BLITT VOKSEN: Winona Ryder ankommer Screen Actors Guild Awards i Los Angeles i 2011. Foto: AP/Matt Sayles)

BLITT VOKSEN: Winona Ryder ankommer Screen Actors Guild Awards i Los Angeles i 2011. Foto: AP/Matt Sayles) Foto:

Winona Ryder i VG-intervju: – 30-årene var vanskelige for meg

LOS ANGELES (VG) Hollywood-stjernen Winona Ryder (44) slår tilbake fra skandalene med suksess-serien «Stranger Things».

Mari Glans
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Etter at Ryder ble arrestert for å stjålet luksusvarer til nesten 50.000 kroner i 2001, forsvant hun fra rampelyset i flere år. Nå spås 90-tallsikonet å gjøre kjempecomeback i kjølvannet av suksessen med Netflix-serien «Stranger Things».

Bakgrunn: Winona Ryder funnet skyldig i tyveri og hærverk

– Jeg synes «comeback» er et litt skummelt utrykk. Jeg føler det innebærer at folk bare venter på at du skal mislykkes igjen, for deretter å bli sendt tilbake til hvor enn de måtte mene at du befant deg før suksessen, sier Winona Ryder, når VG møter stjernen under Television Critics Associations årlige sommerkongress i Los Angeles.

Det er likevel ikke til å komme fra at ordet «comeback» er blitt hyppig brukt etter skuespillerens medvirkning i 80-tallspastisjen «Stranger Things». Grøsserserien, som kretser rundt et forsvinningsmysterium som muligens har en overnaturlig forklaring, er blitt en av Netflix’ største suksesser.

Les også: Dette er barna som har hovedrollene i netflix-snakkisen «Stranger Things»

Serien har også gitt hovedrolleinnehaver Winona Ryder ny vind i seilene som skuespiller, etter karrieren hennes har vært på hell i flere år.

– 30-årene mine var vanskelige karrieremessig sett, fordi jeg ikke hadde det rette utseendet. Jeg så for ung ut til å spille de rollene folk på min alder ble tilbudt og var derfor ikke troverdig. Slik mistet jeg en del muligheter, hevder hun.

I RETTEN: I 2001 ble Ryder skyldig i tyveri. Bildet er tatt fra da hun fikk dommen. Her snakker hun med advokaten Mark Geragos i retten. Foto: REUTERS/LEE CELANO/POOL

På 80 og 90-tallet var derimot virkeligheten en ganske annen. Da nøt Winona Ryder status som en av Hollywoods mest ikoniske og populære skuespillere etter roller i klassikere som «Beetlejuice» (1988), «Heathers» (1988), «Edvard Saksehånd» (1990), «Dracula» (1992), «Reality Bites» (1994) og ikke minst «Girl, Interrupted» (1999).

Den siste filmen ble imidlertid begynnelsen på nedturen.

Problemene hennes kom til overflaten da skuespilleren ble arrestert etter å ha forsøkt å stjele luksusvarer til en verdi av nesten 50.000 kroner fra varehuset Saks Fifth Avenue i Beverly Hills. Politiet fant også sprøyter og reseptbelagte smertestillende tabletter i vesken hennes.

Les også: Winona med galgenhumor

Tabloidene gasset seg naturlig nok i skandalen, og Ryder svarte med å ta en lengre pause fra Hollywood. Da hun var klar for å komme tilbake, lot kvalitetsrollene vente på seg.

Comeback

Ryder tok i stedet til takke med småroller i stort sett forglemmelige filmer i løpet av 00-tallet, helt til Darren Aronofsky tilbød henne å spille en aldrende ballerina som var i ferd med å bli utkonkurrert av nye, unge talenter i «Black Swan» (2010).

Karrieren hennes fikk en ny oppsving i fjor da hun spilte i det kritikerroste HBO-dramaet «Show Me a Hero».Skuespilleren har egne teorier om hvorfor hun nå blir tilbudt slike spennende roller.

– Jeg tror jeg har blitt voksen, sier 44-åringen, men legger samtidig til at hun nok ikke oppfatter karriereløftet like dramatisk som mediene gjør.

– Det handler bare om perspektiv. Før alt dette hadde jeg faktisk allerede en ganske innholdsrik tilværelse, selv om ikke alle aspektene av livet mitt nødvendigvis var knyttet til underholdningsbransjen, påpeker hun.

Ryder legger likevel ikke skjul på at suksessen er kjærkommen, og at hun føler seg heldig. Da hun takket ja til rollen som Joyce Byers i «Stranger Things», en mamma på desperat jakt etter sin forsvunne sønn - og som kanskje er i ferd med å gå fra vettet, visste hun svært lite om hva hun bega seg ut på.

– Det var litt skummelt fordi jeg ikke fikk vite hele handlingen på forhånd. Jeg kunne likevel ikke si nei, fordi denne rollen var så ulik alt annet jeg har gjort tidligere. Joyce er en sliter som bærer på mye skyldfølelse, og jeg hadde masse sympati for denne karakteren. Rollen var en utfordring, samtidig som jeg faktisk synes at Joyce reagerer ganske troverdig på alt dette sprø som skjer rundt henne, mener Ryder.

Støttende foreldre

Etter at Netflix slapp «Stranger Things» 15. juli har serien blitt en kritikerfavoritt. Ryder selv har imidlertid ikke fått med seg oppstandelsen.

– Jeg er ikke på sosiale medier, siden jeg er et privat menneske. For å være helt ærlig vet jeg ikke hva jeg skulle ha å si til hele verden, og ikke er jeg helt sikker på hvordan sosiale medier fungerer i praksis heller. Foreldrene mine leser derimot alle artiklene som skrives om denne serien og videresender de positive sakene til meg på mail. Jeg må si at reaksjonene har vært fullstendig overveldende, forteller hun.

Noe av det serien har fått mest ros for er skuespillerprestasjonene til de fem barna som er nøkkelpersoner i serien. Ryder, som selv begynte å jobbe profesjonelt som skuespiller da hun bare var 13 år, sier det var gøy å jobbe sammen med en ny generasjon barnestjerner.

– Dette er en gjeng unger som virkelig elsker å være skuespillere. Det er så fint å se, for jeg har tidligere spilt mot barn som ikke trivdes i jobben i det hele tatt. All oppmerksomheten og positiviteten vi føler på nå er helt nydelig, og jeg vil at de skal nyte øyeblikket. Samtidig er det viktig å huske at det er skuespilleryrket som er den sanne belønningen, ikke all støyen rundt.

Les også: Winona forelsket igjen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder