MÅ SIGNERE: Deltakerne som skal på audition får tilsendt både kontrakt og invitasjon, hvor det blant annet fremgår at rundt 100 stykker i hver auditionby får synge foran dommerne. Foto: Eivind Griffith Brænde, VG / Montasje.

Her er årets «Idol»-kontrakt

Må akseptere opsjonsavtale ** Får ikke lønn ** Må blogge for TV 2

(VG Nett) «Idol»-deltakerne må skrive under en tresiders kontrakt før de får være med på konkurransen. - Vi har ingen hemmeligheter, sier TV 2.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

VG Nett har fått tilgang til et eksemplar av kontrakten årets Idol-deltakere må signere for å være med i konkurransen om å bli Norges neste superstjerne.

I kontrakten går det blant annet fram at deltakerne ikke får lønn for deltakelsen, at alle som kommer til semifinalene må blogge for TV 2 og at deltakerne forplikter seg til å godta en opsjonsavtale fra Universal Music.

Har du tips om «Idol» - kontakt VG Netts journalist her .

- Det er en standardkontrakt som vi har brukt i alle år, det er ingen hemmelighet, sier pressekontakt Bjarne Laastad i TV 2 til VG Nett.

Les også: Bertine Zetlitz blir «Idol»-dommer

Ingen reaksjoner

Han forteller at de aldri har fått noen reaksjoner fra deltakere som ikke vil signere avtalen.

- Det er bittelite fåtall som har spørsmål om hva noen av punktene betyr, men det er bare to-tre spørsmål i året. Og når de får forklaring, er det uproblematisk, sier han.

Kontrakten, som sendes ut til deltakere som får komme på audition, er den første av flere kontrakter. Dersom deltakerne kommer så langt som til semifinale- eller finalerundene, må de skrive under på tilleggsavtaler som går mer direkte inn på platekontrakt-biten.

Får ikke lønn

Deltakerne får ikke under noen omstendigheter lønn, men de som går videre blant de hundre beste får imidlertid dekket reise fra Bergen, Stavanger eller Trondheim til Oslo, samt opphold. Det samme gjelder de som går videre til semifinaler og finaler.

- Man skal ikke ha utgifter med «Idol», så man får dekket mat og losji så lenge man er med. Om det har knepet for noen økonomisk, kan vi kanskje hjelpe dem med spillejobber eller plateselskapet kan gi ut et forskudd fra samle-cd-salget. Men de maks to månedene de er med, har de det veldig fint, sier Laastad.

Les også: Brøt sammen etter «Idol»-deltakelse

100 foran dommerne

Av invitasjonen til konkurransen går det også frem at de færreste får opptre foran dommerne.

Auditionen er nemlig delt opp i to runder. Først må man gjennom en pre-cast, hvor man fremfører sitt nummer foran TV-produsenter fra Monster og TV 2 og representanter for plateselskapet Universal Music.

ÅPEN OM KONTRAKTEN: Bjarne Laastad, TV 2. Foto: TV 2.

Deretter får noen synge foran dommerne.

- I en auditionby får om lag 100 stykker synge foran dommerne, sier Laastad.

- Hvorfor går ikke dette fram av programmet?

- Det er for komplisert for å forklare på TV, men vi er helt åpne på det. At vi gjør det slik skyldes at dommerne bare har kapasitet til å høre et visst antall deltakere når de er tilgjengelige. Vi vil høre så mange som mulig, så vi ikke går glipp av noen, og de som fortjener det får synge foran dommerne, sier han.

«Alle må gjennom del 1, kun noen går videre til del 2», heter det i invitasjonen.

Her er andre utdrag fra kontrakten deltakerne må signere på:

**Universal har eksklusiv rett til å tilby og inngå en opsjonsavtale med alle finaledeltakerne. Avtalen, som Universal ikke plikter å tilby, gir plateselskapet rett til å inngå en avtale om blant annet innspilling, publisering, promotering og artistmanagement, dersom de velger å tilby deltakeren dette.

**Deltakeren kan ikke inngå andre avtaler (presisert til management-, artist-, platekontrakt-, reklame- og/eller PR-avtaler) så lenge man er aktuell med Idol. Det står ingenting om hvor lenge man er «aktuell», eller hva som ligger til grunn for vurderingen av dette.

**Deltakeren har taushetsplikt på all informasjon om programmet som ikke er allment kjent fra før.

**All kontakt med mediene skal gå gjennom TV 2s mediekontakt.

**Ved brudd på reglene kan produksjonsselskapet velge å droppe deltakeren fra programmet. Det går også fram at produksjonsselskapet kan kreve erstatning, men det går ikke frem hvor mye eller i hvilke tilfeller dette kan skje.

**Produsenten har opphavsrett på alt materiale som er tatt opp i forbindelse med Idol-programmet.

- Kontrakten tar høyde for en del potensielle ting som kan forekomme, men som regel aldri skjer. Produksjonsselskapet har et behov for å sikre at alt foregår på riktig måte, både for vår og deltakernes del, sier Laastad.

- Det står blant annet at man ikke kan inngå avtaler med andre så lenge man er aktuell med «Idol». Hvordan er vurderingen der?

- Det er en vurdering som er opptil «Idol» å ta. Jeg kan ikke komme på eksempler hvor vi har stoppet noen, men hvis en deltaker kommer til finalerundene, ønsker vi ikke at samme deltaker er med i et konkurrerende program på en konkurrerende kanal mens «Idol» pågår, sier han.

Les flere saker på vg.no/rampelys .

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder