Derfor elsker de gospel

Kun én mann igjen

Disse låtene synger de i kveld

RIVALER: F.v.: Trine Rein, Knut Erik Østgård, Maria Haukaas Mittet, Heidi Gjermundsen Broch og Celine Helgemo. Foto: NTB Scanpix, Trond Solberg og Frode Hansen ,

Himmel og helvete i «Stjernekamp»

For aller første gang er gospel en egen sjanger i konkurransen – og for noen av deltagerne betyr dette noe helt spesielt.

Artikkelen er over fire år gammel

Kun fem deltagere står igjen - fire kvinner og én mann. Knut Erik Østgård (51) kjemper en tøff kamp mot Trine Rein (44), Maria Haukaas Mittet (36), Heidi Gjermundsen Broch (40) og Celine Helgemo (20).

MOT KVINNENE: Knut Erik Østgård kan bli den første mannlige «Stjernekamp»-vinneren. Foto: Frode Hansen , VG

– Det var et sjokk da Tommy og Martin røk ut forrige helg. Jeg skal kjempe tappert og forsvare starfighters så lenge det er luft i lungene, sier en optimistisk Østgård til VG.

– Det er fire veldig dyktige jenter som er igjen, og ingen er trygge når en skal ut, legger Return-vokalisten til.

Aldri før har en mann vunnet «Stjernekamp». I 2012 vant Rita Eriksen (49), året etter seiret Silya Nymoen (37) - og i fjor kuppet Nora Foss Al-Jabri (19) hele showet.

To låter hver

I kveld skal deltagerne fremføre to låter hver. TV-produsent Mirja Julia Minjares lover en sending pakket med kontraster.

– Gospel er en fantastisk sjanger med tydelige krav til både vokalprestasjon og formidling av budskap. Vi har også lenge hatt lyst til å ha med heavy metal. Det blir følelser og energi, kor og pyro, himmel og helvete, for å sette det på spissen.

Men hva betyr gospel, den religiøse sangformen som vokste frem i USA fra slutten av 1800-tallet, for deltagerne? Kommer alle til å klare å fremføre med troverdighet og overbevisning, som dommerne hver gang etterstreber? VG har stilt en rekke spørsmål til alle de gjenværende fem. Under ser du alle svarene.

POPDRONNING: Trine Rein. Foto: Terje Bringedal , VG

Trine Rein (44):

1. Hva er ditt forhold til gospel?

– Gospel er musikken med de gode nyhetene. Den har et budskap som går langt utenpå det å formidle vakker musikk, og selv blir jeg ofte i godt humør når jeg lytter til gospel.

2. Gospel er en religiøs sangform, hva er ditt forhold til tro og religion?

– Jeg er overbevist om at vi alle er høyt elsket av den mektige og kjærlige kraften som mange kaller Gud. Selv har jeg fått oppleve nettopp denne nærmest fysiske kjærligheten på kroppen, noe som gjør gospelmusikken til en enda større opplevelse enn jeg får av å lytte til andre musikksjangre. Gospel har på en måte en ekstra dimensjon.

3. Hvilken sang har du valgt og hvorfor?

– Jeg har fått æren av å fremføre en versjon av «Amazing Grace». Denne sangen beskriver opplevelsen jeg hadde den gangen jeg ble overmannet av Guds kjærlighet for flere år siden, og da jeg hørte den på nytt etter å ha hatt denne skjellsettende opplevelsen tenkte jeg at han som har skrevet den, må ha opplevd akkurat det samme som meg.

4. Hvordan blir det å fremføre nettopp dette budskapet på TV?

– Det er en fantastisk anledning til å dele en stor gave som er tilgjengelig for alle, men som mange ikke får muligheten til å ta imot gjennom et langt liv.

5. Dere skal også synge heavy metal – hvilken låt har du valgt der?

– Jeg har valgt å gjøre «Stargazer» av Rainbow, fordi jeg for tiden har et spennende samarbeid med keyboardisten fra det samme bandet, Tony Carey.

6. Har du måttet ta spesielle hensyn rundt låtvalg, stil eller uttrykk når du skal presentere to så ulike sjangere på samme kveld? I så fall hvilke?

– For meg er det viktig å være ærlig mot sjangrene, og å velge noe som virkelig viser at jeg har forstått oppgaven med å presentere dem. «Amazing Grace» har en helt spesiell betydning for meg rent personlig. Når det gjelder heavy metal, måtte jeg først gå en runde hvor jeg etablerte hva som faktisk er forskjellen mellom heavy rock og heavy metal.

Les også: – Foreldrene mine lurte på om gudstroen var ekte

ROCKE-VETERAN: Knut Erik Østgård. Foto: Trond Solberg , VG

Knut Erik Østgård (51):

1. Hva er ditt forhold til gospel?

– Jeg har ikke et sterkt forhold til gospel, men elsker gammel negro spirituals, som vel er opphavet til gospel.

2. Gospel er en religiøs sangform, hva er ditt forhold til tro og religion?

– Jeg har meg en prat med min Jesus av og til. Jeg regner meg ikke som religiøs, men liker å tenke at det er noen som bryr seg om hvert eneste menneske.

3. Hvilken sang har du valgt og hvorfor?

– Jeg skal synge « A Change Is Gonna Come» av Sam Cook, fordi det er en nydelig låt! Det er en tekst om å håpe på en endring til det bedre. For Sam handlet det nok om fargedes rettigheter på 60-tallet. Jeg har lagt mitt eget budskap i den anno 2015. Det er stadig mennesker som har behov for aksept og toleranse i verden, også i vårt lille Norge.

4. Hvordan blir det å fremføre nettopp dette budskapet på TV?

– Det gleder jeg meg til! «Stjernekamp» er en lek og underholdning først og fremst, men jeg tror ikke det skader å snike inn et budskap når sjansen byr seg.

5. Dere skal også synge heavy metal – hvilken låt har du valgt der?

– «Burn» av Deep Purple. Fra Purples første album med Daid Coverdale og Glenn Hughes på vokal. Jeg har valgt den rett og slett på grunn av energien og datidens herlige mystiske tekst. Dette er musikken jeg vokste opp med og var en stor inspirasjon for Return i tidlige år.

6. Har du måttet ta spesielle hensyn rundt låtvalg, stil eller uttrykk når du skal presentere to så ulike sjangere på samme kveld? I så fall hvilke?

– Jeg har valgt to låter denne gangen som utfordrer meg skikkelig som sanger. Jeg ser ikke noen motsetning i å synge gospel og hardrock på samme kveld. Det er mange låter i rock som har like sterkt budskap som gospel. Det norske folk har gitt meg sjansen til å leke denne leken, og jeg nyter hvert sekund så lenge jeg får være med å leke.

VG+: Visste du at Knut Erik Østgård sitter i menighetsrådet i Stange?

YNGST: Celine Helgemo. Foto: Fredrik Solstad , VG

Celine Helgemo (20):

1. Hva er ditt forhold til gospel?

– Jeg har ikke noe spesielt forhold til gospel annet enn at jeg har hørt det i ulike sammenhenger som på TV, i filmer og noen ganger på konserter og musikkarrangementer. Jeg synes det er en skikkelig morsom og interessant sjanger, med masse herlig energi. Som jeg har sagt noen ganger tidligere i sesongen, var dette en av de to sendingene jeg håpet aller mest på å få oppleve.

2. Gospel er en religiøs sangform, hva er ditt forhold til tro og religion?

– Jeg har et liberalt syn på tema, og jeg vil verken påstå eller avfeie at noe livssyn er mer sant eller riktig enn et annet. Jeg respekterer de som ønsker å utøve sin religion og tro, men selv har jeg mer tro på mennesker, det gode i mennesket og at gode gjerninger alltid vil lønne seg.

3. Hvilken sang har du valgt og hvorfor?

– Jeg har valgt «Ready For Miracle» av LeAnn Rimes, rett og slett fordi den er alt jeg synes en god gospellåt skal være. Det er en skikkelig gladlåt med power-vokal, et saftig call-and-response-kor og en deilig, drivende følelse. Man kan ikke stå stille!

4. Hvordan blir det å fremføre nettopp dette budskapet på TV?

– Det tror jeg ikke blir noe problem. I «Stjernekamp» er oppgaven vår å tre inn i ulike sjangre, og hver uke øver vi inn nye låter med nye tema og budskap. Det sier seg selv at vi ikke har opplevd og kan relatere oss til absolutt alle tekster vi synger, og i noen sammenhenger, sånn som dette, vil oppgaven også innebære å tre inn i en rolle. Dermed kan man fremføre budskapet med tilnærmet perspektiv og forståelse, utifra det utgangspunktet man har.

5. Dere skal også synge heavy metal – hvilken låt har du valgt der?

– Det blir en kjempekontrast! Dette er himmel- og helvete-kvelden. Det er også det som er så kult med «Stjernekamp», og få utforske så forskjellige uttrykk. Jeg har valgt «Paranoid» av Black Sabbath.

6. Har du tatt spesielle hensyn rundt låtvalg, stil eller uttrykk når du skal presentere to så ulike sjangere på samme kveld? I så fall hvilke?

– Jeg har valgt to låter med fullt trøkk, og i den forstand ble det viktig å få fram kontrasten i de to sjangrene med et annet virkemiddel, nemlig teksten. De ulike sangene har veldig forskjellig tekstinnhold og følelsesuttrykk, som gjør dem veldig forskjellige formidlingsmessig. Det blir altså full peis og energi hele kvelden - men i to veldig forskjellige sinnstilstander.

Visste du? Celine Helgemo har en kjendisbestevenninne

HAR GOSPEL-ERFARING: Maria Haukaas Mittet. Stjernekamp på Fornebu. Foto: FREDRIK Foto: Fredrik Solstad , VG

Maria Haukaas Mittet (36):

1. Hva er ditt forhold til gospel?

– Jeg vokste opp i et miljø som var veldig sportsdominert. Veldig få valgmuligheter innenfor musikk gjorde at Gospelkoret Privilegium i metodistkirken på Finnsnes ble en av min største på påvirkningskilder innenfor musikk i oppveksten. Forholdet til gospel er derfor veldig nært og varmt.

2. Gospel er en religiøs sangform, hva er ditt forhold til tro og religion?

– Jeg har ikke vokst opp i en religiøs familie, men har vanket mye i kristne miljøer på grunn av musikken, noe som gjør at jeg har min egen oppfatning av tro. Noe i meg beholder også barnetroen.

3. Hvilken sang har du valgt og hvorfor?

– Jeg har valgt å synge «Joyful, Joyful» i Sister Act 2-versjon, fordi jeg hadde stor glede av den i mine tidlige tenår, og det er et hyggelig gjensyn. Jeg har aldri fått anledning å synge den, men nå bød anledningen seg endelig!

4. Hvordan blir det å fremføre nettopp dette budskapet på TV?

– Jeg har fremført mye gospelmusikk, så det blir bare gøy. Blant annet har jeg vært så heldig å få synge med og i Oslo Gospel Choir. Det er noe veldig fint med hengivenheten gospel inneholder, og ikke minst gleden og energien. Jeg elsker trøkket av et gospelkor både når jeg står inni koret og foran som solist. All energien setter mye følelser i sving, enten man er troende, eller ei.

5. Dere skal også synge heavy metal – hvilken låt har du valgt der?

– Jeg har valgt å gjøre «Cochise» av Audioslave.

6. Har du tatt spesielle hensyn rundt låtvalg, stil eller uttrykk når du skal presentere to så ulike sjangere på samme kveld? I så fall hvilke?

– Jeg har prøvd å følge hjertet og kjenne etter hva jeg virkelig har lyst til å gjøre når jeg har valgt låter. Nå er det bare å håpe på at det faller i smak hos folk der hjemme.

VG+: Maria elsker å være mamma

... og nå venter hun barn nummer to!

SKUESPILLER OG MUSIKALSTJERNE: Heidi Gjermundsen Broch. Foto: Fredrik Solstad , VG

Heidi Gjermundsen Broch (40):

1. Hva er ditt forhold til gospel?

– Jeg var lykkelig med i Råde Tensing i ungdomstiden og elsket Oslo Gospel Choir.

2. Gospel er en religiøs sangform, hva er ditt forhold til tro og religion?

– Jeg vil kalle meg selv religiøs og troende. Men samtidig synes jeg religion og tro er komplisert.

3. Hvilken sang har du valgt og hvorfor?

– Jeg skal synge «I believe». Jeg har valgt den fordi den har en så nydelig og håpefull tekst.

4. Hvordan blir det å fremføre nettopp dette budskapet på TV?

– Det gleder jeg meg veldig til!

5. Dere skal også synge heavy metal – hvilken låt har du valgt der?

– Jeg skal synge «Run To The Hills».

6. Har du tatt spesielle hensyn rundt låtvalg, stil eller uttrykk når du skal presentere to så ulike sjangere på samme kveld? I så fall hvilke?

– Jeg har bare valgt med hjertet og valgt en låt som jeg synes har et veldig fint budskap – og en låt som bare er kjempegøy å synge.

I fjor: Da var Heidi Gjermundsen Broch gjestedommer i «Stjernekamp»

Diskuter: Hvem heier du på i «Stjernekamp»? Si din mening i kommentarfeltet under!

Ekspertdommer i gospel, er Grethe Svensen (50), mens Berit Hagen (26) skal bedømme i heavy metal.

Flere nyheter på Rampelys

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder