KRITIKERROST: VGs anmelder ga «Mammon» god kritikk, men påpekte at NRK la listen høyt for seg selv da de lanserte TV-thriller, og nevnte «Broen» og «Forbrytelsen» i samme sammenheng. Foto: NRK,

«Mammon» kjemper mot Hollywood-gigant

Regissør: - Jeg er ydmyk og i ekstase!

Den norske TV-serien «Mammon» markerer seg med hele tre nominasjoner i den prestisjetunge prisutdeling Seoul Drama Awards.

Jennifer Bråthen
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Samtidig som den NRK-produserte TV-serien kan bli kåret til «Årets beste mini-serie», kan seriens regissør Cecilie Mosli og manusforfatteren Gjermund Eriksen bli kåret til «Årets regissør» og «Årets manusforfatter».

- Jeg er ydmyk og i ekstase! Denne nominasjonene er overveldende, sier Mosli om «Mammon»-nominasjonene.

Hun føler at hun må dele regi-nomineringen med både produsent Vegard Stenberg og fotoregissør Jon Anton Brekne.

TAR TUREN: Cecilie Mosli kommer til å være til stede når kåring går av stabelen 4. september. Foto: Scanpix,

- Dette har vært et teamarbeid og lite enkeltmannsfokusert. Likevel må jeg si at jeg har jobbet som et svin, så det er gøy å se navnet sitt dukket opp på en internasjonal nominasjonsliste. Uansett hvordan dette går putter jeg dette på CV-en min.

Tøff kamp

Med skuespillere som Jon Øigarden, Lena Kristin Ellingsen, Nils Ole Oftebro, og Ingjerd Egeberg tar NRK-serien, som både fikk ris og oppmerksomhet av norske TV-seere, opp kampen mot store internasjonale TV-serier.

Den mest kjente utfordreren er Golden Globe-nominerte «Orphan Black» fra Storbritannia og amerikanske «Homeland» med Hollywood-stjerner som Claire Danes og Damian Lewis i hovedrollen. Øvrige utfordrer er svenske «Äkta människor», amerikanske «Ressurection», franske «Kaboul Kitchen», sør-koreanske «Good Doctor» og danske «Badehotellet».

- Stor anerkjennelse

Kåringen, som er Sør-Koreas hyllest til film- og TV-bransjen, betyr mye for de involverte.

- Dette betyr at folk utenfor Norge har fått med seg «Mammon», sier Stenberg. Han mener nominasjonen åpner for oppmerksomhet i Asia.

- For oss er det viktig å være synlig mange steder. Dette er en viktig mulighet til å komme i kontakt med andre territorier, som kan føre til at økt distribusjon av serien. Dette er en stor anerkjennelse, sier Stenberg.

- Har du troen?

- Jeg har alltid troen. Det må man ha i denne bransjen. Jeg reiser og ser hva som skjer - jeg er ydmyk.

Foreløpig er «Mammon» solgt til 17 land. I nær fremtid har serien premiere i Israel. Hva suksessen kan føre til, tør ikke Mosli tenke på.

- Det hadde vært utrolig kult om det åpnet seg dører til utenlandske produksjoner. Nå er planen å ta turen ned dit, så får jeg ta det som det kommer. Jeg er ikke så god til å tenke taktisk i forhold til dette, sier Mosli, som fortiden er travelt opptatt med teaterversjon av Maria Parrs «Vaffelhjarte» på Den Nationale Scene i Bergen.

«Mammon» er ikke den eneste norske produksjonen som er nominert til prisutdelingen. «Hotel Cæsar» er nominert i kategorien «Beste serie-drama». I fjor ble «Halvbroren » tildelt sølvmedalje i kampen om å bli kåret til «Verdens beste TV-serie».

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder