REGJERER: F. v. Louise Peterhoff som stabssjef Elin Hammar, Sven Nordin som justisminister Elvestad, Cecilia Frode som statsministerens PR-strateg, Niklas Hjulström som statsminister og Daniel Larsson i statsministerens stab i «Blå ögon».
REGJERER: F. v. Louise Peterhoff som stabssjef Elin Hammar, Sven Nordin som justisminister Elvestad, Cecilia Frode som statsministerens PR-strateg, Niklas Hjulström som statsminister og Daniel Larsson i statsministerens stab i «Blå ögon». Foto:,TV 2

TV-anmeldelse «Blå ögon»: Potent, men langsom thriller

Svensk krim med Sven Nordin

TV

Fremmedhat, politisk spill, familieintriger og en forsvinning
kokes sammen til en seig boblende masse i «Blå ögon».

Publisert: Oppdatert: 12.02.16 21:06

TV-PREMIERE

«Blå ögon»

Svensk drama/thriller-serie i 10 deler

TV 2 søndager kl. 21.45

Det er mye som skjer i den svenske politiske thrillerserien. Politikere krangler, en stabssjef forsvinner, høyreekstremister bedriver voldelig selvtekt, og familiebånd slites av politiske uenigheter. Legg til en dæsj blodig mord, og så har du den bugnende spenningssuppen «Blå ögon».

Vi befinner oss helt i starten av en valgkamp, og følger både det regjerende Samlingspartiet og opposisjonspartiet Trygghetspartiet. Fiktive partier, selvsagt, men det er vanskelig ikke å se det innvandringskritiske Trygghetspartiets opplagte paralleller til Sverigedemokratene.

Sven Nordin er justisminister og oppsøker tidligere stabssjef Elin Hammer, som etter en kraftig medieblemme nå jobber som servitør, for å be henne hoppe inn igjen. Hammer, spilt kjølig og profesjonell av Louise Peterhoff, stusser over at stabssjefen Sarah er sykemeldt på dette stadiet av valgkampen, men forsøkene på å finne ut mer møtes med motstand.

Familieintriger

I Uddevalla skal den lokale lederen Annika Nilsson (Anna Bjelkerud) sparke i gang Trygghetspartiets valgturné, til tross for at tenåringssønnen som blir mobbet for «fascistmoren» har bedt henne la være. Nilssons familiedynamikk er også blant de mest vellykkede sporene i dramaserien.

«Blå ögon» bruker tid på å sette opp rammeverket, noe som er nødvendig når historien har så mange tråder. Samtidig gjør det serien vanskelig å få taket på, når det tar tre episoder før du begynner å ane innholdet i og omfanget av spindelvevet.

Blant seriens beste sider er ekstremt godt skuespill av spesielt Bjelkerud som Annika Nilsson og Kjell Wilhelmsen som Trygghetspartiets justispolitiske talsperson, Olle Nordlöf. De to viser et bredt spekter av nyanser i roller som lett kunne blitt stereotype. Også Adam Lundgren som høyreekstremist som vil «befri vår rase fra det jødiske slaveriet» spiller rollefiguren skummelt fascinerende. Nordin holder deg gjettende på justisministerens motiver og gjør deg på nysgjerrig på mer, men synes lite i de første episodene.

Mye, men langsomt

For mens «Blå ögon» slår til med et bredt lerret og et sleggekast av en cliffhanger i slutten av hver episode, oppleves serien likevel langsom i fremdriften.

I flettverket av handlingstråder blir enkelte tidvis tynne og vanskelige å tro på, som når Hammer ikke går til politiet med sine mystiske funn, eller det bare møter en håndfull tilhengere på arrangementet til meningsmålingsvinnerne. Enkelte rollefigurer skriker også etter mer fylde. Samtidig er serien brutalt hardtslående og interessant i sin skremmende aktualitet. Et diskré, men effektivt lydspor styrker spenningskurven.

Om halvkvedede mysterier og godt skuespill pirrer deg videre, vil «Blå ögon» fungere utmerket for deg. For noen kan det bli litt for lite, for sakte.

Anmeldelsen er basert på tre episoder.

INGVILL DYBFEST DAHL

Her kan du lese mer om