«Broen»-Sofia takket nesten nei til rollen

KØBENHAVN (VG) Sofia Helin har gjort braksuksess med rollen som den særegne etterforskeren Saga Norén. Men hun var nære ved ikke å ta rollen.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Siden 2011 har vi sett henne på skjermen som Saga i tre sesonger av «Broen». Før den fjerde sesongen vises, avslører den svenske skuespilleren at det var på nære nippet at det skjedde:

– Det var usikkert om jeg i det hele tatt kunne gjøre serien, for da jeg fikk forespørselen hadde datteren min ennå ikke fylt ett år, og jeg kunne ikke finne ut av hvordan jeg kunne reise med henne i så mange måneder og jobbe så mye mens hun var så liten, forteller Sofia Helin på festpremieren for sesong 4 i København.

VENNER: Thure Lindhardt og Sofia Helin, her fotografert på et pressetreff i København for «Broen IIII», har utviklet et vennskap også privat. Foto: Bjarne Bergius Hermansen DR

«Broen»-skaper: – Vi tok først livet av Saga i sesong 1

– Men til slutt fant vi i samarbeid med produsentene ut hvordan vi kunne gjøre det. Så jeg sa ja, og jeg angrer ikke ett sekund på det, fastslår hun.

I dag er datteren Nike blitt åtte og sønnen Ossian 14. 1. nyttårsdag får resten av Norden se resultatet av Helins arbeid når aller siste sesong av «Broen» ruller over skjermen. Første episode sendes altså mandag, mens resten vil gå søndager på NRK1.

MEDSPILLERE: Thure Lindhardt spiller Henrik og Sofia Helin spiller Saga i «Broen». Foto: Karl Nordlund Filmlance/ Nimbus Film

– Det har vært en fantastisk reise – og det er fremdeles en fantastisk reise. Når jeg ser tilbake på min karriere, vil dette være noe helt spesielt: En lang, spesiell periode i livet mitt som skuespiller, sier Helin.

Husker du: Bodnia droppet «Broen» på grunn av antisemittisme

– Visste Thure var den rette

Siden sesong 3 har hun spilt mot danske Thure Lindhardt, kjent fra «Flammen & Citronen», «Engler & Demoner» og «Furious 6». Han spiller etterforsker Martin Sabroe, som har mistet kone og barn, og blir Sagas nye makker etter at Martin Rohde blir fengslet for drap.

– Jeg husker øyeblikket da vi castet rollen din, og du tok meg i håret og så meg inn i øynene på en veldig spesiell måte, og du kom deg umiddelbart inn i hjertet mitt. Så jeg visste at du var den rette, forteller Helin på premieren.

Så du: «Broen»-stjerne grillet Skavlan

Selv hevder Lindhardt at det var ganske lett å hoppe på en serie som «Broen».

– Det var faktisk ganske lett, fordi jeg kom til en så ekstremt profesjonell produksjon, og hvor folk var snille mot hverandre, sa pene ting til hverandre og hvor folk respekterte hverandre. Det er ikke noe jeg bare sier, det er sånn det var! Jeg har vært med på mange forferdelige produksjoner, så jeg vet hvordan det er. Det gjorde at jeg følte meg så velkommen, og det gjorde jobben min veldig lett, sier han.

SAGA I AKSJON: Sofia Helin er tilbake som Saga Norén i «Broen IIII». Foto: Jens Juncker Filmlance/ Nimbus Film

Venner i tøffe tider

– Jeg var så heldig som hadde Thure. Når man jobber sammen over en så lang periode, går du også gjennom tøffe tider i privatlivet. Da er han en veldig god kollega å ha ved sin side – og også en veldig morsom kollega, roser Helin.

– Det samme gjelder for meg, understreker Lindhardt.

På spørsmål om de nå har utviklet et vennskap, svarer de:

– Absolutt, det er et vennskap, sier Sofia.

– Ja, definitivt, istemmer Thure.

Har du lest: Norsk kritikk av «Broen»-Saga: – Ufølsom

– Så dere vil fortsette å møtes?

– Forhåpentligvis, sier Sofia.

– Dere må bare krysse broen først, påpeker en journalist.

– Haha, det var en god siste replikk! Sier en smilende Thure.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder