IMPONERT FORFATTER: Lars Saabye Christensen flankert av «Halvbroren»-skuespillerne Frank Kjosås og Nicolai Cleve Broch. Foto: Jan Petter Lynau

Lars Saabye-Christensen ble rørt av TV-serien «Halvbroren»

Lars Saabye Christensen ble sterkt rørt av filmatiseringen av sin egen bok etter å ha sett et utsnitt.

  • Borghild Maaland

Artikkelen er over syv år gammel

- Det er nesten litt pinlig å si at jeg bli rørt av karakterer jeg selv har skapt, men det ble jeg faktisk, sier Lars Saabye-Christensen.

Etter all kritikk mot norske serier i NRK den siste tiden, er spenningen foran seriestart på «Halvbroren» stor. Saabye Christensens roman fra 2001, ble en bestselger og fikk Nordisk Råds Litteraturpris. Forfatteren jobbet med romanen i mange år. Han følte seg trygg på at regissør Per Olav Sørensen var mannen som kunne lage TV-serie av fortellingen.

- Det hele er et spørsmål om tillitt. Jeg overlot «Halvbroren» til folk jeg har tillitt til, og ikke minst vet jeg hva de er gode for, understreker Saabye Christensen.

I går formiddag så han seriens episode seks under et møte med pressen.

- Det var et sterkt og emosjonelt møte med fortellingen. Jeg synes i aller høyeste grad at «halvbrødrene», Barnum og Fred skaper sine egne karakterer og relasjoner seg i mellom. Det var veldig flott gjort. Det at det emosjonelle i fortellingen er så bra, er slik jeg hele tiden har ønsket det skal være, fortsetter forfatteren.

Generasjonshistorie

Det er Monster som har produsert serien for NRK. Den er allerede solgt til 13 land, deriblant de nordiske og USA. Handlingen omfatter store deler av det 20. århundre, sett gjennom Barnum Nilsens øyne. Han vokser opp med halvbroren Fred, i et hjem dominert av tre generasjoner kvinner, spilt av henholdsvis Ghita Nørby, Marianne Nielsen og Marianne Hole. Nicolai Cleve Broch og Frank Kjosås spiller halvbrødrene Barnum og Fred.

- Det er en bok, og nå en TV-serie som handler om de store tema; kjærlighet og svik, men kanskje ført og fremst om arv, mener Nicolai. - Halvbrødrene er oppdratt i en familie med noe forkvaklet moral og er hjemsøkt av fedrenes synder. For Barnum og Fred gjelder det å ta et oppgjør med dette, forsøke å bryte mønsteret, fortsetter Nicolai.

- Hva legger dere i begrepet «Halvbroren»?

- Rett og slett av noe er halvt, halvveis, mangel på kjærlighet, mener Nicolai. - Løgn og svik er sentrale elementer. Når Barnum er liten er Fred den eneste som alltid står opp for ham, men når Barnum får egne venner, så svikter han Fred. Dette med løgn går igjen og marinerer hele fortellingens problemstilling. Barnum mener at verden vil bedras, og at løgnen er mer interessant enn sannheten, sier Nicolai.

Stjernespekket

HALVBROR-TEAMET: F.v. Jon Øigarden, Agnes Kittelsen, Marianne Nielsen, Frank Kjosås, Mariann Hole, Oskar Sandven Lundevold, Nicolai Cleve Broch Foto: Jan Petter Lynau

En av fortellingens stor spørsmål er hvorvidt Barnums far, Arnold, er den samme som voldtok guttenes mor på tørkeløftet fredsdagen 1945 - og som resulterte i Fred.

For Frank Kjosås som spiller Fred er saken klar: - Allerede første gang jeg leste «Halvbroren» var jeg overbevisst om at Fred var sikker på at Arnold var faren hans. Ikke det at han egentlig skjønner det, men han har instinkter og vet hva som er sant, mener Frank Kjosås.

Blant seriens øvrige skuespillere er Agnes Kittelsen, Jon Øigarden, Ola G. Furuseth, Henrik Mestad, Fridtjov Såheim og Samuel Frøler.

Flere artikler

  1. TV-anmeldelse: Helstøpt om halvbrødre

  2. Agnes Kittelsen og Nicolai Cleve Broch om barn og svik

  3. Ekstremdiett i fire måneder før «Halvbroren»

  4. «Halvbroren»s far stoppes på gaten for diskusjoner

  5. Hæ - hva sa du? Seerstorm mot «Halvbroren»

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder