossen

Varm og inkluderende ** Bohemenes dronning ** Fantastisk skuespiller

Gjennom de 12 årene Sossen Krohg spilte matriarken Astrid
Anker-Hansen på TV 2, berørte hun mange kolleger i «Hotel Cæsar».

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Henriette Lien, nå Radio Norge-programleder og yogaistruktør, hadde i serien forhold til både Astrids sønn og sønnesønn, og kom tett på skuespilleren.

– Jeg vil minnes henne først og fremst som en fantastisk sterk kvinne. Varm og inkluderende. Hun fremsto for meg som en med veldig ryggrad, en som man alltid kunne komme til, forteller Lien og fortsetter:

Bakgrunn: Sossen Krohg er død.

– Sossen var veldig beundringsverdig når det kommer til livet hun har levd, som kanskje ikke har vært så politisk korrekt i forhold til normen i Norge. Men hun sto i sitt liv med begge bena og delte av de valgene hun tok.

Drakk portvin i garderoben

Da de to spilte mot hverandre i såpeserien, hendte det rett som det var at Krohg kom inn i Liens garderobe med portvin.

– Det kunne gjerne være rett etter lunsj. Hun brydde seg ikke om hva klokken var. Sossen var en fargerik person, og jeg kjenner bare varme når jeg tenker på henne, sier programlederen.

Les også: Her er de nye «Cæsar»-fjesene.

Anette Hoff, kjent som Astrids barnebarn Juni Anker-Hansen, jobbet tett med Krohg i «Hotel Cæsar».

– I dag blir jeg veldig fylt av mange flotte minner fra dager, kvelder og møter som Sossen og jeg har hatt, sier Hoff til VG i en innspillingspause på såpehotellet.

– Vi har jobbet tett sammen i ti år av livet mitt, så det er vemodig. Men det er også glederikt. Sossen var en veldig fordomsfri dame, en blanding av en «grand lady» og et lite barn: åpen, leken og livsbejaende. Hun syntes det var morsomt å være med på alt som var gøy, minnes Hoff og legger til at det er spesielt å oppleve nettopp disse sidene når man blir kjent med et menneske som har rundet 75 år.

– Sossen var oppriktig til stede i både sitt eget og andres liv.

Ingrid Jonassen Nordby spilte Benedicte Brubak fra 2000 til 2008.

– Det er kjempetrist at hun er gått bort, jeg lærte utrolig mye av henne, både som menneske og skuespiller, sier hun til VG.

– Sossen var helt fantastisk, hun var en diva fullstendig uten divanykker. Hun var en utrolig hyggelig, generøs, varm og klok dame, og hadde en helt egen evne til å få folk til å føle seg sett.

Kommentar: Bohemdronning med attitude.

– En av de store

Nordby er tydelig beveget når VG snakker med henne fredag formiddag, og sier at Krohg vil bli savnet.

– Hun var virkelig en av de store, samtidig som hun var veldig lite høy på pæra. Jeg vil huske henne som den flotte damen hun var, med sitt flommende hår og lange kjoler. Og en person som alltid var opptatt av menneskene rundt seg.

Sossen Krohg i 2013: – Jeg er veldig redd for å dø.

Toralv Maurstad, som spilte Sossens sønn i «Hotel Cæsar», sier dette til VG om kollegaen:

– Det er et markant menneske som nå har gått bort, og jeg vil minnes henne med glede.

SAMMEN: Henriette Lien som Ninni Krogstad og Toralv Maurstad som Georg Anker-Hansen i serien. Ninni og Georg giftet seg, samtidig som begge var utro på hver sin kant. Ninni blir etter Georgs begravelse gravid med Georgs sønn, Jens August. Foto: , TV 2

– Det var hovedsakelig i «Hotel Cæsar» vi ble ordentlig kjent, det var en veldig hyggelig tid, og hun passet utmerket inn i den serien, både av utseende og av type. Vi er jo fra samme skole og omgangskrets, så jeg husker henne godt fra oppveksten. Jeg vil huske henne som en åpen, raus, morsom, våken og radikal kvinne, sier Maurstad.

Tom Sterri var regissør av «Hotel Cæsar» mens Krohg sto på rollelisten.

– Jeg har jobbet mye med henne. Hun var et usedvanlig varmt og friskt menneske. Og passe frekk, og da mener jeg frilynt, i munnen til å være så oppe i årene. Det beundret jeg henne for, sier Sterri.

Hvordan minnes du Sossen Krohg? Send inn din hilsen i protokollen.

Pakt med ektemannen

REUNION: Her er en stor del av skuespillerne som har vært innom «Hotell Cæsar» under feiringen av episode nummer 2000 i 2010, selvsagt med Sossen i spissen. Foto: Espen Sjølingstad Hoen , VG

Han mener at pakten mellom Sossen Krohg og hennes avdøde ektemann Guy Krohg nå er fullendt.

– De hadde en pakt som sa at når den ene døde, så skulle den andre også dø. Men hun sa til meg at «Jeg er jo her i Cæsær», så jeg kan ikke dø». Da svarte jeg at det skjønner Guy sikkert veldig godt. Heldigvis fikk hun mange fine år etter det, sier Sterri.

Han beskriver sin tidligere kollega som en dame med glimt i øyet.

– Sossen var Oslos, kanskje Norges, siste bohem. Og det mener jeg positivt. Hun var en type menneske som er på vei til å dø ut. Det er ikke så mange som har «gutsen» til å leve det livet hun levde. Jeg hadde bukket under for lenge siden. Sossen levde tøft og hardt, med så mye kjærlighet og glede over livet. Hun utforsket virkelig livets fasetter, mener Sterri.

Han fremhever at Krohg også var faglig veldig dyktig.

– Hun var alltid veldig godt forberedt og takknemlig for å få lov til å være med, sier Sterri, som sist så Krohg på 90-årsdagen.

Stort VGTV-intervju: Skjulte sorgen etter ektemannens død.

NRK-programleder Christian Strand spilte pikkoloen Knut Arne Olsen i to år i serien.

PIKKOLO: Christian Strand i «Cæsar»-uniformen i 2000. Foto: Thomas Bjørnflaten , VG

– Å komme inn som 19-åring i Norges største såpeserie var utrolig gøy og veldig stas! Mye av dette skyldes de menneskene som jobbet der som ga meg masse gode råd, trygghet og ikke minst inspirasjon til å bli skuespiller. En av de store stjernen her var Sossen. Hun var alltid blid, motiverende og tok seg seg utrolig godt av oss unge, sier han.

Karl Sundby spilte både butler, portier og hovbmester i løpet av sine «Cæsar»-år.

– Vi hadde et veldig godt forhold. Hun var et vennlig innstilt menneske, og vi hadde mange åpne samtaler, sier han.

– En fantastisk varm kvinne

Tarjei Westby forlot nylig «Hotel Cæsar» og rollen som Goggen. Han sier til VG at han minnes Krohg som en fantastisk varm kvinne.

– Hun var en som alltid hadde et smil og en god historie på lur. Jeg skulle ønske jeg var født noen tiår tidligere så vi kunne danset sammen på Club 7 eller drukket vin i Paris, sier han.

Han beskriver henne som en fantastisk skuespiller.

– Jeg kommer aldri til å glemme første gang jeg møtte henne i studio eller da vi spilte inn hennes episode 2000. Det var en stor ære for meg å få jobbe med henne, bohemenes dronning. Hvil i fred, Sossen!

Ingar Helge Gimle: – Hetses fremdeles for rollen som Arne Marcussen.

Marie Hafting, manusprodusent i «Hotel Cæsar», forteller til VG at det er en spesiell stemning på TV-settet i dag etter at de fikk nyheten om Krohgs bortgang.

– Dette er en veldig spesiell dag for oss. Sossen er jo i veggene her, og det henger bilder av henne overalt. Hun er «store mor» for oss alle, og folk er beveget. Vi har hatt en markering i studio med ett minutts stillhet. Vi tenker alle på henne og de mange gode minnene, forteller Hafting, som jobbet i flere år med Krohg.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder