MEN ER DE BLÅ NOK? Pernille Sørensen, Jon Almaas og Johan Golden i «Nytt på nytt». Foto: NRK Foto: ,

Kringkastingsrådet: NRK må ha mer høyrevridd humor

Det omdiskuterte rådet ønsker at statskanalen danner et nytt satiremiljø.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

NRK melder selv at Kringkastingsrådet ber om at det bygges et satiremiljø med ståsted på høyresiden.

Årsaken skal være at rådet synes NRK har venstrevridd slagside i sine satireprogrammer. Problemet skal ikke være humoren i disse programmene i seg selv, snarere at det mangler et tilsvarende tilslag med humor iført høyrebriller.

IKKE TIL Å LEVE MED: - En slik innblanding langt inn i våre redaksjonelle korridorer, av politisk oppnevnte representanter, er bare ikke til å leve med, mener Richard Aune, leder for NRKs journalistlag Foto: Privat ,

– Vet ikke om vi skal le eller grine. En slik innblanding langt inn i våre redaksjonelle korridorer, av politisk oppnevnte representanter, er bare ikke til å leve med. Dersom kringkastingsrådet ønsker å legge seg selv ned, så er dette en god søknad, skriver leder Richard Aune for NRKs journalistlag i en e-post til VG.

Kringkastingsrådets leder, Per Edgar Kokkvold, som tidligere var generalsekretær i Norsk Presseforbund, avviser på det sterkeste at dette er en innblanding langt inn i NRKs redaksjonelle korridorer:

- Nei, det er det absolutt ikke. Det er blitt sagt om meg at jeg har svart belte i redaksjonelt ansvar, dette kan jeg. Det ligger i K-rådets mandat at vi skal gi NRK råd – og dette er et godt råd. NRK vil tjene på at seere og lyttere ser at NRK også kan sparke mot den andre siden, sier Per Edgar Kokkvold til VG.

Henriette Steenstrup sier til VG at hun synes at det egentlig er et gøyalt krav som kringkastingsrådet kommer med.

ABSURD: - Det er egentlig er et gøyalt krav som kringkastingsrådet kommer med. Men og i retning av absurd humor, mener skuespiller og komiker, Henriette Steenstrup Foto: Robert S. Eik , VG

- Men og i retning av absurd humor. Jeg tenker at norske komikere generelt er ganske gode til å tøyse både til venstre og til høyre. Men at få av dem, uansett hvor de befinner seg politisk personlig ville likt å bli kvotert inn på det grunnlaget, Det ligger i narrehattens natur å kunne ringle med bjellene fritt i den retning som til enhver tid fortjener det, sier Henriette Steenstrup.

Hun får følge av Bård Tufte Johansen som sier til Dagbladet at det å kvoteres inn til NRK for å lage høyrehumor er en vanskelig oppgave.
- «Hei, vi er en gjeng som har fått i oppdrag å lage høyrevridd humor» er et like dårlig utgangspunkt som «hei, jeg er den nye kvoterte lesbiske kvinnelige lederen deres» , sier han til avisen.

– Om NRK-ledelsen går inn for å styre satiren vår til å bli annerledes, så slutter jeg, sier Steinar Sagen i populære Radioresepsjonen til Aftenposten.

Les også: Fyrer av bredside mot Kringkastingsrådet

Forrige måned behandlet Kringkastingsrådet flere klager på programmet «Salongen». Satiren i statskanalen var igjen tema på et møte i dag.

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen skal ifølge NRK ha tilbakevist kritikken med å vise til at flaggskipet «Nytt på nytt» har flere «blå» enn «røde» gjester.

Sjef for NRK Humor, Christina Rezk Resar, reagerer på Kringkastingsrådets uttalelse (gjengitt i sin helhet nederst i denne saken).

Les også: NRK-sjefen åpner for å avvikle Kringkastingsrådet

– Vi har hatt en gjennomgang både av «Nytt på nytt» og «Satiriks», som vi lager, og kjenner oss ikke igjen i dette i det hele tatt, sier Resar, og understreker at uttalelsen gjelder flere programmer i NRK som ikke hører hjemme under hennes avdeling.

Fikk du med deg? Kringkastingsrådets dom over pornosketsj

Hun sier det naturligvis blir mye tøysing med den sittende regjeringen, som nå består av Høyre og Frp.

– Vi sparker oppover. Jeg tenker at folk husker litt dårlig, vi sparket også oppover da de rødgrønne satt i regjering.

– Er det greit at K-rådet legger føringer på hvordan dere skal lage humoren deres?

– Jeg vil gjerne se hele begrunnelsen for uttalelsen før jeg svarer på det. Men vi mener det ikke er hold i påstanden om at vi har slagside. Det er ikke sånn at alle som jobber i NRK er venstrevridde eller sosialister.

YNDET SATIREOBJEKT: Fremskrittspartiets Per Sandberg. Foto: FRODE HANSEN Foto: ,

Å sparke oppover er jobben uansett hvem som sitter ved makten, mener humorsjefen.

– Hadde Dagrun Eriksen gjort det samme som Per Sandberg, hadde vi gjort det samme med henne selv om hun er fra Kristelig Folkeparti. Men det er fint at de sier vi har kompetanse til å utvikle miljøer, og det kan vi alltid se på.

– Evaluerer dere om dere har slagside?

– Ja, det gjør vi ganske ofte. Vi er oppmerksomme på dette. Etter valget gikk vi gjennom gjester på «Nytt på nytt» og sakene i «Satiriks». Og vi hadde ikke flere gjester fra venstre eller saker om høyresiden. Men den politiske situasjonen styrer også hva vi gjør.

Reagerer

VGs kommentator Anders Giæver rister på hodet av Kringkastingsrådets siste manøver.

– Jeg var helt overbevist om at saken på NRKs nettside i seg selv var satire, og måtte kontakte NRKs infoavdeling for å få den bekreftet, forteller Giæver.

– Min aller største sympati går til de stakkarne som nå skal ansettes for å lage statsautoriserte, høyrevridde morsomheter på kommando.

Kulturredaktør Sarah Sørheim i Aftenposten skriver i en kommentar at «dette bør være kroken på døren for Kringkastingsrådet».

LIKER IKKE «VENSTREEKSTREM» SATIRE: Peter N. Myhre. Foto: NTB SCANPIX Foto: ,

Men Kringkastingsrådets forslag møter også applaus. Fremskrittspartiets tidligere stortingspolitiker og talsmann i bistandspolitiske saker, Peter N. Myhre, skriver dette i en debatt om saken på Facebook:

– Venstreekstrem «satire» er gørr kjedelig, forutsigbar og navlebeskuende.

I sosiale medier er det nå tett mellom vittigheter rundt Kringkastingsrådets anmodning:

Høyrevridd satire: Kringkastingsrådet ber rikskanalen om å lage høyrevridd satire.
https://twitter.com/ToreSagen/statuses/669956762418683905

Dette er uttalelsen fra Kringkastingsrådet i sin helhet:

«På sitt møte 15. oktober 2015 drøftet Kringkastingsrådet flere klager på satireprogrammet Salongen, som en av innlederne mente seg misbrukt i. Noen av medlemmene var enige med ham i dette.

Det var bred enighet om at det er bra at NRK satser på satire. De fleste mente også at satiren må være fri, og at det ligger i ytringsformens natur at den noen ganger går for langt. Til gjengjeld er det ofte slik at når satiren «bommer», slår den tilbake mot avsenderen. Et samlet råd påpekte likevel det uheldige i at satiresjangeren i NRK generelt har en slagside.

NRK er en av de få aktørene i Norge som har kompetanse og ressurser nok til å bygge opp et satiremiljø med ståsted på høyresiden, i tillegg til den nåværende satire med ståsted på venstresiden.

Ved å prøve å bygge opp noe slikt, kan NRK gi et viktig bidrag til større mangfold i humor-Norge.»

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder