ÅRETS BUKETT: Her er «Stjernekamp»-gjengen samlet. Fra venstre: Adrian Jørgensen, Beate Slettevoll Lech, Åge Sten Nilsen, Andrea Santiago, Kim André Rysstad, Anette Amelia Hoff Larsen, Sondre Nystrøm, Kari Gjærum, Bilal Saab og Hanne Sørvaag. Foto: Solberg, Trond

Her er deltagerne i «Stjernekamp» 2019

NRK MARIENLYST (VG) Ti nye håpefulle artister har sagt ja til å synge om kapp til høsten.

«Stjernekamp» gikk første gang på lufta i 2012, og årets konkurranse er den åttende i rekken.

Kåre Magnus Bergh (40) er programleder også i år. Ekspertdommerne Mona B. Riise (46) og Thomas Felberg (47) er stadig med.

Les også: Dette tjener «Stjernekamp»-Ella etter seieren

Dette er deltagerne som er med til høsten:

Foto: Trond Solberg, VG

Adrian Jørgensen (27) fra Bindal:

Popartisten endte som nummer to i «The Voice» i 2013 - og på andreplass i Melodi Grand Prix tidligere i år med låten «Bubble». 27-åringen var også med som korist for JOWST i Eurovision Song Contest i 2017 og for Aleksander Walmann (33) i MGP i fjor. Bindal-mannen er i tillegg kjent for den norske versjonen av landeplagen «Despacito» med Carina Dahl (33) i 2018. Jørgensen jobbet inntil nylig som fiskerøkter, men nå er det musikken som gjelder.

– Dette er ti sterke artister, så konkurransen blir sterk. Hehe, nå tok jeg visst med meg selv også, sa han på pressekonferansen.

Husker du? Adrian Jørgensen slått på målstreken i MGP

Foto: Trond Solberg, VG

Beate S. Lech (44) fra Volda:

Lech er best kjent under artistnavnet Beady Belle og bandet ved samme navn, som hun debuterte med for 20 år siden. Mange husker henne også som vokalist i bandet Folk & Røvere. Lech befinner seg i jazz-, soul- og R&B-sjangeren og kan skilte med åtte egne albumutgivelser, i tillegg til at hun har bidratt på mange andres. Ikke minst har hun samarbeidet med britiske Jamie Cullum (39). Lech deltok for øvrig i NRKs «Talentiaden» i 1991 og utdannet seg siden ved Norges Musikkhøgskole.

– Dette blir en fest! Jeg gelder meg, for jeg liker å pushe meg, sa Lech til VG etter presentasjonen.


Bakgrunn: Beady Belle forførte Jamie Cullum

Foto: Trond Solberg, VG

Åge Sten Nilsen (49) fra Sarpsborg:

Rocker Nilsen har en lang merittliste, både som soloartist, som frontfigur i Wig Wam og det nyere bandet Ammunition, og som musikal- og ensemble-artist. Nilsen, eller «Glam» som han gjerne kalles, har konkurrert med sang på TV før, og det med stort hell. Wig Wam vant MGP i 2005 og ble dermed sendt videre til Eurovision Song Contest. Nilsen stakk også av med seieren i «Korslaget» i 2010. Han har i tillegg figurert som programleder i «The Singing Bee».

På pressekonferansen gjorde han det klart hvilket forhold han har til elektronisk dansemusikk:

– Jeg hater EDM! Elektronisk drittmusikk, kaller jeg det.

Åge Sten Nilsen har funnet kjærligheten: – Deilig å være forelsket igjen

Foto: Trond Solberg, VG

Andrea Santiago (18) fra Måløy:

Santiago er den yngste av årets deltagere. Hun ble kjent for TV-seerne i 2017 gjennom «The Voice, der hun i likhet med «Stjernekamp»-rival Adrian Jørgensen endte på andreplass. 18-åringen begynte med sangundervisning da hun var åtte år. Hun har deltatt i Ungdommens Kulturmønstring, UKM, mange ganger. I år har hun selv vært mentor og sittet i fagpanelet til UKM. Santiago uttalte til VG for to år siden at dersom popdrømmen ikke går i oppfyllelse, vil hun bli politi.

– Jeg er redd for sånt som dette... Direktesendinger, sa en nervøs Andrea på podiet.

Tilbakeblikk: Denne mannen slo Andrea Santiago

Foto: Trond Solberg, VG

Kim André Rysstad (37) fra Valle i Setesdal:

Den klassisk skolerte kvederen er blant landets mest etablerte folkemusikkartister. Også han har deltatt i MGP, i 2012. 37-åringen har gitt ut fire album er tidligere nominert til både Spellemann og Folklarm. I fjor figurerte Rysstad som årets juleartist på NRK sammen med Kringkastingsorkesteret, året etter at han ga ut juleplaten «Snøen laver ned» med The London Philharmonic Orchestra.

– Dette blir noe å bryne seg på. Jeg gleder meg veldig. Jeg tror det blir lærerikt, sa Rysstad til VG etter presentasjonen.

Husker du? Dette var Kim André Rysstads rivaler i 2012

Foto: Trond Solberg, VG

Anette Amelia Hoff Larsen (36) fra Bergen:

Musikalartisten og skuespilleren har de siste tre årene vært aktuell i rollen som Nabulungi i kritikerroste «The Book of Mormon» på Det Norske Teatret, men hun er også kjent fra Oslo-oppsetninger som «Fame», «Evita», «West Side Story», «Mamma Mia! og «Hair» – og for tiden «Peer Gynt». Hun har deltatt i MGP to ganger, i 2007 og i 2009. I Sverige gjorde hun for fem år siden lykke i rollen som Maria von Trapp i «Sound of Music» TV-seerne kjenner henne i tillegg som politietterforsker i NRKs «Magnus».

– Det blir skremmende med livesendingene, innrømmet 36-åringen.

Terningkast seks: Århundrets morsomste musikal

Foto: Trond Solberg, VG

Sondrey (24) fra Øyer i Gudbrandsdalen:

Sondre Nystrøm, som han opprinnelig heter, ble kjent for TV-seerne gjennom «The Stream» i 2016, der han var blant favorittene. Observante seerne vil også kjenne ham igjen fra «X Factor» i 2010. Sondrey er tidligere merittert friidrettsutøver, men nå er det musikken for alle penga, og debutalbumet kommer senere i år. R&B-artisten er for tiden student ved Lillehammer Institute of Music Production, Limpi, og han har egen YouTube-kanal. 24-åringen ble som seksåring adoptert til Norge fra Kenya sammen med tvillingsøsteren.

– Jeg er inspirert av Michael Jackson, men liker også rapp, røpet Sondrey under presentasjonen.

Panelet-Morten møtte Sondrey: Derfor er han «The Stream»s wonderboy

Foto: Trond Solberg, VG

Kari Gjærum (66) fra Porsgrunn/Notodden:

Gjærum er den av deltagerne med lengst fartstid. Hun kan skilte med en 40 år lang karriere. Hun har deltatt i 11 MGP-finaler, som oftest som korist, og fem Eurovison Song Contest-finaler. Blant annet var Gjærum med på scenen da Bobbysocks vant i 1985. Gjærum er utdannet sangpedagog og har også studert ved Statens Operaskole. Hun har spilt i mange oppsetninger og TV-produksjoner, deriblant «Les Miserables» i rollen som Fantine. I 1984 ble hun belønnet med Gammleng-prisen.

– Jeg gruer meg mest til klassisk, innrømmet Gjærum, som har vært med i over 400 NRK-produksjoner.

– Min greie er jo at jeg aldri helt har funnet min sjanger, så her får jeg jo prøvd veldig mye, sa hun leende.

Kari Gjærum: Var med på stjernelaget som hjalp Bettan

Foto: Trond Solberg, VG

Bilal Saab (19) fra Hasvik:

Årets nest yngste deltager er en venn av fjorårsvinner Ella Marie Hætta Isaksen. Pop-soul-artisten Saab er vokalist i gruppa NorthKid, kjent for låter som «Firefly» og «Mono». Når han ikke synger og spiller, er Saab en ivrig fisker og jeger, og han jobber til daglig i en fiskebedrift hjemme i Finnmark.

– Jeg gruer meg til dansingen. Det er min store barriere, forklarte han på podiet.

Ella Marie vant «Stjernekamp»: – Vi trenger å åpne folks øyne

Foto: Solberg, Trond

Hanne Sørvaag (39) fra Stavanger:

Sørvaag er blant landets mest etablerte popartister og låtskrivere, og står bak hits som har solgt millioner av eksemplarer i 70 land. Blant annet har hun hatt låter med i «American Idol» og ligget høyt på Billboard-lista i USA. Sørvaag har gitt ut mange album, den ferskeste singelen kun for få uker siden. Hun har deltatt i MGP flere ganger, både som artist og låtskriver. Det var hun som skrev Didrik Solli Tangens «My Heart Is Yours». I 2012 svingte hun seg helt til topps i «Skal vi danse», og i 2017 deltok hun i «Hver gang vi møtes». Sørvaag har også figurert som dommer i «The Voice», men nå skal hun selv i ilden foran en jury.

– Jeg har bestemt meg for å være mer positiv, så da var det riktig for meg å si ja til å være med på dette nå, sa hun på pressekonferansen.

Hanne Sørvaag: – Vondt å dele det som er sårt

Disse har vunnet «Stjernekamp» tidligere:

  • 2012: Rita Eriksen
  • 2013: Silya Nymoen
  • 2014: Nora Foss Al-Jabri
  • 2015: Maria Haukaas Mittet
  • 2016: Knut Anders Sørum
  • 2017: Adam Douglas
  • 2018: Ella Marie Hætta Isaksen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder