Reality-kjendiser IQ-testes på TV

NRK gjentar «Test nasjonen»

TV

Noen av landets mest profilerte reality-kjendiser har sagt ja til å bli IQ-testet - på direktesendt TV.

  • Audun Solberg
Publisert: Oppdatert: 05.11.04 07:39

Til sammen deltar 42 reality-kjendiser når NRK 27. november gjentar «Test nasjonen»-suksessen fra i fjor.

- Det bør gå greit. Jeg er sikker på meg selv, men er mer redd for de andre på laget, kommenterer Emil Orderud. Robinson-vinneren fra i fjor har ennå ikke oversikt over resten av reality-laget, men har sett nok virkelighets-TV til å vite at det opp gjennom årene har vært nok av deltagere som har «virket temmelig dumme».

De 42 reality-kjendisene skal konkurrere mot seks andre lag. I tillegg til et rent kjendislag bestående av seks personer kommer fem 42-mannslag bestående av svensker bosatt i Norge, finansfolk, sekretærer, kroppsbyggere og journalister.

Stort spenn

- Reality-deltagerne og kroppsbyggerne var de enkleste å få med, kommenterer researcher Hanne Hoftun i NRK. Opptil flere reality-kjendiser står nå på vent - i tilfelle noen av dem som har takket ja til å bli med, trekker seg.

Hoftun forteller at NRK har lagt stor vekt på alder og bredde når de har rekruttert deltagerne. Og spennet er stort: Både «Eldrebølgen», «Big Brother», «71 grader nord», «Robinson-ekspedisjonen», «Ungkaren», «Farmen», «Båtliv», «Campingliv» og «Baren» er representert.

- Det hadde jo vært artig å kunne motbevise stigmatiseringen av reality-kjendiser, mener Barbro Fagerbakk fra årets utgave av «Farmen» på TV2. Hun gleder seg til å ta testen - og frykter heller ikke resultatet.

- Ja, jeg blir veldig skuffet hvis jeg ligger under gjennomsnittet, kommenterer hun leende.

Deltagerne får selv vite svaret på IQ-testen sin, mens resten av oss må nøye oss med gjennomsnittet til de syv lagene.

I tillegg kan vi teste oss selv. Mens programlederne Ivar Dyrhaug og Hilde Hummelvoll leder deltagerne gjennom testen, kan nemlig seerne via Internett eller wap ta den samme testen.

Kristoffer «Kri» Tangen fra «Eldrebølgen» advarer imidlertid folk mot å legge for mye i resultatet.

- Jeg kan nok om IQ-måling til å vite at IQ er så mangt, sier han, og legger til:

- IQ er vel ganske enkelt det som måles på en IQ-test.

PS:IQ-testen blir liggende ute på NRKs nettsider også i dagene og ukene etter at programmet har gått på lufta. I fjor testet rundt 130.000 nordmenn sin egen IQ på denne måten.

Her kan du lese mer om