Skavlan: - Vemodig og deilig

(VG Nett) Fredrik Skavlan (40) forsikrer TV-seerne om at det er hans eget valg å slutte med «Først & Sist».

ARTIKKELEN ER OVER 12 ÅR GAMMEL
NRK.no – nyheter, tv og radio fra Norge og hele verden

TAKKER FOR SEG: Frederik Skavlan har selv valgt å slutte med «Først og sist». Foto: Line Møller

Det var ukebladet Se og Hør som i dag brakte nyheten om at talkshowet tas av plakaten etter åtte år. NRK bekreftet tidligere i dag at det stemmer at kanalen setter punktum for «Først & Sist».

Bestemt det selv

Nå kommenterer også Fredrik Skavlan at han setter sluttstrek etter sytten sesonger. Fredagskongen forklarer i en pressemelding at han selv har bestemt at nok er nok. Men det er med blandede følelser han takker for seg.

- Det er utrolig vemodig og utrolig deilig på samme tid, sier Skavlan.

- Føles rart

Kun fire TV-sendinger gjenstår. Så er det stopp.

- Dette er en avgjørelse jeg har vært helt alene om. Det føles rart å skulle ta en sånn avgjørelse alene siden det berører så mange mennesker, sier Skavlan.

Ledelsen i Underholdningsavdelingen i NRK har ikke greid å overtale Skavlan til å fortsette.

- Det har vært et eventyr! Ikke minst det å bygge opp en redaksjon og jobbe med de samme menneskene i mange år, sier Skavlan.

Fortsetter i NRK

Skavlan fortsetter i statskanalen, men det er ikke kjent hva han skal sysle med etter «Først & Sist». NRK har heller ikke bestemt hva som skal erstatte talkshowet i gullrekka.

«Først & Sist» rullet første gang over TV-skjermene i 1998. Siden den gangen har talkshowet, som byr på både norske og utenlandske gjester, etablert seg som et av landets mest sette program med over 1 million seere på det meste.

Hittil har 115 av de i alt 226 sendingene passert én million seere.

Nedgang

Det siste året har Skavlan imidlertid måttet tåle synkende oppslutning. Men til tross for en nedgang på ni prosent fra 2005 til 2006 er «Først & sist» fortsatt det mest sette TV-programmet i Norge - nest etter «Nytt på nytt» på samme kanal.

Fredagskongen hadde i fjor høst sin dårligste sesong siden 2001 med et gjennomsnittlig seertall på 951.000. Da programmet startet opp igjen i midten av januar, klarte imidlertid NRK å lokke til seg betydelige 1.111.000 seere - godt hjulpet av studiogjest og daværende omstridte LO-leder Gerd Liv Valla.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder