ETIKK-HJELPEN: Kathrine Thorborg Johansen spiller en ansatt fra Etikkrådet som lager trøbbel for sjefsinvestor Per Grepp. Foto: Lukas Salna

Lager komikk av statlig triksing med trillioner

Statens pensjonsfond utland, populært kalt Oljefondet, har blitt TV-serie. Det som startet som et drama på skrivebordet endte opp som komedie på skjermen.

Artikkelen er over ett år gammel

Hollywood-baserte Harald Zwart har fått med seg Thomas «Finger’n» Gullestad igjen etter at de sammen lagde publikumsvinneren «Den 12. mann» i fjor. Begrepet «Oljefondet» ser kanskje knusktørt ut på papiret, og i utgangspunktet var serien tenkt som et drama med komiske innslag.

Les også: Gullestad livredd første gang han så «Den 12. mann»

Men etter hvert ble det mye mer komikk enn tiltenkt, forteller de to.

– Det ble bare morsommere og morsommere. Det blir liksom litt for pretensiøst å prøve å portrettere sånne fancy investorfolk på alvor, sier Gullestad, som er gift og har barn – og venter et til – med Jenny Skavlan:

Zwart presiserer:

– Det er ikke sånn at Thomas og de andre skuespillerne prøver å være morsomme. Det er ikke klovnerier, dette. Kanskje mer som «The Office», med trillioner av kroner på spill.

Les også: Gullestad venter sitt andre barn med Jenny Skavlan

JOBBER SAMMEN IGJEN: Thomas «Finger’n» Gullestad fikk sin første skuespillerjobb av Harald Zwart. Nå har de samarbeidet om TV-serien «Oljefondet». Foto: Tore Kristiansen

les også

Will Smith om det trøblete ekteskapet: – Vi gjorde det slutt og ble sammen igjen

Gullestad spiller sjefinvestoren Per Grepp, en fyr som har gjort det så bra i Oljefondet at han får holde på som han vil.

– Han er mer eller mindre helt uangripelig før en fra etikkrådet sørger for å få seg selv ansatt, hun har sett at ting går over stokk og stein. Grepp elsker å tjene penger, og gjør det med skittent spill og ved å kutte hjørner, sier skuespilleren.

Mye av komikken ligger i det norske møtet med en kynisk finansverden. Hvordan det typisk sosialdemokratiske norske utgangspunktet møter russiske oligarker og glatte amerikanske spekulanter.

– Her i landet går vi hjem klokken fire, skriver reiseregninger og regninger på overtidsmat. Å kaste dette inn i den kyniske verdenen blir veldig morsomt. Oljefondet er jo det eneste trippel A-ratede fondet i verden som er regulert, noe for eksempel amerikanere synes er rart.

– Kan det ikke fort bli en breial greie om hvor mye penger vi har her i landet?

– Nei da, her er det mye rom for selvrefleksjon og selvironi. Det er en del harselering om den norske nøkternheten, sier Zwart.

– Kan ikke vi nordmenn også være som nyrike russere når man møter på oss utenlands?

– Nei, det har jeg ikke inntrykk av, sier Zwart.

les også

Sigvart Dagsland: – Jeg har vært i helvete og tilbake

Pluss content

– Vi har hele spekteret her, også. Det er klart vi har dem som liker å flashe rikdommen sin. Men jeg tror nok vi i sum er ganske nøkterne. Vi er mer forsiktige enn vi kunne ha vært, tror jeg, sier Gullestad.

Han sier det ekte Oljefondet ønsket ikke å være så tett på prosjektet fra starten av, men Zwart og Gullestad har vist serien eksklusivt til de ansatte.

– Den dagen må finansverdenen ha stått stille her i landet, det var over 150 stykker til stede, ler Gullestad.

– Hva var deres dom?

– De synes det var morsomt, heldigvis! Jeg så Slyngstad, (Yngve Slyngstad, Oljefondets sjef, journ.anm.) han hikstet av latter!

Vi andre kan se serien på Dplay i desember.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder