SANSYNLIGVIS IKKE SAMMEN FOR ALLTID: Noora (Josefine Pettersen) og William (Thomas Hayes) har oddsen mot seg om de hadde vært ekte personer Foto: NRK

Kan «Skam»-forholdet vare? Parterapeuter vurderer Noora og William

«Hele Norge» har fulgt utviklingen av forholdet mellom «Skam»-paret Noora og William. Vi tar det et skritt videre.

 • Ingvill Dybfest Dahl
 • Maiken Svendsen

Artikkelen er over fire år gammel

Ja, vi vet de bare er karakterer i en TV-serie. Men med fenomenet «Skam» har så mange levd seg inn i forholdet mellom Noora og William at vi kjenner oss nødt til å stille spørsmålet:

Kan den deilige - og vanskelige - ungdomsforelskelsen vare? Og hvordan håndterer man den?

Les også: Intervju med «Skam»-skuespillerne

Ekspertene har det til felles at det de ikke har sett av «Skam» tar de igjen på kunnskap om hvordan ungdom og samliv fungerer. Men frykt ikke - spørsmålene er «Skam»-relevante og satt behørig i Noora og William-kontekst.

Kristinn Hegna er førsteamanuensis ved Universitetet i Oslo med ungdom og oppvekst som spesialfelt. Hun har selv ikke sett «Skam».

– På den tiden hvor konfirmasjonen ble regnet som overgangen til voksenlivet så ville det vært mer sannsynlig at de som ble sammen i 16-18-års alderen holdt sammen livet ut, sier hun.

Ikke fornøyd med Hegnas vurdering? Fire teorier om hva som skjer med Noora og William

Hegna forteller at det tidligere ikke var like akseptert å ha flere kjærester eller bli skilt om du var gift. En vanskelig tid for Williams tidligere eskapader, med andre ord.

I det moderne Norge er det annerledes.

SJOKKRULLINGEN: Jentene ble vitne til at William knuste en flaske i hodet på en gutt da de var med på rulling Foto: NRK

– Ungdomstiden sees på som en mer eksperimentell fase. Det er til og med sett på som en fordel at man har en del forskjellige seksualpartnere og kjærester før man finner den rette, forteller hun.

«Skam»-skaperen: Historien om Noora og William er ferdig skrevet

Noora beskylder tidlig i serien William for å være manipulerende og kontrollerende. Lisa Arntzen, sosionom på Dixi, har sett mye på «Skam» og forteller at hun flere ganger har reagert på Williams oppførsel.

– Likevel er det sånn at den som gjør slemme ting ikke bare er slem. Jeg syns NRK viser begge sider fint i serien, forteller hun.

En scene hun husker spesielt godt er den hvor Noora møter Nikolai på kjøkkenet til William. Da William sender henne hjem, i stedet for å introdusere henne for broren.

– Oppførselen hans blir veldig ambivalent når han går fra så kjærlig i et øyeblikk og så avisende i det neste. Noora blir etter hvert fortalt om bakgrunnen til William, og selv om det ikke er en unnskyldning for oppførselen så gir det en forklaring på hvorfor. Sånn er det ofte i virkeligheten også, forteller hun.

– Man må spørre, ikke anta

Parterapeut og sexolog Margrete Wiede Aasland mener det ikke er så farlig at «ungdomskjærester» glir fra hverandre.

– Den ungdomsforelskelsen er ofte veldig intens, med mye følelser og hormoner. Når alt er nytt og fascinerende tror mange at de skal leve sammen til de dør, men sannheten er at man forandrer seg mye fra man er omtrent 16 til midten av 20-årene, forteller hun.

Heller ikke Aasland har sett «Skam», så hun uttaler seg på generelt grunnlag.

Husker du? Kripos hyllet «Skam»-Noora for leksjonen i norsk lov

Parterapeut Egil Rise forteller at forhold som varer ofte kjennetegnes av at parene vet hvorfor de er sammen.

– Det sentrale ordet for unge par, som for alle par, er interesse. Det er viktigere å være interessert enn interessant i et parforhold, sier Rise.

Han har fått med seg serien, og sett noe, men understreker at han uttaler seg på generelt grunnlag.

Vi som har sett «Skam» vet at William har gjort flere ting for Noora. Som å rette opp det sårende han hadde sagt til venninnen Vilde, å endre russebuss-innsamlingen til å inkludere Syria og å skrive en kronikk for henne da hun var utslitt.

Fikk du med deg? Kjendis-foreldrene innrømmer at de er hekta på «Skam»

Gjennomgående for forholdet mellom Noora og William, er at Noora har antatt negative ting om William og trukket seg unna før hun har fått hele historien – og deretter ombestemt seg når hun får forklaringen.

Saken fortsetter under bildet

MØTET SOM HYLLES: Noora (Josefine Pettersen) venter på Nikolai for å konfrontere han med lovbruddene han begår Foto: NRK

Margrete Wiede Aasland forteller at misforståelser oppstår lett når man ikke spør om de vanskelige tingene.

– Kommunikasjon og samspill er noe det snakkes lite om, men det er så viktig. Skal det fungere må man slutte å anta, og tro at du er tankeleser eller at den andre er en tankeleser. Sånn er det ikke, sier hun.

Les også: NRK tar grep for å bevare 16-åringene – selv om de mister seere

Egil Rise forteller at mange opplever det som naturlig å trekke seg unna når man opplever redsel, tristhet eller sinne. Det vil gjerne oppleves som avvisning og skape fortvilelse, og fører ofte til krangler for unge par.

– Det at man trekker seg når noe er trist, trenger ikke å være noe uttrykk for at man ikke er hjertevarm eller ønsker andre godt. Man er ikke noe dårlig menneske av den grunn.

Les også

Mer om

 1. Skam
 2. NRK

Flere artikler

 1. Torstein Bakke er Josefine «Skam-Noora» Pettersens kjæreste

 2. Tiril (17) og pappa (41) anmelder «Skam»

 3. Brudd mellom Josefine Frida «Skam-Noora» Pettersen og kjæresten

 4. Pluss content

  Slik redder du parforholdet

 5. Sjekk danskenes herlige «Skam»-ordbok

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder