Arne på reise til fortiden

...mens «gutta» ble igjen hjemme

TV

Arne Hjeltnes lar Brimi, Ulvang og Dæhlie bli hjemme når han drar verden rundt på arkeologiske eventyr som TV 2s versjon av «Indiana Jones».

Publisert: Oppdatert: 25.02.03 13:22

- «Gutta» er litt misunnelige, men de gjør jo mye som jeg ikke får være med på, gliser Arne Hjeltnes, som har vært i Peru, Zimbawe, Stillehavet og Laos uten «Gutta på tur».

I mars kommer TV-serien «Mysterier fra fortiden», hvor Hjeltnes tar med seg arkeologiprofessor Øystein Kock-Johansen (56) til steder med ukjente og uløste arkeologiske mysterier. Arkeologiprofessoren har i mange år vært Thor Heyerdahls nærmeste samarbeidspartner.

- TV-serien er bygd over samme lest som «Gutta på tur», men programmene går litt dypere ned i materien. Det blir litt mer konsentrert om arkeologi. Men det blir jo også eventyr, spenning, «Indiana Jones», eksotiske steder, sagn, myter, død og gull. Det må ikke bli for akademisk, sier Hjeltnes, som også tar med andre gjester på turene.

Filosofiprofessor Arne Næss ble med til Mikronesia i Stillehavet. Han pakket veldig lett da han dro halve jorden rundt.

- Arne Næss reiste med en liten bag hvor han hadde med seg tre underbukser, en blåstripet badebukse, en pysj-jakke og to bøker av filosofen Wittgenstein, gliser Hjeltnes.

Onde ånder

På turen til Mikronesia besøkte de 92 øyer som er bygd opp av gedigne steinblokker for 1500 år siden. Ingen forstår hvordan det ble bygd. Lokalbefolkning tror gudene bygde opp øyene, og de tror det er onde ånder der. Derfor vil de ikke være med når TV-teamet drar for å se på det arkeologiske mysteriet.

I Peru ser Arne Hjeltnes & Co. nærmere på digre figurer og mønstre i ørkenen. De lengste strekene i figurene er mellom 60 og 70 kilometer lange. Figurene forestiller apekatter, edderkopper og andre ting. Og du kan bare se hva de forestiller fra luften.

- von Däniken hevdet at dette var en landingsplass for forhistoriske romskip. Men vi forskere tenker litt annerledes. Vi tror at figurene er laget for dem som bor der oppe; gudene. Det er så store dimensjoner over figurene at du ikke kan se dem fra bakken, sier Kock-Johansen.

I Laos besøker de en slette hvor mellom 600 og 800 digre steinkrukker, som veier opp til 15 tonn, er spredd utover. Hvordan havnet de der? Hvordan ble krukkene laget? Det er slike spørsmål TV 2-programmet «Mysterier fra fortiden» vil stille.

Til høsten kommer det en bok om disse arkeologiske mysteriene.