TRIUMF: Ane Dahl Torp. Foto: NTB SCANPIX

Gullruten 2018: Storeslem til «Heimebane»

BERGEN (VG) «Heimebane» ble kåret til årets drama, og dro hjem prisene for beste mannlige og kvinnelige skuespiller.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

NRK-serien triumferte i Grieghallen lørdag kveld.

Axel Bøyum (23), som spiller Adrian Austnes i serien, ble den yngste vinneren i skuespillerkategoriene i Gullrutens historie.

Ane Dahl Torp ble beste kvinnelige skuespiller, for sin rolle som den trønderske fotballtreneren Helena Mikkelsen.

– Jeg hadde håpet på en storeslem for «Heimebane», røper Ane Dahl Torp til VG etter at trippeltriumfen var et faktum.

– Fra jeg leste manuset syns jeg det var et så ekstremt bra prosjekt, nettopp derfor er jeg så glad for at det har blitt det jeg håpet det kunne bli, smiler skuespilleren.

Torp sier hun er spesielt glad for at serien har nådd ut til så mange, og at det ikke bare er en «kose-serie», men en TV-serie som også vekker ettertanke.

Axel Bøyum er for mange også kjent fra NRK-serien «Øyevitne».

– Jeg hadde ikke sett for meg dette i det hele tatt, sier han til VG.

– Det har ikke sunket helt inn. Det er en veldig stor ære.

«Heimebane» er nå i gang med innspillingen av sesong to.

– Det er såvidt vi har tid til å komme hit og ta imot priser, ler Ane Dahl Torp.

Raste ned i vekt

Bøyum forteller at han forberedte seg lenge til rollen:

– Jeg går alltid inn for ting hundre prosent, og forbereder meg både fysisk og psykisk, men det var vanskelig, understreker skuespilleren, og legger til at han synes det skal være vanskelig å tolke en rolle.

– Å formidle Adrians karakter og reisen han gikk gjennom var krevende. Man vil jo at folk skal bli glad i fyren selv om de ikke er enige i alle valgene han tar.

YNGSTE VINNER: Axel Bøyum. Foto: NTB SCANPIX

Bøyum trente fem ganger i uken for å forberede seg til rollen, og raste ned i vekt:

– Jeg har gått ned mange kilo, det har bare skjedd fordi jeg har jobbet hardt.

Årets mannlige programleder

«Nytt på nytt»-anker Bård Tufte Johansen dro hjem prisen for årets mannlige programleder.

– Min helt egen pris gitt, konstaterer han overfor VG.

– Det er veldig hyggelig. Det er jo litt klisje, men teamwork. Det har vært et morsomt år å lage «Nytt på nytt», for det har jo skjedd så mye. #metoo, seksuelt misbruk, maktkamper og Giske, mange touchy ting. Derfor har det vært veldig utfordrende i form av hvordan vi skal vinkle ting. Så kom Listhaug. Vi har ikke truffet hele tiden, men de gangene vi har truffet har vi vært veldig fornøyde. For vi har tenkt litt over hvor tøffe vi skal være. Kanskje skulle vi vært litt hardere noen ganger. Så dette gir en god følelse.

VANT: Bård Tufte Johansen. Foto: NTB SCANPIX

Hans forgjenger i «Nytt på nytt», Jon Almaas, vant den samme prisen tre ganger.

– Vi gjorde en video hjemme hos ham før jeg skulle ta over, der poenget var at jeg skulle ta over livet hans. Da sa han at «Du får ikke Gullrutene mine, de må du vinne selv». Så nå er jeg i gang med det, sier Johansen.

– Jeg er en spissere type enn Jon, og synes selv at jeg har tatt litt for mye plass noen ganger. Jeg kan være flink jeg, men vi har et apparat som er veldig bra. For jeg sier altså så mye grovt og umorsomt og rart. Så hvis de ville meg vondt, kunne de drept karrieren min.

Øvrige vinnere

Kveldens første prisvinner ble «Ramm og Tørnquist redder Norge», som vant i kategorien for beste reality.

«Søsken» fikk prisen for beste dokumentarserie. Prisen for årets nyskapning gikk til «Da vi styrte landet». Beste TV-øyeblikk stod «Tangerudbakken borettslag» for.

«Alt for Norge» vant i kategorien for beste konkurransedrevne realityserie. Beste TV-dokumentar: «St. Halvardhjemmet». Årets deltaker: Victor Johannes Sandal («Datoen»). Beste dokusåpe: «I kongens klær». Beste barne- eller ungdomsprogram: «Temadager: Overgrep».

Publikumsprisen gikk til Nicolay Ramm. Beste underholdningsprogram: «Truls ala Hellstrøm». Beste kvinnelige programleder: Helene Sandvig.

Beste livstilsprogram: «Helsekotrollen». Beste nyhets- eller aktualitetsprogram: «Faten tar valget». Beste event: «P3 Gull». Beste humorprogam: «Stories from Norway».

Hedersprisen gikk til Thomas Numme og Harald Rønneberg.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder