KOMMENTAR: Det hete døgnet

Konklusjonen på «Big Brother» ble ikke at Lars Joakim vant, men at Pål Trælvik tapte. Dermed har også drittsekk-TV-revolusjonen begynt å spise sine barn.

ARTIKKELEN ER OVER 18 ÅR GAMMEL

ANDERS GIÆVER kommenterer


Det var mangt og meget som minnet om finalen i den første «Gudfaren»-filmen: Michael Corleone blir innsatt som ny Don og feirer dagen med å ta livet av alle sine fiender. Alle som hadde avslått Gudfarens tilbud, blir meiet ned, slik at han til slutt står alene igjen, uten konkurrenter.

I den norske mediegryta var det også oppgjørets time onsdag kveld. Stemningen var amper. Det var 24 timer igjen til finalen på tidenes drittsekk-TV, «Big Brother». Avisjournalistene truet med streik.

I Kulturdepartementet hadde Don Kåre Valebrokk gitt ministeren et tilbud hun ikke kunne avslå: Konsesjon i syv nye år, eller utflagging av kanalen. Horn svelget tungt og aksepterte. Konkurrentene raste.

Så, på nyhetene i Valebrokks egen TV-kanal klokken 21.00, blir dødsdommen forkynt av Siri Lill Mannes: «TVNorge-direktør Pål Trælvik får på eit møte i morgon sparken. Etter det TV 2 kjenner til, har ikkje Trælvik lenger tillit i styret.»

Det var det hele. Ingen kilder, ingen kommentarer. Et døgn før Trælvik skulle overrekke «Big Brother»-vinneren millionen, blir han henrettet for åpen skjerm. Det kom som et sjokk på de fleste. Inkludert Pål Trælvik selv, om vi skal tro ham på hans ord.

Om vi skal fortsette å tro ham, skyldes oppsigelsen at han i en e-post til en av sine overordnede skrev at han ikke ville sende «Temptation Island».

Skal vi tro andre, skyldes oppsigelsen at Trælvik i fjor tapte 134 millioner kroner for eierne.

Og skal vi tro mer konspirative rykter, skyldes det at seersuksessen «Big Brother» stjal mange av sine seere fra nyhetene på TV 2 - som også representerer rundt halvparten av TVNorges eierskap.

Årsakene kan være ymse, men metodene er mer uklare. Hvorfor gjøre det så brutalt? Hvorfor gjøre det på en slik dag, kvelden før «Big Brother»-finalen? Hadde bødlene gamblet og satset på at avisstreiken skulle dempe inntrykket?

I dag er alle «Big Brother»-deltagerne igjen frie mennesker. De skal ikke lenger hates og elskes av det norske folk uten betaling - i hvert fall ikke på direkte TV. Deres videre skjebne er uviss, det finnes knapt erfaring som kan fortelle dem hva de må regne med å møte.

Likevel ble ingen av dem den store taperen - den rollen ble tildelt sjefen sjøl, Pål Trælvik, av større brødre enn «Big Brother»-produsent Lasse Hallberg.

For drittsekk-TV omfatter ikke bare det som skjer på skjermen.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder