ELSKER JOBBEN: Lisa Tønne innrømmer at det kan være en utfordrende jobb å være morsom – men hun føler seg privilegert som får bruke dagene sine på å få andre til å le. Her med familiens Cocker Spaniel Jippi. Foto:Jan Petter Lynau,VG

Publikumsprisen: Lisa Tønne: – Håper heller at folk irriterer seg litt over meg, enn at de bare trekker på skuldrene

SIMENSBRÅTEN (VG) Lisa Tønne (37) vil at folk skal synes at hun er snill, morsom, smart og vakker. Men hun er ikke sikker på om folk flest vet hvem hun er.

Felicia Alvsing
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Hvordan var din første TV-opptreden?

– Det første jeg var med på var «Migrapolis», sammen med Noman Mubashir. Han var programleder, og så hadde han invitert meg. Jeg husker at jeg hadde på meg en grusom gul boblekåpe, og så satt vi på en benk og fjollet om et eller annet. Selvfølgelig skal en iraners TV-debut være på «Migrapolis». Rett skal være rett.

Hva er det sterkeste du har opplevd på TV?

– Hvis jeg skal si disse tingene for å prøve å vinne denne prisen, så blir vel nok ikke det svaret her riktig. Men jeg føler vel ikke at jeg har gjort så mye sterkt. Jeg skulle egentlig være med SOS-barnebyer til et barnehjem i Kosovo. Det hadde blitt mitt sterkeste TV-øyeblikk. Men jeg fikk ikke gjort det, fordi jeg var med i det utrolig viktige, og samfunnsengasjerende programmet «Mitt Dansecrew», ler hun.

Hva er det mest utfordrende med jobben?

– Det er jo det å være på. Uansett hva slags dagsform du har så må du levere. Alle kan jo ha en dårlig dag på jobben, men det er bare det at den dårlige dagen på jobben for oss synes veldig godt. Så du skal ha opparbeidet deg en ganske god autopilot, slik at du slipper unna de dagene hvor du kanskje ikke er så til stede som du kanskje skulle vært.

– Iblant er det jo også utfordrende jobb å være morsom. Går du for langt og driter deg ut, ja, da får du legge deg flat da. Jeg føler at det å pushe grenser også er en del av jobben – det å se hvor grensene går. Og hvis man skal vite hvor grensene går, så må man tråkke over dem av og til. Vi lever i et så fantastisk land, og vi kjeder oss så mye. Det er jo kjempebidrag at noen gidder å tråkker over iblant. Se bare på Seltzer-opplegget – det tok jo helt av. På grunn av en litt dårlig sketsj, men det ble skrevet en del bra innlegg både fra den ene og den andre siden, så at noen tråkker over er lik debatt som igjen er lik sunt. Det eneste som irriterte meg med den sketsjen er at vi kun fikk se vagina, ikke penis og pung. Typisk!

Hva har du ofret for TV-karrieren?

– Ingenting egentlig. For tid med barna og familien prioriterer jeg. Det går alltid foran TV. Jeg er veldig heldig som har en jobb jeg liker så godt, og kan jobbe ganske mye uten at det gjør meg noe. Derfor føler jeg aldri at det er noe offer. Og skulle det gå slik at jeg føler at det spiser for mye av tiden med barna, så legger jeg opp løpet slik at det ikke gjør det. Jeg jobber også en del kveld, etter barna har lagt seg, og det passer meg ypperlig, da får jeg i pose og sekk.

Hva har du fått igjen for TV-karrieren?

– Jeg har fått igjen masse. Jeg får jo lov til å gjøre det jeg synes er gøy. Jeg får lov til å være kreativ, jeg får lov til å leke og fjolle på jobb. Det er jo det jeg gjør. Fjoll til folket, og det får jeg lov til å holde på med. Jeg føler meg veldig privilegert. Jeg kunne ikke hatt det bedre.

Hva eller hvem har betydd mest for deg?

– Folk betyr mye på ulike plan, så da må du nesten dele opp. Du har den innerste sirkelen, med foreldrene mine, mannen min og barna mine. Og så er det psykologene mine Britt og Helge som betyr masse. De er helt magiske, og jeg har lyst til å tappe dem på en flaske og ta de med meg over alt. Og så har jeg jobbet med Elina Krantz i mange år, så hun betyr selvfølgelig mye for meg. Sigrid som er kollegaen min i Tusvik og Tønne. Og så er det jo mange venner som betyr mye. Folk betyr mest for meg på forskjellige måter, og de har forskjellige roller i livet mitt. Jeg ville ikke vært foruten noen av de rollene.

Hva er din største TV-tabbe?

– Jeg har ikke hatt noen skikkelig «Åh shit»-hendelse, men jeg hadde en episode da var med på «LørDan» med Dan Børge Akerø. Da var jeg sidekick som Ali Reza, og skulle komme inn og gjøre en rap. Da hadde jeg playbacken på disc – og jeg fikk helt jernteppe. Det var selvfølgelig også direktesending, og det sto helt stille – jeg hadde ikke sjans. Så da måtte jeg finne på ting til jeg kom meg inn på refrenget igjen. Når jeg så det var det snakk om to sekunder, men det føltes ut som to timer når jeg sto der og tenkte: «Hva gjør jeg nå». Det var ikke gøy. Og de som jeg hadde skrevet teksten sammen med tenkte «Jøss, har hun forandret teksten i siste øyeblikk – jeg synes kanskje ikke den ble bedre» – Men det var ikke så rart. Det var ikke planlagt.

Hva ønsker du folk skal tenke om deg?

– At jeg er snill, morsom og smart. Og pen, ler hun før hun fortsetter:

– Nei ikke pen. Vakker. Men det er en bonus – det er ikke så viktig. Jeg vil at de tenker sånn: «Lisa Tønne er veldig snill, og så er hun jo så morsom. Ja, det som blir så morsomt med henne er at hun er smart, og da blir det spissere og gøyere. Ja, og så er hun jo veldig vakker da». Det skal komme som en hale.

Hva tror du folk tenker når de hører Lisa Tønne?

– Jeg vet ikke hvor mange som vet hvem jeg er. Men jeg tror en del tenker Ali Reza, noen tenker «Hæ, hvem er det» og phung-folk tenker at jeg er frekk og gøy. Noen tenker kanskje irriterende. Masete. Litt for mye. Men jeg håper heller at folk irriterer seg litt over meg, enn at de bare trekker på skuldrene, da har jeg i alle fall gjort et inntrykk.

Beskriv en helt vanlig dag i livet ditt.

– Da er det opp med barn om morgenen. Lola (4) har fått for seg at hun ikke skal spise grøt uten at jeg gir den til henne, så jeg må gi henne grøten. Så da er det mating av grøt, som jeg trodde jeg var ferdig men som jeg tydeligvis ikke er, og på med klær og så skal de i barnehagen og Jakob skal på skolen. Ofte jobber jeg hjemmefra, og så er det mye møter. Så er det middag, og jeg er veldig heldig der, for jeg har en mann som er veldig god til å lage middag – så det gjør han. Det er også fordi han synes at maten min er veldig vond. Han blir så irritert av at jeg ikke bruker oppskrifter, men jeg blir så sliten av det. Det er så mye man må gjøre med oppskrifter. Man må smelte smør: «Åh, jeg orker ikke å smelte det smøret.» Det, og betale regninger er det er kjedeligste. Da får jeg ME med en gang.

Lager du noe mat i det hele tatt?

Ja, laks. Jeg kan legge noe laks inn i ovnen. Det er lett. Da kan jeg legge det i folie og alt. Og der smelter smøret av seg selv i den folien, så jeg slipper å styre med smelting i kasserolle, ler hun.

HYSJ HYSJ: Lisa Tønne kan fortelle at det er mye som skjer til sommeren - men hva det er, det får vi ikke vite helt enda. Foto:Jan Petter Lynau,VG

Hva er planene for 2015?

– Jeg har ganske mange planer for 2015, men det er ikke så mye jeg får lov til å si enda. Det ene blir veldig gøy. Jeg har så lyst til å si det, men det er ikke skrevet under noe kontrakt. Det er dumt å si noe før det skjer. Men jeg skal i kontraktsmøte. Det overrasker meg hvis vi ikke blir enige over den kontrakten. Med Elina … Nå har jeg sagt nok.

– Og så er det et sommershow i Sandvika med Espen Grotheim blant annet. Podkasten Tusvik og Tønne, med Sigrid Bonde Tusvik tar sommerferie, og det tror jeg folk har godt av. Å slippe oss en sommer, for da får de også tid til å savne oss litt. Men vi har forberedt litt til phung-folket likevel, så det blir en sommer-spesial og så kommer det litt «Best of» som de kan kose seg med. Så er vi tilbake i august.

Hva liker du best å se på TV akkurat nå?

– Serier, serier, serier. Vi ser serier hele tiden. Jeg er veldig glad for at «Game of Thrones» har begynt igjen, og så liker vi spin-off-serien til «Breaking Bad», «Better Call Saul». Den er kul.

Hvorfor skal folk stemme på deg slik at du vinner Publikumsprisen under Gullruten?

– Jeg synes jo det er litt rart at jeg er nominert til Publikumsprisen – for så hyggelig er jeg jo ikke. Men er jo kjempe gøy, og smigrende. Det er jo kjempe stas at folk sier: «Du er kul!» Men så er det veldig flaut hvis man ikke går videre til de fire siste. Det er litt som å ryke først ut av «Mitt Dansecrew» – det hadde også vært veldig flaut. Du blir en veldig synlig taper.

– Det hadde vært veldig stas for meg å vinne den prisen, og i hvert fall være en av de fire da. Kom igjen, ikke sjalt meg ut før det. Men jeg opplever at jeg er litt modig. At jeg tør å tråkke utenfor komfortsonen, og jeg håper at det inspirerer andre til å tråkke utenfor komfortsonen sin. For jeg tror det er veldig viktig, både for en personlig og kollektiv utvikling. Så hvis noen verdsetter det, da skal de stemme på meg. Det blir ikke kjedelig.

JURYEN

Juryen ledes av seksjonsleder Øystein Milli i VGs Rampelys-avdeling og består for øvrig av Morten Wiberg (TV-ekspert i Carat), Kristina Nilsen (analysesjef i Retriever), Martin Jøndahl (programsjef i VGTV), Tina Jære Brandt (prosjektleder for Gullruten) og Trine Saugestad Hatlen (produsent i VGTV).

JURYENS BEGRUNNELSE

«En dame med bein i nesa. Det siste året har hun gjort et solid comeback – toppet med en annenplass i «Mitt dansecrew». Hun gjør også suksess på flere plattformer med standupshow og podkast.»

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder