KJENTE KOKKEFJES: Wenche Andersen fra «God morgen, Norge» og Arne Brimi er gjerne med i debatten om hvordan kokkeyrket fremstilles på TV. Foto: GEIR OLSEN / JAN PETTER LYNAU

Dette mener kjendiskokkene om Hellstrøm på TV

(VG Nett) Kjendiskokkene er delt i synet på om Hellstrøm senker statusen til yrket.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

En ny rapport om kokkeyrket, som sliter med rekrutteringen, viser at bildet Eyvind Hellstrøm og andre TV-kokker gir av bransjen er urealistisk. Trendanalytiker Ole Petter Nyhaug sier også programmer «Hele Norge baker» og «4 stjerners middag» kan være med og senke statusen til yrket.

BAKEVINNER: Ida Gran-Jansen vant «Hele Norge baker» i vinter. Foto: TROND SOLBERG

Ida Gran-Jansen, som bakte seg til topps i «Hele Norge baker», er uenig i Nyhaugs uttalelser om at programmet gir et feilaktig inntrykk av kokkeyrket.

- Jeg vil ikke si at det har noen sammenheng. Vi har jo på langt nær samme erfaring som de erfarne. Dette er jo amatørnivå. Hadde vi hatt samme erfaring som proffe konditorer, så ville jo dommerne dømt etter andre kriterier, sier hun.

Konditor Pascal Dupuy var dommer i TV3-programmet «Hele Norge baker» i vinter, og er uenig i Nyhaugs vurderinger.

- Vårt program ødelegger ikke noe. Det er et kreativt og konstruktivt program. Jeg ser ikke på norske matprogrammer, men jeg har sett en del utenlandske. Jeg sa at jeg ikke ville være med på «Hele Norge baker» om det skulle være et sånt kjefteprogram.

KONDITOR: Pascal Dupuy var dommer i «Hele Norge baker». Foto: TERJE BRINGEDAL


- Rapporten mener programmet senker statusen til yrket, hva tenker du om det?

- De har ikke smakt det som bakes. Det er lang vei før de er proffer. En ting er å se kakene som er pyntet med masse kruseduller og figurer, det er ikke sånn jeg liker det. Smaken betyr alt, og der sliter deltagerne veldig, vi ser i alle episodene at det er vanskelig å få det til. Så det er lang vei for deltagerne til å være profesjonell konditor, sier Dupuy

- Det kan bli litt sinna-TV

Heller ikke kjendiskokk Arne Brimi, kjent fra «Gutta på tur», mener programmer som «Hele Norge baker» og «4-stjerners middag» bidrar til å senke statusen på yrket.

- Jeg kan ennå med stolthet kalle meg for kokk. Når det gjelder disse programmene så mener jeg at det er et fint utgangspunkt å se vanlige mennesker mestre vårt yrke, sier han.

«God Morgen Norge»s TV-kokk Wenche Andersen er enig i at Hellstrøm kan fremstå som hard i sine TV-programmer.

- Det kan bli litt «sinna-TV», men man glemmer jo at dette klippes og limes. Kjeftingen tas med og rosen klippes vekk. Det kan gi et feil bilde. Eyvind er jo en hyggelig mann som ikke er så skummel i virkeligheten. Han er også en flink pedagog, sier hun.

Andersen mener matprogrammene heller bidrar til å øke interessen rundt kokkefaget.

- Det fremmer yrket. Programmene bidrar til mer oppmerksomhet og interesse for matlaging, sier hun.

- Helt latterlig

TV-kokken Tom Victor Gausdal i juryen i «MasterChef» med Hellstrøm og Jan Vardøen på TV3 i 2010. Han mener hans gamle kollega har gjort mye for å fremme kokkenæringen.

TV-KOKK: Tom Victor Gausdal var med i både «MasterChef» og «Til bords med fienden». Foto: SARA JOHANNESEN


- At Hellstrøm skal få skylden for dette er jo helt latterlig. Han er den som har gjort mest for kokker i Norge. Det finnes mange retninger innenfor yrket og i noen tilfeller er kokkeyrket hektisk. Jeg tror heller han øker interessen rundt kokkefaget. Han er faglig dyktig og viser at det er kult å jobbe på kjøkkenet, sier han.

Heller ikke han tror fremstillingen av kokkeyrket i «4-stjerners middag» og «Hele Norge baker» senker statusen på yrket og er ødeleggende for rekrutteringen.

- Jeg tror det er ubetydelig for rekrutteringen. Folk ser at de ikke kan sakene sine og at de bedømmes ut ifra sitt nivå. Det er et kjendisprogram med fokus på underholdning, sier han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder