NY JOBB: Stian Blipp skal lede Gullruten. FOTO: Trond Solberg VG

Stian Blipp blir Gullruten-programleder

Etter halvannet års TV-fravær, gjør et av TV-Norges største, unge gullnavn et formidabelt comeback på skjermen: Stian Blipp (26) blir ny programleder for Gullruten på TV2 fredag 13. mai.

Jon Selås
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Jeg tror oppskriften må bli glamour med et snev av humor. Ikke motsatt: Humor med et snev av glamour. Derfor tror jeg det må ligge an til i alle fall tre-fire smoking-skift. Noe sånt. Kanskje?

Multitalentet fra de bergenske utkanter har en hyperaktiv hjerne, så akkurat nå har han visse problemer med å sovne om kvelden: De kreative ideene, de kanskje meningsfylte og virksomme detaljene, bobler ustoppelig frem. Og bør kanskje huskes.

Fått med deg Stian Blipps nye stjernesamarbeid?

Borte

Skrev vi fravær? Har ennå unge Blipp (som også lyder sine øvrige navn, Stian Glopholm – Blipp er navnelovformelig blitt hans mellomnavn) faktisk vært borte fra offentligheten i registrerbar tid?

– Vel, kanskje ikke ute av rampelyset, det er jo blant blitt kjent at jeg skal spille i musikalen «Singing in the Rain» til høsten. Men TV har jeg ikke jobbet med på halvannet år. Men frem til da hadde jeg jobbet med ni programmer på tre og et halvt år. Om publikum var blitt lei av meg, vet jeg ikke. Men jeg var gått litt lei av meg selv på TV. Jeg følte kanskje at jeg til en viss grad sto i fare for å repetere meg selv. En viss slitasje var det nok også; man legger unektelig mye av seg selv i disse jobbene. Man skal være åpen og raus. Klart det sliter! Så det var tid til å søke nye ting, nye sammenhenger, nye folk. Man må ha påfyll, vet du!

Påfyll

Påfyllet har vært å skrive saker & ting, planlegge, bryte ideer mot bransjekolleger. Musikkvideoregissør har han også forsøkt seg som, med Madcons «Don't Worry».

– Er du redd folk skal bli lei av deg; av alt du gjorde så ble vel ikke den siste serien, «Mitt dansecrew» den publikumstrefferen man håpet på?

KJÆRESTER: Stian Blipp Glopholm og Jamina Iversen på Gullruten i fjor. Foto: Krister Sørbø VG

– Sånn er det bare av og til. Man kan ha en topp produksjon, verdens beste følelse innad, bare gode mennesker i og rundt programmet. Og så går det ikke helt som man drømte om. Det kan være vanskelig å finne gode forklaringer. Men det er lærdom å ta med seg, det, også.

– Er du oppmerksomhetsjunkie?

– Til en viss grad er det vel umulig å nekte for det. Det å stå på scenen og underholde er jo på mange måter livet jeg har valgt og som kanskje ligger litt i genene. Og etter fraværet jeg har hatt, merket jeg jo jeg var keen på å komme tilbake. Tenk, en herlig, stor, direktesendt begivenhet som Gullruten, da!

Standup

– Hvordan blir du når du ikke får nasjonal TV-oppmerksomhet ifølge din samboer Jamina?

– Hun merker nok rastløsheten; hun vet når abstinensene kommer! Og mener jeg må komme meg ut. Heldigvis har jeg jo litt sånn mindre og mer letthåndterlige ting å drive med. Dansing og standup, for eksempel. Ja, det har hendt jeg har tatt en telefon for å sikre meg 15 minutter på en stand-up-scene. Det virker. En stund.

– Gullruten har jo vært en slags stolhetens gudskjelovkveld for TV-bransjen siden 1998. Med Dorthe Skappel som fullrigget frontfigur i 13 av årene. Litt av en tradisjon?

– En flott tradisjon som er ekstremt moro å forsøke seg på. Jeg har i alle år vært stor fan av de store amerikanske prisshowene, Oscar og Golden Globe. Og til og med det amerikanske teaterprisshowet Tony. Med andre ord: Sånne show der man tar'an helt ut. Jeg elsker det!

– «Alle» visste plutselig hvem du var etter finalen i «Norske Talenter» i 2008, der du stilte med breakdance-gruppen Absence Crew under navnet «Absence & Blipp». Når du ser bakover og forover – aner du en retning i livet ditt?

– For første gang i karrieren har jeg nå en voldsom oversikt over hva jeg skal gjøre de neste tre årene: «Gullruten» først, så «Singin' in the Rain», så jobbe frem mot et eget show av en eller annet sort. Så har vi avtalt en ny TV2-kontrakt fra 2017. Det er faktisk skummelt å vite så mye om hva som skal skje i så lang tid – jeg er rett og slett ikke vant til det. Men en viss forutsigbarhet føles jo helt all right, da.

– Kanskje du simpelthen er i ferd med å bli voksen?

– Helsiki; ikke si det da!

Flere kjente fjes som har fått ny jobb de siste par årene: Eskil Pedersen, Bjørn Einar Romøren, Tora Berger og Atle Antonsen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder