NRK bekrefter ny sesong

ANNO-DELTAKERNE: Bak fra venstre: Vibeke Sehested Gresseth, Emilie Enger Mehl, Malin Eline Dahl, Kjetil Aanonsen Nygaard, Claus Dalvang, Knut-Ove Soltvedt, Magnus Midtveit, Marie Grung, Tore Jørgensen, Madeleine Lobos og Enok Synnestvedt Groven.Foran fra venstre: Carl-Arne Meyer Melin, Anja Hageler, Gro Haarvik og programleder Selda Ekiz. Foto:Eivind Senneset,

Slik har «Anno»-deltagernes liv endret seg

Etter en periode i 1764, kort eller lang, har alle deltagerne hatt vaner de har endret på i ettertid.

  • Felicia Alvsing

Artikkelen er over fem år gammel

14 mennesker meldte seg på et program med et ønske om å leve slik deres forfedre gjorde, i 1764. Det var lagt opp til et opphold med lite mat, søvn og vann. Flere av deltagerne har i etterkant sluttet med flere vaner og uvaner, som at de tidligere kastet mye mat og brukte for mye tid på teknologi – og det takker de «Anno» for.

Nå vil 14 nye mennesker også kunne se frem imot å leve i «gamle dager».

– «Anno» er en stor suksess for NRK. Det er ikke bare veldig mange seere som følger oss tre dager hver uke, men vi ser at hele familien samler seg rundt dette konseptet, og det er av stor verdi for NRK. Derfor er vi glade for å gå videre med en ny sesong, sier redaktør i NRK, Unni Ødegård.

Den andre sesongen av NRK-programmet vil spilles inn i Fredrikstad.

Skaffet høner

Vibeke Gresseth (45) har etter «Anno» sluttet å kaste mat, og har nå egne tilganger.

– Det første jeg gjorde når jeg kom hjem fra «Anno» var å bygge meg et hønsehus og kjøpe meg 3 høner. De legger egg hver dag. Høns er utrolig artige, og kan anbefales! Jeg har sett hvor sårbar en er når en ikke kunne gå i butikken, så jeg tenkte at det kunne være greit å skaffe seg noe mat selv. Skulle det bli krise, så kan jeg alltids spise egg, sier hun.

Sluttet å sløse

ENDRET VANER: Magnus Midtvedt kaster ikke lenger mat, og har fått venner til å slutte med det også. Foto:Eivind Senneset,NRK

Magnus Midtvedt har også endret på noen vaner etter deltagelsen – og mener at vi er for bortskjemte i dag.

– Jeg har blitt ekstrem på å ta vare på mat, og jeg kaster ikke mat lenger. Mye kan fint spises selv om det har gått ut på dato, eller har begynt å råtne litt. Jeg har til og med fått noen kompiser til å gjøre det samme, sier han før han fortsetter:

– Vi har det for enkelt når det kommer til mat i 2015. Vi kan bare gå til butikken og plukke fra hyllene. Flertallet i verden i dag har det ikke like godt som oss, og derfor er det viktig å ikke sløse med maten og de privilegiene vi har i dag.

Strikker fortsatt

Claus Fibiger (tidligere Dalvang) (47) har hatt flere endringer i vanene sine etter «Anno»-deltagelsen – han har blant annet valgt å beholde skjegget.

– Det er rett og slett et sosialt eksperiment. Jeg føler at omgivelsene behandler en med større respekt, og betrakter deg som klokere og mer ettertenksom, sier han før han fortsetter:

– Av nye vaner så er strikking og annet håndverk vi begynte med på «Anno» blitt en del av hverdagen. Det oppleves som meditativt og det holder deg varm.

VG +: «Anno»-Claus' dramatiske historie: Derfor skiftet jeg navn (krever innlogging)

Kaster ikke mat

Politibetjent Anja Hageler (39) sier at hun fikk et annet perspektiv på livet etter «Anno»-deltagelsen.

– Jeg har blitt mer bevisst på å være mer glad i det jeg har. Vi har jo alt vi trenger, og det er ikke en selvfølge. Jeg baker mer, og kaster ikke mat lenger. Jeg forsøker også å reparere ting i stedet for å kaste dem.

Hageler mener i etterkant av deltagelsen at mennesker i dag kan bli flinkere til å legge bort mobiltelefonen.

– Det å hele tiden dra frem mobiltelefonen under en samtale er ganske respektløst. Vi er ikke så flinke til å kjede oss i dag.

VERDSETTER MER: Anja Hageler mener hun er blitt flinkere til å sette pris på det hun har. Foto:Eivind Senneset,NRK

Utnytter det han har

Kjetil Nygaard (22) setter mer pris på hvor godt vi har det i dag, og han vil anbefale alle til å leve litt «enkelt» en periode for å kjenne på kroppen hvor heldige vi er i dag.

– Jeg føler at jeg har blitt flinkere til å utnytte det jeg har i leiligheten av mat og råvarer og ikke hele tiden si til meg selv «Jeg må på butikken, jeg har jo ingenting her hjemme».

Han la også merke til hvor mye tid han og andre brukte på elektronikk – da gjerne mobiltelefonen.

– De første dagene etter jeg kom hjem la jeg veldig merke til at så godt som alle gikk å tastet på en mobiltelefon.

Tar mindre oppvask

Malin Dahl (22) har også endret seg selv og sine vaner siden deltagelsen i NRK-programmet.

– Nå bruker jeg samme tallerken og glass flere ganger. Før vasket jeg det etter hvert bruk, men nå kan jeg fint bruke de flere ganger. Og mister jeg mat på gulvet så kan jeg nå plukke det opp og spise det, i stedet for at alt går i søpla.

Det gikk også opp for Dahl hvor viktig det er å være sosiale med hverandre, og at man treffes – ikke bare snakker sammen via teknologi.

– Vi kan bli flinkere til å ta fysisk kontakt med hverandre. Det å sitte rundt et bål og snakke om alt mellom himmel og jord gir så mye mer enn en SMS.

ENOK. Foto:Eivind Senneset,

Spiser mindre

Enok Groven (30) mener at «Anno»-deltagelsen har forandret livet hans, og hvordan han tenker.

– Det har påvirket valgene jeg tar, hva jeg kjøper, hva jeg spiser, hvem jeg er med. Jeg forstår ikke hvorfor vi må kjøpe så mye. Vi vet vel ikke bedre? Vi kan jo lage det meste selv om vi bare prøver. Det er mer miljøvennlig og mye kjekkere.

Groven kjøper ikke lenger flaskevann. – Vi har jo godt vann i springen, mener han. Han tenker også mer på hva han spiser, og når han gjør det. I tillegg setter han mer pris på de råvarer som nå er lett tilgjengelige i butikken.

– Nå for tiden er jeg mer medvitende om at jeg ikke trenger å spise så mye. Jeg prøver også å spise økologisk mat, og så spiser jeg ikke før jeg er sulten. Da smaker maten så mye bedre. Jeg klarte meg også med så lite mat på «Anno», så jeg tror jeg skal kunne leve med mindre mat i det normale livet også.

Les også:«Anno»-Enok om modelljobben: – Det var min største drøm

Bedre selvtillit

Marie Grung (21) føler at hun har et bedre selvbilde etter sitt opphold i 1764, og at det har gitt henne mer selvtillit.

– Før «Anno» lå alltid joggebuksen igjen hjemme, og sminken måtte på om jeg skulle handle dagligvarer. Men på Anno fikk jeg venner til tross for et umalt ansikt, ullbukser og tunge fjellsko. Jeg var lenge avhengig av å følge meg bra for å akseptere meg selv – og derfor var det utrolig deilig å være i en boble hvor utseendet ikke var viktig, sier hun.

Er mer takknemlig

Madeleine Lobos (24) mener at programmet lærte henne å sette mer pris på friheten, og det å sette pris på ting i større grad.

– Jeg har alltid vært glad i livet, og satt pris på det jeg har og menneskene rundt meg, men etter «Anno» har den takknemligheten steget skyhøyt, sier hun.

Hun mener også at hun nå setter pris på tingene hun tidligere så på som en selvfølge i hverdagen.

– Lyden av musikk, det å få se en fotballkamp sammen med tusenvis av andre mennesker, søtsaker, rene klær og ikke minst en dusj. En dusj å vaske seg i, er hellig for meg i dag.

Anno Deltagerne i NRK-serien "Anno." FOTO: EIVIND SENNESET, NRK Foto:Eivind Senneset,

Begrenser teknologibruk

Gro Haarvik (52) har blitt flinkere til å passe på at maten som handles inn, spises opp.

– Nå bruker jeg det jeg har i fryseren, og bakerst i skuffer og skap. Jeg er heller ikke så nøye på datomerking som jeg var.

Også på teknologi-siden skal hun gjøre endringer i hverdagen.

– Jeg kom tilbake på mail og mobil i turbofart etter «Anno», men har store planer om å gjøre helgene fri for datamaskinen, og å begrense bruken på ettermiddagene.

Fire uker uten mathandel

Emilie Enger Mehl (21) har aldri vært veldig forfengelig, men mener at hun etter «Anno» har enda lettere for å gå på butikken uten sminke.

– I dag er det et voldsomt press på å være mest mulig perfekt, og det er faktisk utrolig befriende å vite at alle har sett meg sminkeløs, bustete og morgengretten. Det betyr egentlig ingenting.

Hun har også lært seg å sette pris på maten, og hun ga seg selv en utfordring.

– Jeg ville se hvor lenge jeg klarte meg uten å handle på nytt. Det er veldig gøy å være kreativ på kjøkkenet når man må bruke det man har. For litt siden gikk det nesten fire uker, og den siste middagen ble pasta med hvit saus, og en stekt agurk. Med krydder ble det faktisk veldig godt!

Les også

Mer om

  1. NRK

Flere artikler

  1. Pluss content

    Slik endret livet seg etter «Anno»

  2. Sp-politikeren Emilie (21) er «Anno»-vinneren

  3. TV-anmeldelse «Anno»: Fengende fortidsflukt

  4. «Anno»-Enok gjør TV-comeback med Matt LeBlanc

  5. Her er de nye «Anno»-deltakerne

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder