NRK lager norsk «Presidenten»

Statsråd Anneke ved Kongens bord

Anneke von der Lippe (38) inntar Kongens bord som profilert statsråd i NRKs nye dramaserie et storstilt satsing etter mønster av den amerikanske TV-suksessen «Presidenten».

Artikkelen er over 17 år gammel

- Jeg må innrømme at alt er ferskt for meg, det er bare et par dager siden jeg fikk dette tilbudet. Men parallellt med min inntreden i politikken skjer det noe dramatisk, sier den nyutnevnte statsråden hemmelighetsfullt.

I likhet med amerikanske «Presidenten» - eller «West Wing», som Aaron Sorkins prisbelønte serie heter på originalspråket - vil rollefigurenes personlige opp- og nedturer være med og danne et bakteppe for de vurderinger og beslutninger som må gjøres.

Foreløpig arbeidstittel er «Ved Kongens bord». En annen er «SMK» - den interne forkortelse for Statsministerens kontor.

- Ambisjonen er å lage politisk samtidsdrama, en underholdende TV-serie som tar tempen på det norske demokratiet, sier dramasjef Hans Rossine i NRK.

Regissør Leidulv Risan, kjent fra en rekke norske spillefilmer som «Etter Rubicon» og «Pakten», samt dramaseriene «Blodsbånd» og «Fire høytider», har skrevet manuskriptet sammen med sin kone, Nina Sandås. De har i tillegg hatt førstehånds «vaskehjelp» av forfatteren Roy Jacobsen og Jens Stoltenbergs stabssjef på SMK, Jonas Gahr Støre.

- Jeg har jobbet med denne ideen i fem år, og hadde et synopsis klart da jeg for fire år siden leste om et amerikansk konsept med utgangspunkt i Det Hvite Hus. Jeg skal ikke unnlate å si at «Presidenten» har vært en viss inspirasjon, men vår serie tar utgangspunkt i hjemlige forhold - jeg vil kalle det et fiction-drama fra virkeligheten i en nær fremtid, sier Leidulv Risan.

Høyres helseminister

Men om manuskonsulentene er ihuga Ap-folk fra Stoltenbergs innerste krets, skal NRKs fiktive regjering etter det VG kjenner til være skremmende lik dagens borgerlige koalisjon.

Anneke von der Lippes minister - hun blir angivelig Høyre-statsråd i helsedepartementet - skal visstnok minne om den ukjente trillingsøsteren til Kristin Clemet & Krohn Devold.

- I «West Wing» var både situasjoner og mennesker så gjenkjennelige at folk som president Clintons kommunikasjonssjef og rådgiver George Stephanopoulos ble mistenkt for å ha skrevet manus - hva med deg, Jonas Gahr Støre?

- Min innsats må ikke overdrives, men jeg kan bekrefte at jeg har vært med på konkrete innspill, vurdert miljøbeskrivelser og kommentert hvilke politiske og etiske dillemma man kan stå overfor.

- På samme måte som «Presidenten» har troverdighet og gjenkjennelighet når det gjelder Clinton-administrasjonen, synes jeg Risan har klart å skape en historie med stor grad av sannsynlighet, selv om dette selvfølgelig er et fiktivt drama, sier Gahr Støre.

- Uhyre viktig

Roy Jacobsen er enig. Han tente umiddelbart på ideen da dramasjef Rossine ba ham vurdere manuskriptet, og synes Risans prosjekt også er spennende litterært. Hans innspill har primært vært å strigle dialogen for teknokratspråk og gi rollefigurene handlingsdrivende men samtidig også sannsynlige «no-nonsense»-replikker.

- Et bunn seriøst opplegg som jeg håper Leidulv Risan og NRK vil lykkes med, sier Jacobsen, som mener mange av spørsmålene dramaserien drøfter er «uhyre viktige og dønn kompliserte».

Hva dette i detalj handler om vil hverken manusforfatter eller konsulenttjenesten uttalse seg om, men etter det VG forstår dreier mye seg om etiske og politiske vurderinger knyttet til såvel nær forestående som allerede eksisterende problemstillinger rundt samfunnsmedisin, bioteknologi, forskning og det offentliges inngripen i privatsfæren.

Opptakene begynner til høsten, med planlagt sendestart på NRK i 2004.

Les også

 1. ...og her er Horn-regjeringen

  For å hjelpe NRK Drama har VG satt sammen denne regjeringen. Som seg hør og bør har vi tatt hensyn til…

Flere artikler

 1. TV-regjeringen

 2. Fristet av Valgerds jobb

 3. Kilder til VG: Slik kan Støres regjering bli

 4. Pluss content

  «House of Cards»-stjernene: Livet bak kulissene

 5. Hennie trener med spesialsoldater

Fra andre aviser

 1. Populærdrama med kvalitet

  Aftenposten
 2. Norsk diva i New York

  Aftenposten
 3. NBC lager egen versjon av NRK-serie

  Fædrelandsvennen
 4. - Tror kvinner kjenner seg igjen

  Aftenposten
 5. Lovende dramastart

  Bergens Tidende
 6. Dramatisk vekst

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no