Fra «Twilight» og «Downton Abbey» til norske «Dag»

Det svenske stjerneskuddet sa ja på DAGen ** Se hennes elleville wrestling-scene

TV

LONDON (VG) Den svenske «Downton Abbey»-stjernen MyAnna Buring (35) hadde aldri spilt på morsmålet før hun fikk tilbud om en rolle i «Dag».

Publisert: Oppdatert: 14.09.15 10:05

Buring har bygget en skuespillerkarriere etter at hun flyttet til Storbritannia i tenårene. De siste årene har hun stått på rollelisten i filmserien «Twilight» og den britiske TV-suksessen «Downton Abbey».

– Jeg har aldri gjort noe slikt før, men jeg sa bare ja da Øystein ringte, sier MyAnna Buring til VG.

Har du fått med deg: Slik blir seriehøsten på TV

Hun refererer til regissør Øystein Karlsen, som også skriver manuset til serien «Dag» sammen med Kristopher Schau.

De to møttes da hun var på en prøvelesning for en britisk versjon av «Dag». Den britiske versjonen er lagt på is, men britene har falt for den norske serien.

Og samarbeidet mellom de to skandinavene har blitt varmt og heftig.

– Jeg tenkte umiddelbart at jeg ville jobbe med ham. Så da han ringte og sa han hadde skrevet en rolle til meg i den originale versjonen trengte jeg ikke lese manuset før jeg svarte, sier hun.

– Du kan vel ikke ha tatt rollen for pengene?

– For meg handler det aldri om penger. Så klart, jeg må ha penger til mat og til husleie, men hovedkriteriene er rollen, manuset, historien og hvem jeg skal jobbe med. Da jeg møtte Øystein var det ikke noe å tenke på, engang.

Les også: TV-stjerne gjør missecomeback - 31 år etter nakenskandale

Vanskelig

Øystein Karlsen forteller til VG at Buring gjorde den kanskje beste prøvespillingen han noen gang hadde sett da de møttes første gang.

– Jeg visste overhodet ikke at hun ville si ja. Når vi fikk sesong fire bestemte vi oss for å skrive en rolle til henne. Samtidig følte vi at Eva (Tuva Novotnys rollefigur) trengte å bryne seg på et eget univers og ikke bare få sin verden presentert gjennom samlivet med Dag. Så det vi endte opp med er de vanskeligste scenene vi noen gang har skrevet. To jenter som snakker om ting menn vanligvis ikke får høre, sett ut fra en kvinnelig underbevissthet, samtidig som det skulle være nok mat for to veldig gode skuespillere å bryne seg på, sier Karlsen.

Les også: Nå kan du lese TV-serien «Dag»

Selv om Buring snakker svensk i serien, foretrekker hun å svare på spørsmål på engelsk. Hun har tross alt ikke bodd i Norges naboland siden hun var to – sett bort fra et enslig år da hun var 14–15 år gammel.

– Dette er faktisk første gang jeg har spilt en rolle på svensk. Jeg vokste opp i Midtøsten og flyttet til Storbritannia da jeg var 16. Faktisk var jeg nervøs for min engelske aksent når jeg snakker svensk, men det var bare veldig morsomt, sier hun.

Les også: Sven Nordin i TV-serie som fikk Sverigedemokraterna til å rase

– Fortell om rollefiguren din!

– Hun er i midten av 30-årene, det er slutt med kjæresten og så blir hun gravid. Så er spørsmålet «hva gjør vi? Prøver vi å holde sammen fordi vi har en baby, eller går vi hver til vårt?» Jeg er med i seks episoder, tror jeg.

Buring sammenligner det å komme på «Dag»-settet i Oslo med det å komme på «Downton Abbey»-settet første gang.

– Jeg hadde jo fulgt med på serien og kjente folkene. Der satt jeg rett ved siden av Atle (Antonsen). Jeg følte meg bare som en virkelig fan av dem som satt der, sier hun.

Liten forskjell

Den norske originalserien vises på en av Skys kanaler i Storbritannia.

– Serien har gjort det bra her borte til ikke å være på engelsk. Det er veldig spennende, og et bevis på at det virkelig er en god historie. Det som er så fint med «Dag» er at det er en serie som bryter regler og skifter mellom sjangre, det er annerledes.

– Hva er forskjellen på de store innspillingene og en norsk innspilling som «Dag»?

– På en måte er ingenting annerledes, det som handler om ambisjoner og hva man skal få til. Men i Norge er det mer sånn at alle bidrar med alt de kan for å få arbeidet gjort. «Dag» er et veldig sosialistisk show, noe alle er en genuin del av.

Til wrestlingscenene man kan se utdrag fra på VGTV, hadde Buring bare én time trening dagen før hun skulle i ringen.

– Jeg har aldri vært veldig fan av wrestling, men det er fantastisk hva de kan gjøre. Som en akrobatisk kunstform. Og jeg synes det ser ut som vi vet hva vi gjør, så jeg er ganske stolt over at det ble så bra.

– Fikk du noen smeller?

– Jeg fikk vondt, ja. Men de lot meg ta et varmt bad på settet, fordi musklene var så ømme. Men vi lider for kunsten – og det er verdt det, ler Buring.

Her kan du lese mer om