HOPPER ETTER WIRKOLA: Fredag kveld har Thomas Felberg sin store ilddåp når han skal overta sendetiden til «Nytt på Nytt» de neste 12 ukene. – Det blir som å hoppe etter Wirkola, sier Thomas Felberg. Foto: Nrk NRK

Thomas Felberg klar for «Gullrekka»: – Egentlig er jeg en ganske kul type

Thomas Felberg (44) overtar som kongen av NRKs fredagskveld.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

«Nytt på nytt» tar pause til over sommeren - og TV-tiden som de siste årene har dratt klart flest seere har fått en ny sjef.

«Stjernekamp»-dommer Thomas Felberg får boltre seg i bokstavelig talt beste sendetid på NRK på fredagskveldene. Han er klar over at han hopper etter Wirkola, men sier hans program borger for mer samfunnsfest enn samfunssrefs.

– Verden er min østers og jeg er klar for å fortsette slurpingen, sier mannen som mer enn noe annet elsker curry og som gjerne serverer kona Hilde og de to barna hjemmelagede varianter over den indiske spesialiteten opptil tre ganger i uken.

Det går mildest talt ikke mange programledere av Thomas Felberg på dusinet. Det er ikke mye dress og korrekte slips der i gården. Da han høsten 2014 inntok dommerbordet i «Stjernekamp» bare iført singlet, var det mange TV-seere som satte tacoen i vrangstrupen – og det kokte på sosiale medier etterpå.

RAMASKRIK: Det ble ramaskrik og hektisk aktivitet på sosiale medier da Thomas Felberg høsten 2014 inntok dommerbordet i «Stjernekamp» i ført singlet. Her med dommerkollegene : Mona B. Riise og Jan Tørresen. Foto: Frode Hansen VG

Husker du? «Stjernekamp»-dommer refset for antrekket

– Jeg er bare meg selv og det kommer jeg til å fortsette med. Det blir mange forskjellige antrekk, fra mange forskjellige tidsepoker denne våren, lover Thomas Felberg.

Elsker klær og farger

For han elsker klær og farger, og kommer ikke til å la muligheten gå fra seg i «Tidsbonanza» heller. Dette er en quiz hvor kjente folk deltar i en uhøytidelig konkurranse. Ved hjelp av NRKs rikholdige fjernsynsarkiv tar Thomas oss vi med tilbake til et gitt årstall mellom 1975 og 2008. Hva skjedde i det aktuelle året?

VG ga programmet terningkast fire.

Det blir tilbakeblikk på det store nyhetsbildet, ispedd personlige historier og sladder. Hvilken musikk danset vi til? Hvordan så motebildet ut, hvilke idrettshelter heiet vi på, og hva så vi på TV? Og sist men ikke minst: Hva er fortsatt «hot» og hva er «not» fra dette året? Konkurransen står mellom to lag, med to kjente deltakere på hvert lag.

SELVSIKKER: Thomas Felberg elsker klær og farger og den nye fredagsprogramlederen har stor tro på seg selv. Foto: Trond Solberg VG

Se Thomas Felbergs egne ungdomsbilder

– Dette er virkelig et program for meg. Jeg har erfaring som entertainer, jeg er rockeartist er scenevant og utadvendt. Jeg har alltid følt meg hjemme på en scene. Helt fra jeg som syvåring sang «Twist and shout» av The Beatles med en oransje spade i en tråd som gitar.

- Ganske kul type

For han Thomas er ikke bare «Stjernekamp»-dommer og programleder med sitt eget radioprogram, «Felbergs loft» på P13 hver søndag, han har også lang fartstid fra rocke-bandene «WE» - og «Smoke Mohawk».

– Egentlig er jeg en ganske kul type, sier han sånn i all beskjedenhet der han stiller til intervju i knallrøde sko.

Les også: - Det er ikke mange rockband av vårt kaliber

Thomas Michael Tallo Felberg er hans fulle navn og hans bakgrunn er sannsynligvis like fargerik som Felberg selv. Født i 1972 i Norge. Norsk mor, av bondeslekt i generasjoner fra Ringerike. Britisk far, født i Cape Town i Sør-Afrika av britisk mor og jødisk far. Oldefaren var Botswanas første justisminister, personlig invitert av den første regjeringen der etter at landet ble uavhengig.

– Man kan vel si at de kommer fra overklassen i England – eller «The Professional Classes», all den stund vi ikke snakker aristokratiet her.

Thomas Felberg forteller at farmor og farfar valgte å legge sitt akademiske og profesjonelle liv som advokat og arkitekt bak seg, og flyttet fra Sør-Afrika på siste halvdel av 50-tallet med faren og hans søster.

– De hadde da blitt invitert til Aberdeen av en gryende antroposof bevegelse som heter Camphill Villages og var med å starte den første Camphill-landsbyen rett utenfor Aberdeen på ett gammelt gods der som heter Camphill. Foreldrene mine møtte hverandre tidlig på 1970-tallet i Aberdeen, sier Thomas Felberg.

Husker du? Da Thomas og bandet hans fikk terningkast seks

Han understreker at han også er veldig glad i den norske bakgrunnen sin. Foreldrene skilte lag da han var ganske liten.

IKKE BARE PROGRAMLEDER: Thomas Felberg han har også lang fartstid fra rockebandene «WE» - og «Smoke Mohawk». Dette bildet av ham er fra Hovefestivalen i 2008, hvor han spilte sammen med WE. Foto: Simen Grytøyr, VG

– Jeg har vokst opp med moren min og bodd hele mitt liv i Oslo. Først på Kringsjå, i studentboligene i Storgata, flyttet så til «bananblokka» på Ammerud på beste østkant og så fra jeg var ni år på Hovseter, drabantbyen i Oslo Vest. Jeg bor nå med samboer og to barn på Røa og trives med det. Alt dette er en del av det som gjør meg til meg.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder