POPULÆRE: Jeremy Clarkson, James May og Richard Hammon på motorfestival tidligere i år. Foto: PA Photos.

«Top Gear» beskyldes for juks

(VG Nett) Jeremy Clarkson og de andre programlederne i «Top Gear» får profesjonelle førere til å gjøre vanskelige scener, skriver den britiske avisen Daily Mail.

 • Atle Jørstad Wergeland

Artikkelen er over ni år gammel

Avisen siterer flere kilder på at profesjonelle bilførere utfører mesteparten av kjøringen i programmet, og at det kryssklippes med bilder av programlederne i bilene for å gi inntrykket av at det er stjernene selv som kjører.

Årsaken er ifølge kildene at programlederne ikke er gode nok til å gjøre stuntene som kreves på den korte tiden de har til rådighet, i tillegg til at de profesjonelle førerne kan gjøre bilkjøringen enda mer spektakulær.

- Programlederne er ikke profesjonelle førere, så hvorfor ville du ha dem til å gjøre en jobb en ekspert kan gjøre bedre, fortere og på første forsøk? har avisen sitert en av kildene på.

Blant annet skal et av programmets mest omtalte stunt, hvor Jeremy Clarkson i 2008 tilsynelatende kjører en Lamborghini Murcielago i over 320 kilometer i timen i regnvær, være utført av en profesjonell fører.

Avisen skriver at formel 3-fører Aaron Scott satt bak rattet. Scott har selv ikke ønsket å kommentere saken.

Saken fortsetter under bildet ...

FØRER: Her kjører Clarkson Lamborghinien, men Daily Mail stiller spørsmål ved om programlederen kjørte bilen i over 300 kilometer i timen. Foto: Faksimile / Youtube.


Talsmann Tara Davies for «Top Gear» bekrefter at noen andre kan ha kjørt Lamborghinien når speedometeret filmes på 207 miles i timen, men hevder at også Jeremy Clarkson kjørte så fort.

- Jeremy kjørte bilen og fikk den opp i 207 miles i timen. Så, da de trengte et bilde av speedometeret i 207 miles i timen, hentet de inn en annen fører til å gjøre det, sier hun.

Hun bekrefter også at profesjonelle bilførere brukes i programmet.

- Når det er sagt, mye av det som filmes er Jeremy. Det er ikke sånn at hver gang bilen filmes utenfra, er det ikke Jeremy. Det er ham oftere enn det ikke er det, sier Davies til avisen.

- Hvis du ser Jeremy, Richard Hammond eller James May som kjører bil rundt en bane er det de som kjører, men det kan være vi må gå tilbake og bruke en annen fører for ytterligere film, legger hun til.

I en uttalelse fra programmet heter det at de bruker andre førere når programlederne er opptatte, for å utnytte tiden de har til rådighet best mulig.

Den mest kjente av programlederne, Jeremy Clarkson, får én million pund, nærmere ni millioner kroner, i året for sin programlederjobb.

Les flere saker på vg.no/rampelys .

Flere artikler

 1. Clarkson: BBC fryktet at han skulle ta «Top Gear»-suvenirer

 2. BBC desperate etter å redde «Top Gear»: Lokker Clarkson-makkere med gigantlønn

 3. Pluss content

  Nå er de gode for 640 millioner

 4. Top Gear-show i Stavanger utsettes

 5. Clarkson-bråket: Skal ha kranglet om mat

Fra andre aviser

 1. Hele Top Gear-trioen ferdig i programmet

  Aftenposten
 2. Top Gear innrømmer triksing

  Aftenposten
 3. Clarkson planlegger nytt bilprogram: «House of cars»

  Bergens Tidende
 4. Hele Top Gear-trioen ferdig i programmet

  Bergens Tidende
 5. Clarkson planlegger nytt bilprogram: «House of cars»

  Aftenposten
 6. Top Gear-programlederen Chris Evans trekker seg

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no