Bernander trosset retten

Viste Nokas-dokumentaren i kveld

(VG Nett)NRK trosset domstolen og sendte likevel Brennpunkt-programmet om Nokas-etterforskningen onsdag kveld.

  • Elisabeth Breien Ellingsen
Publisert:

SIVIL ULYDIGHET: Kringkastingssjef John G. Bernander sender Nokas-dokumentar. Foto: Nils Bjåland

- Det er ikke med lett hjerte vi trosser domsbeslutningen. Det er tunge vurderinger som er gjort her, sier Bernander til VG Nett.

Brennpunkt-dokumentaren om NOKAS-saken og politiets etterforskningsmetoder ble tirsdag stanset av namsretten i Oslo.

- Når de faktiske forhold som retten la til grunn ikke lenger er til stede ser vi ingen grunn til å holde tilbake programmet, sier Bernander til sin egen kanal.

Bernander er pålagt av retten å ikke si hvilke omstendigheter som har endret seg slik at NRK nå likevel velger å sende dokumentaren.

Det er ikke klart om NRK har gjort endringer i programmet som ble sendt.

- Vi har ikke gjort dramatiske endringer. Hovedinnholdet i programmet er som det var, sier programsjef for faktaavdelingen i NRK, Lars Kristiansen, til VG Nett.

- Bisarr situasjon

Bernander sier at det ville vært umulig for NRK å vente med å sende programmet.

- Vi er i den bisarre situasjon at andre medier fritt kan spekulere i de omstendigheter som må ha vært avgjørende tirsdag. Å sende programmet er det eneste som kan bidra til å sette dette i en rett kontekst og sammenheng, sier Bernander til NTB.

Vanskelig avgjørelse

Han sier at det var en tøff avgjørelse å ta.

- Vi er ikke akkurat kjent for å framstå med letthet med sivil ulydighet i NRK, sier Bernander.

Han har ikke vurdert rettens reaksjon på at NRK ikke følger namsrettens avgjørelse.

- Vi har ikke vært opptatt av sanksjonene. Vi har bestemt dette utifra hva som er NRKs plikt som kringkaster, sier han til VG Nett.

- Jeg mener det er juridisk forsvarlig å sende programmet nå før saken var ferdig behandlet i rettssystemet, sier NRKs advokat Jon Wessel-Aass til NTB.

NRK-advokaten mener NRK kan sende programmet ved å støtte seg til Grunnlovens paragraf 100 om ytringsfrihet, samt Den europeiske menneskerettskonvensjonens (EMK) artikkel 10.

- Viktig avgjørelse

Generalsekretær Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund er ikke overrasket over at Bernander bestemte seg for å trosse retten.

- Dette var et dramatisk inngrep i ytringsfriheten. Jeg føler meg trygg på at dette ikke er en beslutning Bernander har kommet lett til, sier Kokkvold til VG Nett.

- Ytringsfriheten er selve forutsetningen for at menneskerettighetene skal kunne fungere, sier han.

- Det er viktig å markere at noe er så viktig at man trosser retten, sier Kokkvold som mener at avgjørelsen kan få betydning for fremtidige saker.

En person klaget
Det skal være en navngitt person i programmet som kom med kravet om at programmet skulle stoppes. Retten har lagt lokk på hvem som har klaget inn programmet, men hverken politiet eller riksadvokaten har klaget programmet inn for retten. Saken ble ført for lukkede dører. Både parter og advokater er pålagt taushetsplikt.

Bernander sa tirsdag at NRK ville bruke alle tilgjengelige rettsmidler for å få dommen omgjort.

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder