Inspirert av Stoltenberg ** Ingen hjelp fra kompisen Nesbø

MEDSPILLERE: Henrik Mestad sammen med Eldar Skar (t.v.) som spiller en av hovedrollene i «Okkupert». Foto: Jan Petter Lynau , VG

Henrik Mestad i «Okkupert»:  – Jeg lever av uansvarlighet

Profesjonelt spiller han beslutningsdyktig norsk statsminister,
men på privaten er Henrik Mestad (51) delvis gambler.

Artikkelen er over fire år gammel

– Jeg er mye, mye dårligere til å ta avgjørelser enn det en statsminister må være. Jeg liker å tvile meg fram til ting. Jeg har tvil til alt, og det er bra i mitt fag, sier skuespilleren til VG når han får spørsmål om hvordan god han selv er til å bestemme seg.

– Gambleren i meg tester én ting veldig inderlig – går for det, og om ikke det går tester jeg en annen ting fullt og helt. Det er ikke å ta et valg, og er nettopp det du ikke kan gjøre som statsminister, understreker han.

VGs anmelder er kritisk til TV 2-satsingen «Okkupert»: Ikke engang særlig «bra til å være norsk»

Søndag kveld blir Henrik Mestad å se som Norges statsminister Jesper Berg, i TV 2s største dramasatsning noensinne, spenningsserien «Okkupert».

Der kutter den grønne statsministeren Berg Norges oljeproduksjon for å tvinge resten av verden til å tenke grønt. Men når EU velsigner en silkeokkupasjon fra Russland for å tvinge oljeproduksjonen i gang igjen, må han ta en rekke ubehagelige avgjørelser som får konsekvenser for landets befolkning.

VG+: Henrik Mestad om farsrollen (krever innlogging).

Studerte Jens

Inspirasjon har Mestad tatt fra både Obama, Tony Blair, biologiprofessor Dag O. Hessen, MDG-leder Rasmus Hansson, og ikke minst Jens Stoltenberg.

I AKSJON: Henrik Mestad som statsminister Jesper Berg og Janne Heltberg som statssekretær Anita Rygg. Foto: Aksel Jermstad , TV 2

– Jeg har vært mye på tur med Stoltenberg, og hadde selvfølgelig plukket opp utrolig mye gratis research før jeg visste at jeg skulle spille denne rollen. Så det kunne jeg tære på. Men denne rollefiguren er en egen type, som også er idealist og litt gambler!

– Hva har du plukket fra Jens?

– Det at du alltid er på jobb, og det dukker hele tiden opp ting som er kjempealvorlige. Du har alt av ekspertise rundt deg, så poenget er å stille gode spørsmål, og så – det grusomme som er vanskelig for de fleste: ta en avgjørelse, forteller skuespilleren og utdyper:

– Og det er veldig, veldig sjelden at én løsning er kjempegod og den andre er kjempedum. Det er veldig ofte to litt dårlige alternativer, og du må ta avgjørelsen på stedet. Det er på en måte basen i den profesjonelle biten av Jesper Berg. Det viktigste er ansvarlighet.

Les også: De nye stjernene i TV 2-satsning

– Lever av uansvarlighet

Og den biten var også den som lå lengst fra Mestad selv.

– Jeg lever av uansvarlighet. Profesjonen min er å leke meg fram, og uansvarlighet er en kvalitet som skuespiller, sier han smilende.

Dermed ble det også noe uvant å forberede seg gjennom slipsknyting og å gå i dress.

– Gikk du virkelig mye i dress?

– Ja. Jeg er en mann som liker å gå i litt løse, lette klær. Og det å gå i dress med slips er en stor del av karakteren. Statsledere tar av og på seg slips flere ganger om dagen, det har jeg sett. Så jeg gikk ganske mye med dress, medgir han.

TRIO: Fra venstre Eldar Skar som Hans Martin Djupvik, Henrik Mestad som Jesper Berg, og Ane Dahl Torp som Bente Norum i «Okkupert». Foto: , TV 2

Ingen hjelp fra Nesbø

Forfatter Jo Nesbø står bak ideen til serien, og Mestad er personlig venn av ham. Likevel fikk han ingen tips av Nesbø.

– Nei, ingen ting! Vi er jo veldig nære venner og er masse sammen, men han er laget litt annerledes enn meg. Han har nesten vanntette skott og er et så systematisk menneske at vi ikke blander de kortene i det hele tatt.

Skuespilleren ler litt.

– Så han som jeg kjenner dritgodt, han ringte meg plutselig en kveld for ikke så lenge siden, for da hadde han sett på serien og sa han hadde sett meg i den. Men i disse siste par årene har vi snakket kjempelite om det.

Les også: Klatredrama under «Arme Riddere»-innspilling.

– Har dere fått klatret mer sammen?

– Nei, han seiler fra meg nå. Dessverre, det er veldig vondt å si, men jeg kommer knallhardt tilbake! Nå driver jeg et småbarnsliv og jobber masse, mens han jukser: Han later som han ikke trener, men han trener kjempemye – jeg har mine kilder, fastslår Mestad og ler.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder