MANGE ANSIKTER: James Purefoy under en gallamiddag for det britiske filminstituttet, BFI, i 2014. Foto: Samir Hussein , Getty Images

«Seriemorder» blir «good guy»

James Purefoy om: ** Nakenhet  ** Skremte barn til gråt ** Kvinnelige fans

CANNES (VG) Ett år etter rollen som seriemorder Joe Carroll, kan James Purefoy (51) fremdeles ikke ta heis med enslige kvinner.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

James Purefoy er kjent som sexglad romersk general i «Rome», som sverdkriger i «Solomon Kane» (2009) og «Ironclad» (2011), og som massemorder i «The Following». Men nå spiller han «en fin fyr».

Les også: James Purefoy jaget tyv med sverd – naken.

Briten er aktuell som den ene halvdelen av «Hap and Leonard», en ny TV-serie med premiere på C More 3. mars, der han spiller mot «Mad Men»s Christina Hendricks og Michael K. Williams – bedre kjent som Omar i «The Wire». Handlingen er lagt til Texas på 80-tallet, og mens Leonard er en homofil Vietnam-veteran med et sinnemestringsproblem, er Hap en militærnektende arbeiderklassefyr.

– Hvordan er Hap?

– Han er en bra fyr. Han er ikke redd for å vise frykt eller være sårbar overfor andre mennesker. Jeg liker det ved ham. Livet har ikke behandlet ham godt. I starten av 20-årene fikk han hjertet knust av Trudy, som blir spilt av Christina Hendricks, forteller Purefoy og fortsetter:

Christina Hendricks: Blir stripper på film.

– Han er en jentefut og har hatt mange forhold siden, men jeg tror ikke han har klart å være intim og stole fullt og helt på noen etter det. I starten av serien kommer hun tilbake i livet hans med et forslag:


– På bunnen av en elv ikke langt unna, er det en bil. I bagasjerommet på bilen er det en million dollar, og hun vet dette fordi hun kjenner bankraneren som la dem der som nå er død. For å forandre livene sine må de de finne bilen og få tak i pengene – i alligator-befengt vann.

MAKKERE: James Purefoy som Hap Collins og Michael Kenneth Williams som Leonard Pine i «Hap and Leonard». Serien er basert på bokserien av Joe R. Lansdale med samme navn. Foto: James Minchin , Sundance TV

Skytevåpen-fetisj

Tidligere har han måttet lære sverdfekting for roller, men denne gangen var den eneste nye ferdigheten han måtte tilegne seg dykking – og litt skyting:

– Det er ganske mange skytevåpen i denne serien, og siden jeg er engelsk har jeg ikke den samme våpen-fetisjen som de har i USA, så det måtte vi trene litt på, sier Purefoy smilende.

Han har tidligere fortalt VG at han fikk hyppige mareritt av å spille seriemorderen Joe Carroll fram til 2015. Og den rollen har påvirket ham.

Mer om TV: Disse seriene kommer i 2016.

– Noen roller er mer intense enn andre. Men det henger nok også sammen med hvor du er i livet når du spiller den inn. Jeg spilte Marc Antony i «Rome» i to og et halvt år, og det var en stor rolle for meg, og jeg jobbet med «The Following» i tre år. Og når du lever med rollefigurer så lenge, smitter de over på psyken din, sier han.

Skremmer kvinner

Purefoy mener likevel at han stort sett er over rollen nå – med unntak av at han ikke kan ta heis med enslige kvinner: Det har hendt de har fått panikk når de har kjent igjen ansiktet hans.

DRAPSMANN: Purefoy i rollen som Joe Carroll i «The Following» - en rolle som både sjarmør og massemorder. Foto: , Warner Bros

– Ja, jeg opplevde det i en heis i dag morges. Jeg hadde dårlig tid, så jeg tenkte bare «Nei, hun har sikkert ikke sett serien, det går bra». Folk blir veldig intense når det kommer til «The Following» og Joe Carroll. Og spesielt kvinner. Noen av dem har en rar greie for Carroll. De synes han er veldig sjarmerende og sexy, forteller James og slår ut med hendene.

– Men han er jo sexy på en virkelig forstyrret måte, så når de kommer bort og sier «Jeg elsket den rollefiguren din!», tenker du bare: «Kom deg bort fra meg!»

Han ler. Purefoy strippet for en rolle fremstår som en varm fyr med mye humor. Det bør han også ha, når kameraten og skuespillerkollegaen Jason Isaacs en stund hadde som hobby å redigere Wikipedia-informasjonen om Purefoy.

Les mer: Kevin Bacon offer for storsvindler.

– Nå har jeg sluttet å fortelle ham når jeg har pressetreff, for han pleide å endre informasjonen om meg før hvert treff. Det resulterte i at alle journalister som var litt late og hentet informasjon derfra, for eksempel spurte meg hvorfor jeg ville gi opp skuespillerkarrieren for å bli en klovn, sier han.

Wikipedia-løgner og nakenhet

INTERVJU: VGs Ingvill Dybfest Dahl møtte James Purefoy under TV-messen i Cannes i høst. Foto: Privat , VG

– Hva er den beste løgnen han har diktet opp?

– Den: At jeg skulle opptre som klovn på sirkus for en sommersesong i en øde kystby i England.

Purefoy himler med øynene. I virkeligheten er han veldig fornøyd med skuespillerjobben, selv om han synes enkelte kolleger tar seg selv litt vel høytidelig, blant annet når det kommer til nakenscener. Selv har han vist seg naken flere ganger på film og TV.

– Om det er riktig for scenen, gjør jeg det! Jeg tror skuespillere generelt er for nervøse for alt de gjør. Det er jo bare en TV-serie eller en film. Det er bare på liksom! Skuespillere kan bli veldig selvsentrerte og for opptatte av hva de gjør og hvor viktig jobben er. Men den er ikke SÅ viktig. Du gir folk noen timers pause fra livene sine. Det er alt, sier han.

– Men du ville vel ikke gjort det om du ikke likte det?

– Nei, jeg elsker det! Det er en fantastisk måte å tjene penger på. Her er jeg i Cannes, og jeg klager ikke i det hele tatt! Jeg er veldig heldig som får drive med det. Men det er en tåpelig måte å tjene penger på. Du kler deg ut og later som du er noen du ikke er – det er som å være et barn som leker, sier Purefoy.

Skremte barn til gråt

GIFT: James Purefoy og produsent- og regissør-kona Jessica Adams på BFI London Film Festival i oktober 2015. Foto: John Phillips , Getty Images for BFI

Og det vet han mye om. Han har en sønn på rundt 20 og en datter som har fylt tre. Da sønnen var rundt åtte år, spilte han inn flere filmer med tanke på sønnen kunne se dem.

– Men han kunne ikke vært mindre interessert. Han har kanskje sett én eller to av dem. Heldigvis så han aldri «Rome» – du vil ikke se faren din gjøre det. Han likte «The Following» – fordi vennene hans likte det. Men han ville aldri sagt det til meg på eget initiativ. Han er en streng kritiker og holder beina mine trygt plantet på jordet, sier skuespilleren og smiler.

Enn så lenge aner ikke datteren Rose hva han driver med.

– Og jeg skal holde det hemmelig så lenge jeg kan! Her om dagen sa hun at hun skulle på jobb, og da jeg spurte hva hun gjorde der, sa hun: «Hopping og løping og leking». Da jeg spurte hva hun trodde jeg gjør på jobb, svarte hun: «Hopping og løping og leking». Så jeg sa «Det er omtrent det». Hun tror bare jeg drar på jobb og bor i en trailer. Purefoy ler.

– Har du en drømmerolle, eller har du spilt den allerede?

– Jeg hadde likt å spille Kaptein Krok. Datteren min hadde nylig bursdag, og hun hadde en Peter Pan-fest. Kona mi sa jeg burde kle meg ut som Kaptein Krok og jeg sa «OK, men du er klar over at om jeg gjør det, klarer jeg ikke å gjøre det halvhjertet?», forteller han.

Les mer: Favorittene til å spille neste James Bond.

Siden han liker å beholde kostymer fra filmer han har vært med i, skortet det ikke på utstyr.

– Jeg hadde utstyr fra «Solomon Cane» og «Ironclad»: Jeg hadde sverd, krok, parykk og hatt. Og da jeg kom ned trappen begynte tre av barna å gråte. For jeg klarer ikke å gjøre noe halvveis: jeg kan bare kjøre full pinne. Så jeg måtte ta av utkledningen og si «Se, det er bare pappaen til Rose, jeg er ikke egentlig Kaptein Krok!». Men de var vettskremte, utrøstelige. Foreldrene lurte på hva jeg holdt på med. Jeg er veldig dedikert som skuespiller, konkluderer Purefoy med et flir.

– Hvordan er du da på Halloween?

– I USA kan du nå kjøpe Halloween-masker med mitt Joe Carroll-fjes på. Og det er bare for skummelt: At jeg kunne hatt på meg en maske med mitt ansikt på og når jeg tok den av var det samme ansikt under. På Halloween må jeg holde meg innendørs!

NEMESIS: James Purefoy som seriedrapsmannen Joe Carroll og Kevin Bacon som politimannen Ryan Harding i «The Following». Foto: , Warner Bros

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder