I BARE UNDERTØY: I den nye «Skam»-promoen ser vi karakterene kjent fra serien i en dampende vannkrig. Foto: Skjermdump NRK

«Skam» beskyldes for kroppspress

I den nye promovideoen for suksess-serien «Skam» viser guttene muskler i undertøy. Det får flere til å reagere.

 • Elise Alexandra Gulbrandsen
 • Maiken Svendsen
 • Catherine Gonsholt Ighanian

Artikkelen er over tre år gammel

Nylig ble promoen til sesong tre av NRK-serien «Skam» sluppet. Der ble det av avslørt at det er Tarjei Sandvik Moe som Isak Valtersen som får hovedrollen.
I videoen ser man en rekke gutter som har vannkrig i en garderobe. Guttene er kledd i minimalt med klær og de har synlige muskler og sixpacks. Det førte også til heftige spekulasjoner blant fansen da muskelbunten Mikael Wremer Kavli var hentet inn til innspillingen.
Har du lest? Slik blir nye «Skam»
Det fikk Nettavisen-journalist Kjersti Westeng til å reagere. I et blogginnlegg går hun ut mot det hun mener er gutter som ser ut som «Calvin Klein-modeller».

«Men William, Jonas og Chris setter også standarden høyt for gutta. Og hvis vi ser på de fem kvinnelige hovedrolleinnehaverne i Skam, altså Noora, Eva, Vilde, Sana og Chris, så er det liten tvil om at de ser veldig ulike ut», skriver Westeng som påpeker at hun kun har sett promoen.

Debatt: Faens kroppspress

– Hadde reagert om det var jenter

Hun mener det kan være uheldig for seriens publikum, og er overrasket over mangelen på reaksjoner.

«For å si det sånn: Hadde videoen vært av jenter i slutten av tenårene, som hadde vannkrig i undertøyet og viste frem sine definerte og veltrente kropper, så tør jeg vedde på at folk hadde reagert. Vi ville blitt sinte, meg selv inkludert. For dette er vi så lei av, ikke sant? Så lei av å være vitne til det umenneskelige kroppsidealet som settes for unge jenter i dag, med usunt lav fettprosent, definerte magemuskler og sprettrumpe», skriver hun i innlegget.

– Jeg er overbevist om at om det var jenter som sto der i undertøyet og hadde vannkrig hadde vi våknet til kronikker om kroppspress og umenneskelige idealer. Når det er gutter lar vi det bare gli forbi, sier hun.

KROPP I FOKUS: I den nye promovideoen for serien er guttene kledd i kun undertøy. Foto: Skjermdump NRK


Journalist Westeng understreker at hun skjønner at dette kun er en teaser fra NRK, og er helt sikker på at sesong 3 av «Skam» vil gjøre en utmerket jobb med å skildre guttemiljøet.

– Vi ser guttene gjennom Isaks øyne så jeg skjønner at det kan være derfor de ser såpass bra ut. Det er ikke feil å være en veltrent 17-åring, men «Skam»-guttene setter standarden rimelig høyt for landets tenåringer, og det må vi kunne diskutere, akkurat som vi ville gjort om det var jenter, sier hun til VG.

Celebre skuespillere: Her er «lille» Marius og Astrid S i «Skam»

– Vanvittig press

Hun får støtte fra Jorunn Sundgot-Borgen, professor ved Norges idrettshøgskole og ekspert på kroppspress og spiseforstyrrelser.

– Det er et like stort press på gutter som på jenter når det gjelder kropp – det er et vanvittig press blant dagens ungdom, både når det kommer til spisevaner og trening, sier Sundgot-Borgen til VG.

– Skal de mest profilerte rollene i serien fremstå som markerte og muskuløse, er det bare med på å opprettholde standarden, sier hun.

Lest denne? Tar oppgjør med kroppspress etter neseoperasjon

KJENT KJØNNSFORSKER: Wencke Mühleisen Foto: Berit Roald NTB scanpix

– Misforstått likestilling?

Wencke Mühleisen ved Senter for tverrfaglig kjønnsforskning har følgende reaksjon på det nye klippet:

– Det er et slags estetiserende mykpornografisk klipp med unge gutter. Nå har ikke jeg fulgt «Skam», men sett en episode her og der. Jeg mener å huske at det er flust av unge vakre, jentekropper som viser mye hud i mange av episodene?

Hun mener man kanskje kan spørre seg om det er en misforstått «likestilling» å objektivere unge gutter.

– Eller om det er i tråd med seriens virkelighetsnære ambisjoner? Uansett har en delvis naken eller naken mannekropp ikke samme «sårbarhetspotensial», ettersom sex og seksualisering fremdeles bidrar til menns status, men har en tendens til å bli et problem for kvinners anseelse. Og når det gjelder temaet – homoseksuelle lengsler i et heteronormativt skolemiljø – kan det bli svært interessant hvordan serien skildrer dette, sier Mühleisen til VG.

Vil ha mer mangfold

Gry Cecilie Rustad, postdoktor ved institutt for medier og kommunikasjon ved Universitetet i Oslo, mener at noe av det gode med «Skam», er at jentene i serien er så forskjellige av utseende.

– Guttene er kanskje representative for den skolen de går på, men det er et problem at de er så like i både etnisitet og kroppsfasong, sier hun.

POPULÆRE:Noora (Josefine Frida Pettersen) og William (Thomas Hayes) var de store trekkplastrene i sesong to av «Skam». Foto: NRK

I den perfekte verden bør man vise et større mangfold, mener hun og understreker at «Skam» er langt fra er verst i klassen i denne sammenhengen. Rustad tror ikke det hadde blitt debatt om guttene i promoen var byttet ut med jenter.

– Om en av jentene skulle kommet ut av skapet, og hun hadde objektivisert de andre jentene i en garderobe, hadde det nok ikke utløst noen kroppsdebatt på samme måte. Det som er problemet i debattene om blikk i film og TV, er at kvinner objektiviseres av menn, forteller Rustad.

Kjendiskvinner: Stolte av normalkroppen

Hun understreker at traileren til «Skam» er en fantasi, og at den ikke har noe med virkeligheten å gjøre. Samtidig mener hun at man bør være forsiktig med å vise for ensidige idealer.

– Man kan klage på absolutt alle TV-serier for at de viser lite mangfold, derfor synes jeg det er bra at neste sesong ser ut til å fokusere på en ikke-heterofil karakter, og tar opp spørsmålene rundt det å komme ut av skapet. Det kan være det blir mer mangfold senere i sesongen, sier Rustad.

Vektklubb: Når kroppspresset går altfor langt

Hisser seg ikke opp

En som ikke skjønner kritikken fra ekspertene, er Jørgen Ludvig Lorentzen, kjønnsforsker og daglig leder ved Hedda Foundation.

– Det er åpenbart at dette er Isaks homofantasi. Vi skjønner at de foregår i dusjen på Nissen skole, noe som tilsier at dette ikke er en reell hendelse fra kommende sesong. Vi vet jo at William og Chris har gått ut av tredje klasse. De kan ikke være der med en annenklassing. Sånn sett er det helt elementært at når disse plutselig er tilbake der med kroppslige leker, så handler det om homofantasier som visualiseres, mener Lorentzen.

Glem sixpack: Nå er «pappakroppen» trendy

Han synes uansett ikke klippet kan beskyldes for å være pressfrembringende.

– Fantasier kan man ha om alle mulige kropper, ikke muskler, muskler, små tisser, store tisser og «what ever». Kroppene i klippet er av forskjellig art, så jeg synes det er helt unødvendig å hisse seg opp. Vi kan ikke se fanden på flatmark, sier kjønnsforskeren og legger til en ironisk sammenligning for å tydeliggjøre hvor lite opprørt han er:

– Når det er sagt, så synes jeg dette er en veldig dårlig måte å bli kvitt gammel melk som er godt ut på dato på. Man må jo brette sammen kartongen og resirkulere den!

NRK: Må vente og se

NRK, som på sine nettsider reklamerer med at serien har en anbefalt målgruppe på 15 år, tar krikken med knusende ro.

– Det er gøy å se at «Skam» fortsetter å engasjere, og ikke minst er vi glad for å se engasjementet til målgruppen på nettsiden. Det har kokt i kommentarfeltet siden vi postet klippet, sier Håkon Moslet, redaksjonssjef i NRK P3 og ansvarlig for «Skam», til VG.

Beskyldningene om kroppspress har han ingen kommentar til.

– Dette er et promoklipp, så jeg kommer ikke til å gå inn i en debatt rundt det. I midten av sesong to kom det kritikk mot den dreiningen Noora tok, fra å være et flott ideal til nærmest å bli et dårlig ideal. Men da er det sånn at man må vente og se litt, sier Moslet.

Har du lest? Torstein er «SKAM»-Nooras kjæreste

ANNERLEDES: Jentene i «Skam» har er en sammensatt gjeng fra flere miljøer. Fra venstre: Frida Josefine Pettersen, Ulrikke Falch, Iman Meskini, Ina Svenningdal og Lisa Teige. Foto: NRK

Mer om

 1. Skam
 2. Kroppspress
 3. Medier
 4. TV-serier
 5. NRK

Flere artikler

 1. Slik blir nye «SKAM»

 2. NRK letter ikke på «Skam»-sløret

 3. «Skam» slår alle rekorder i Sverige

 4. «William» skulle vært med i neste sesong av Skam

 5. «Skam»-øyeblikkene som skapte overskrifter

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder