OPPGJØRETS TIME: Ulrichsen (Ingar Helge Gimle) og kunnskapsministeren (Bjarte Hjelmeland) tok alle midler i bruk for å kunne bli Norges nye statsminister. Uten at noen av dem «vant» til slutt. 637.000 har foreløpig sett siste episode av Mammon

OPPGJØRETS TIME: Ulrichsen (Ingar Helge Gimle) og kunnskapsministeren (Bjarte Hjelmeland) tok alle midler i bruk for å kunne bli Norges nye statsminister. Uten at noen av dem «vant» til slutt. 637.000 har foreløpig sett siste episode av Mammon Foto: , NRK

637.000 så siste episode av «Mammon»

Seertallene for siste episode av «Mammon» har bedret seg i forhold til de siste ukene, men er langt unna første sesong.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

- Vi snakker om en nedgang på totale seertall fra sesong en til sesong to på rundt 280.000 seere, sier medieanalytiker Håkon Lund Sørensen i NRK til VG.

Dette tallet inkluderer førstegangsvisning, såkalt «live», repriser, oppptakseing og nettseeing.

For sesong en av «Mammon» var dette tallet på nesten 1,2 millioner i snitt, mens de totale seertallene for sesong to til og med episode syv, er på i overkant av 900.000.

- Nå er det ikke uvanlig at en serie taper seere fra sesong en til sesong to. Men den faktoren som er den store «synderen» her er nedgangen i antall «live»-seere, sier Lund Sørensen.

520.000 så «Mammon» da den ble vist på NRK1 søndag kveld mens 90.000 så siste episode i opptak samme kveld, mens ytterligere 27.000 så på nett.

Dermed kan sereieskaperne notere seg for en liten økning i «live»-seeingen som lå på 488.000 for nest siste episode.

Sammenlignet med tallene for første sesong er denne sesongen langt dårligere. Siste episode i 2014 ble sett av 915.000 samme kveld som den gikk på TV.

Les også: Slik fikk «Mammon» 300.000 flere seere på en uke

Men «live» tallene er bare halve sannheten. Legger man reprisetallene og nettseing er seeertallene betydelig høyere for en serie som dette. Episode 4, som er den enkeltepisoden som er mest sett så langt ble sett av 1.038.000 seere. De fordeler seg slik: 692.000 «live», 83.000 så episoden i en av reprisesendingene, 143.000 i opptak mens 120.000 så den aktuelle episoden på nett.

Gjennomsnittlig har omtrent 900.000 seere totalt fått med seg hver episode.

Men noen få unntak fikk «Mammon» gode kritikker av avisenes anmeldere. Jubelen står ikke fullt så høyt i taket hos alle etter at alle åtte episodene er vist.

– Serien jeg hadde gitt en sterk femmer og hyllet som enda bedre enn sist irriterte meg nå mer enn den underholdte og holdt på meg som seer, skrev VGs Øystein David Johansen i sin anmeldelse av den siste episoden av «Mammon».

Øyvor Dalan Vik i Dagens Næringsliv skrev i sin anmeldelse blant annet at «når helheten i «Mammon» ikke fungerer helt tilfredsstillende denne gangen heller, er det fordi handlingen er for voldsom, i bokstavelig forstand».

- Jeg er fremdeles enig med meg selv, sier Dalan Vik til VG.

- Når man legger opp til et plott som tangerer virkeligheten må man følge opp med drama som man kan relatere til den samme virkeligheten. Allerede det første drapet, på VG-journalisten, ville ha vært et enormt sjokk og ville - forhåpentlig! - ha trigget alle landets redaksjoner til å komme til bunns i mysteriet, sier Øyvor Dalan Vik.

Hun mener at mysteriet i «Mammon» er jo stygt nok og spennende nok i seg selv uten all blodspruten.

- Det er en utbredt misforståelse, særlig i moderne krim, at spektakulære hendelser skaper godt drama, men man oppnår oftest ikke annet enn å fremmedgjøre seeren overfor handlingen. For selv om det udiskutabelt finnes råtne egg blant politikerne, er det vanskelig å tro på at en på ulike måter såpass rabiat gjeng skulle utgjøre toppledelsen i landets regjeringsparti, sier Dalan Vik.

Dagbladets Tom Stalsberg ga serien terningkast to i forbindelse med premieren og kalte den for en «en parodisk nyttårskalkun».

–Etter å ha brukt nærmere fem timer av mitt gamle og uspennende liv på Mammon II valgte jeg å bruke de neste tre timene (altså de tre siste episodene) på alt annet enn denne serien, skriver Stalsberg i en e-post til VG.

Dagsavisens anmelder, Nils Olav Sæverås, ga «Mammon» terningkast fem. Det står han ved etter seriens slutt. Sæverås kaller «Mammon» for godt thrillerhåndtverk.

– Jeg oppfattet «Mammon» som en serie som har sett litt til klassiske konspirasjonsthrillere, og da skal det være mange ledetråder hvorav noen er blindspor. Totalt sett hadde «Mammon» en fin balanse mellom blindspor og hovedspor, sier Nils Olav Sæverås til VG.

«Mammon» har skapt stor debatt på Facebook og Twitter rundt alle disse ledetrådene, spesielt etter den forrige episoden. Flere samfunnsaktører meldte imidlertid sin tilfredshet over avklaringen søndag kveld.

Skeptisk etter forrige ep, men dette rodde de godt i land. Bra episode. Særlig siste del. #mammon

Mens forfatteren Birger Emanuelsen valgte å se humoristisk på det i kjølvannet av VGs Treholt-avsløringer i helgen.

https://twitter.com/birgere/statuses/698982170854031361

Nils Olav Sæverås har fått med seg at mange har uttrykt forvirring over seriens utvikling i sosiale medier, men mener dette kan skyldes nettopp balansen mellom blindspor og hovedspor.

– Det er klart at det har vært noen dramatiske skift i løpet av historien, og noen ganger kunne man sitte igjen med en følelse av å se noe helt annet enn hva som skjedde i forrige episode. Jeg ble også overrasket over slutten, selv om den relativt sett var logisk. Jeg mener den siste episoden nøstet det hele fint sammen, mener Sæverås.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder