HALLOWEEN-MIKS: Øverst fra venstre, med klokka: «Pans labyrint», «Frankenweenie», «ParaNorman», «The Walking Dead», «Rovdyr», «Ash vs. Evil Dead» og «The Conjuring».

HALLOWEEN-MIKS: Øverst fra venstre, med klokka: «Pans labyrint», «Frankenweenie», «ParaNorman», «The Walking Dead», «Rovdyr», «Ash vs. Evil Dead» og «The Conjuring». Foto: , Oro Film, Disney, UIP, FOX/AMC, Euforia Film, Starz, Warner Bros

Hårreisende Halloween-TV-tips

TV-grøss ** Film-frysninger **Beste barne-skrekkfilmer

Halloween-helgen kan du trygt holde deg i sofaen – også om
du vil nyte kilende grøss og forfriskende frykt i eget hjem.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

På de tradisjonelle TV-kanalene starter oppvarmingen til allehelgensaften allerede sent fredag kveld. Foretrekker du TV via ulike strømmetjenester, kan du selv velge når du vil kjøre i gang fryktfesten.

Les også: Slik blir seriehøsten på TV.

Her følger VGs utvalgte serie- og filmanbefalinger for Halloween-helgen, for lineært fjernsyn og strømme-TV, og for både voksne og barn (se barnevennlige grøss nederst):

Fredag 30. oktober

Kl. 23.35 på FOX: «The Walking Dead»

Fox sender de tre første epsiodene i sesong seks av zombiesagaen etter hverandre natt til Halloween. En fin måte å subbe seg komatøst, men med skummelt høy puls, inn i rette skrekkstemning.

Kl. 00.15 på NRK3: «Babycall» (2011)

Den fikk ingen lovprisning i VG, men stemningen i Pål Sletaunes thriller med Noomi Rapace i hovedrollen som en desperat mor på flukt fra sin voldelige mann ble beskrevet som «trang og klaustrofobisk og - unnskyld fransken: jævlig. På alle vis. Faktisk for jævlig». Og det kan jo høre allehelgensk ut.

GJØR NOE DUMT: Freddie Prinze Jr., Jennifer Love Hewitt, Sarah Michelle Gellar og Ryan Phillippe er ute og kjøre. Foto: , Viasat 4

Kl. 01.00 på Viasat 4: «Fryktens sommer» (1997)

Den første i serien av amerikanske slasherfilmer der en forrykt drapsmann hevder å vite hva Sarah Michelle Gellar, Jennifer Love Hewitt og vennene deres gjorde sist sommer. En av flere «Skrik»-inspirerte slasher-filmer for ungdom på 90-tallet.

VG anbefaler: Disse filmene gjør kvelden ekstra uhyggelig.

Kl. 02.35 på FOX: «American Horror Story: Hotel»

Femte sesong av denne skrekkserie-godbiten har Lady Gaga som rosinen i blodpølsa når den nå sjekker inn på hotell, etter flere sesonger i hjemsøkte hus, på sinnssykehus, i hekseforsamling og på sirkus. Serien har variert sterkt fra sesong til sesong, hvor en kjerne av de samme skuespillerne i blodige historier, har vært den røde tråden gjennom ulike handlinger og nye rollefigurer. Ifølge Metacritic forventes denne sesongen å være mer bloddryppende enn noensinne. Premieren var torsdag, men sendes i reporise i anledning Halloween.

I USA: Trodde død kvinne var Halloween-dekorasjon.

Lørdag 31. oktober

Kl. 21.30 på NRK2: «Fakta på lørdag: Frankenstein og vampyrane»

Om man vil starte Allehelgensaften nøkternt og faktuelt, kan statskanalen hjelpe deg med det. Denne britiske dokumentaren ser nærmere på hvordan én kveld i 1816, hvor Lord Byron utfordrer Mary Shelley til å fortelle spøkelseshistorier, får betydning for litteraturhistorien og viser hvordan «Frankenstein» og «The Vampire» influerer vestlig kultur. Filmen er også tilgjengelig på Netflix.

NAZOMBIER: Oberst Herzog (Ørjan Gamst) og hans tropp i «Død snø». Foto: Sveinung Svendsen , Euforia Film

Kl. 21.30 på MAX: «Død snø» (2009)

Riktignok fikk den 3 på VG-terningen, men «Død snø» er tross alt noe så originalt som en norsk splatterfilm om nazi-zombier. Den fortjener stjerne i boka for det, og anmelderen innrømmet også at: «Det er så vilt, så til tider utspekulert, så vakkert og effektivt fotografert, at man stundevis må bite seg i sin (kanskje manglende) arm».

Kl. 23.35 på MAX: «Rovdyr» (2008)

Henriette Bruusgaard har hovedrollen i Patrik Syversens blodpøl av en debutfilm som VGs anmelder kalte «en jævlig og humørløs voldsorgie; rendyrket og sadistisk skrekk». Så om du er opptatt av sjokk og sado, kan dette være noe for deg. Fire unge mennesker på biltur i grisgrendte strøk plukker opp en ukjent haiker. Etter et stopp blir de slått bevisstløse, og når de våkner opp befinner de seg i en skog og blir jaktet på. Filmen hadde 18-årsgrense da den kom, men fikk likevel en brakstart på kino. Får du ikke sett den på TV, er den også tilgjengelig på Netflix.

THRILLER: Skuespiller Henny Moan i «De dødes tjern», basert på boken ved samme navn av Bernhard Borge (André Bjerkes psevdonym). Foto: , NTB scanpix

Kl. 23.50 på NRK2: «De dødes tjern» (1958)

Er du ikke lei av norsk spenning, men foretrekker noe mindre blodig, kan filmatiseringen av André Bjerkes thriller fra 1942 være noe for deg. Den handler om seks personer fra Oslo som skal besøke en bekjent på en isolert hytte ved et tjern i Østerdalsskogene. Men da de ankommer, er mannen forsvunnet og hunden død. Og selvfølgelig går det et sagn om tjernet, og hvordan folk dras til å drukne seg i det.

Bakgrunn: Derfor feirer vi Halloween.

Kl. 01.40 på TV3: «Predators» (2010)

Forsøket på å blåse liv i 80-tallsserien om de svært dødelige og tidvis usynlige romvesenene er sånn helt passe vellykket. «Predators» følger opp «Predator» og den totalforbudte (i Norge) «Predator 2», men henger ikke sammen med «Alien vs. Predator»-bidragene. Selve «pianisten» Adrien Brody strander med en gjeng andre hardt bevæpnede mennesker på en ukjent planet, og finner snart ut at de har mye mer å frykte enn hverandre.

JAKTER/JAGET: Royce (Adrien Brody) og Isabelle (Alice Braga) får nok å sloss mot i «Predators». Foto: , 20th Century Fox

Kl. 02.00 på TV 2 Bliss: «En vampyrs bekjennelser» (1994)

11-årige Kirsten Dunst syntes angivelig det var ekkelt å kysse Brad Pitt i «Interview With the Vampire», mens minst en halv generasjon kinogjengere drømte om å gjøre det samme. Først og fremst er Neil Jordans film en skremmende saga om vampyren Lestat, spilt av Tom Cruise, og de mange sjelene han ødelegger. Også Christian Slater og Antonio Banderas pryder dette lett blodsprutende vampyrbidraget.

Populære skrekkfilmer: Grøsserne over alle grøssere.

Strømme-grøss

Serier:

SKREKKFIGURER: Fra venstre: Harry Treadaway som Dr. Victor Frankenstein, Reeve Carney som Dorian Gray, Rory Kinnear som John Clare, Josh Hartnett som Ethan Chandler, Eva Green som Vanessa Ives, Tomothy Dalton som Sir Malcolm Murray, Danny Sapani som Sembene, Helen McCrory som Madame Kali og Simon Russel Beale som Ferdinand Lyle i «Penny Dreadful». Foto: Jim Fiscus , SHOWTIME/HBO

«Penny Dreadful», sesong 1 og 2 på HBO Nordic og amerikansk iTunes.

Den kombinerte fantasy-, skrekk- og periodeserien byr på både vampyrer, demoner og litterære legender. Med Eva Green i spissen som en kvinne med spesielle, paranormale evner, og Josh Hartnett som en eventyrklar amerikaner, håndterer de legendariske figurer og vampyr- og varulvlignende monstre i Londons underverden. Ikke bli overrasket om du møter både Frankensteins monster, varulver, vampyrer og Dorian Grey. Serien er skapt av John Logan – manusforfatter for suksesser som «Gladiatoren», «Hugo» og «Skyfall», og har Sam Mendes på produsentsiden.

«Ash vs. Evil Dead», premiere på C More og TV 2 Sumo søndag kl 23.00

Sam Raimi er produsent, regissør og manusforfatter på denne skrekk/splatter-komiserien som er laget som en etterfølger til «Evil Dead»-trilogien. Gjennom 10 episoder vender Bruce Campbell tilbake i rollen som Ash Williams, mens også Lucy Lawless og Mimi Rogers er i casten. 30 år er gått siden Ash sist fant frem motorsagen i kampen mot det onde, og på Halloween starter en ny runde blodsprutende moro.

SPLATTERSERIE: Bruce Campbell omkranset av Ray Santiago og Dana DeLorenzo i «Ash vs. Evil Dead». Foto: , Starz

«True Blood», 7 sesonger på HBO Nordic og amerikanske iTunes.

Liker du vampyrsagaer med snert og store doser sex, kan «True Blood» definitivt være noe for deg. Den følger opplevelsene til Sookie Stackhouse, spilt av Anna Paquin, som alltid har hatt evnen til å lese andres tanker, noe hun får spesielt bruk for når det etter hvert viser seg å være mange slags vesener i den lille byen hun bor i. Serien kan også lokke med Alexander Skarsgård som vampyren Eric Northman.

Krim: Halloween-drapsmannen blir ikke løslatt.

«American Horror Story», sesong 1-3 Netflix, og alle på amerikansk iTunes

(Som nevnt over) har serien variert sterkt fra sesong til sesong, hvor en kjerne av de samme skuespillerne i blodige historier, har vært den røde tråden gjennom ulike handlinger og nye rollefigurer.

ZOMBIER: Noen av de vandrende døde i sesong fem av «TWD». Foto: Frank Ockenfels , FOX/AMC

«The Walking Dead», sesong 1-4 på HBO Nordic og 1-6 på amerikansk iTunes.

(Også nevnt over) Denne zombiesagaen om å finne menneskehetens sjel på ny etter at samfunnet har kollapset som følge av et zombieutbrudd har blødd og slitt seg gjennom seks sesonger. Mens sesong to var noe treg, har de påfølgende eskalert i skrekk og spenning.

VGTV: VG møtte «The Walking Dead»-zombie-skaperen.

Filmer:

«Child’s Play» (1988), på HBO Nordic

Det blir alt annet enn barnlig moro når en mor kjøper gigantdukken Chucky til sønnen sin, bare for å finne ut at dukken er basatt av en seriemorder. Utgangspunktet for en serie oppfølgefilmer der draopsdukken til og med får seg en kone.

«Psycho» (1960), på HBO Nordic

Av og til er det godt med en påminnelse om at spenningsmesteren Hitchcock lagde skrekk lenge før en kunne vise blod og gørr på TV. Med dusjscenen i «Psycho» demonstrerer han at man kan få seernes kroppshår til å reise seg bare ved hjelp av kreativ klipping og mesterlig filmmusikk.

Les mer: Jamie Lee Curtis tok en «Psycho».

BESATT: Jack Nicholson i rollen som den etter hvert noe forstyrrede Jack Torrance. Foto: , NTB scanpix

«Ondskapens hotell» (1980), tilgjenglig på Netflix

En får ikke Halloween uten å nevne ikoniske «Ondskapens hotell», der Jack Nicholson spiller familiefaren som blir en smule gal etter at han flytter med kona og sønnen til et vinterstengt hotell for å vedlikeholde det mellom sesongene. Snart ser han døde folk og føler trang til å skade dem han holder kjær.

«A Nightmare on Elm Street» (1984), på Netflix

Wes Cravens skrekkfilm som fikk en hel generasjontil å frykte drømmene sine - og Freddy Krueger. Originalen er ikke minst severdig på grunn av en ung Johnny Depp som Glen Lantz.

«Dracula» (1992), tilgjengelig på Netflix

Er du i hømør til en mer romantisk vampyrfilm, anbefales denne fra Francis Ford Coppola, der blant annet Winona Ryder og Keanu Reeves vikles inn i det blodige og kjærlighetsdrevne renkespillet til Gary Oldman som fyrst Dracula. Også Anthony Hopkins spiller i filmen, som vampyrjegeren Anthony Hopkins.

Har du lest: Nordmenn bruker mer penger på Halloween enn på TV-aksjonen.

«Halloween» (1978), tilgjengelig på amerikansk iTunes.

Den originale Halloween-slasheren av John Carpenter. som igangsatte så mange oppfølgerfilmer at jeg har mistet tellingen. Dette er uansett den viktigste, der unge Jamie Lee Curtis fikk testet lungekapasiteten på film for første gang når en morder med hvit maske og spiss kniv slår seg løs i byen hun bor i. Filmen sementerte et helt sett med sjangerregler som stadig lever i beste velgående.

«The Cabin in the Woods» (2012), tilgjengelig på amerikansk iTunes

Fem stereotypirepresentanter for amerikanske ungdommer reiser på helgetur til en øde hytte i skauen. Der begynner mystiske ting å skje. Hormonene strømmer og blod både flyter og spruter. Denne bloddryppende turen ned den veltråkkede skrekkstien tar noen uventede svinger. Kjøper du konseptet klarer «Cabin» faktisk også å si noe om selvoppofrelse og menneskets natur. Deler av klimakset blir så voldsomt at det grenser til å slå seg selv i hjel, men hovedinntrykket er at hytteturen er hårreisende bra.

HJEMSØKT: Lili Taylor som Carolyn Perron i «The Conjuring». Foto: , AP Photo/New Line Cinema/Warner Bros. Pictures

«The Conjuring» (2013), tilgjengelig på amerikansk iTunes

En virkelig skummel skrekkfilm, basert på hendelsene som inspirerte «Amityville Horror»-boken og filmene. Men i denne runden, med Vera Farmiga og Patrick Wilson som etterforskere av paranormale aktiviteter, fungerer historiefortellingen optimalt. Vi har et hjemsøkt hus, en heks’ forbannelse og en uvitende familie. Og igjen har vi en hund som værer at noe ikke er helt som det skal. Fikk 5 på VG-terningen.

Barnevennlig skrekk:

FABEL: Ofelia møter Pan i «Pans labyrint». Foto: , Oro Film

«Pans labyrint» (2007), tilgjengelig på Netflix og amerikansk iTunes

Guillermo del Toros fabelfilm anbefales riktignok ikke for unge under 15, år men er tillatt for noe yngre i selskap med voksne. Det hele er en var og estetisk affære, samtidig som den er spekket av blod. Vi følger Ofelia, som i 1944 med sin syke og høygravide mor reiser til dennes nye mann: Fascistkapteinen Vidal. Etter hvert som moren blir dårligere og dårligere og Ofelias liv blir mer og mer traumatisk, kommer hun i stadig tettere kontakt med en fantastisk verden der hun er en bortkommet prinsesse. For å kunne vende tilbake til sin far, kongen av underverdenen, må Ofelia først bestå tre prøver. Og mens virkeligheten byr på mishandling, mord og tortur, må den ensomme jenta kjempe mot monstre som ikke står virkeligheten tilbake når det gjelder bloddryppende bestialitet.

VG+: Derfor tiltrekkes vi av zombie-grøss (krever innlogging).

«Ghostbusters» (1984), tilgjengelig på norsk og amerikansk iTunes.

Jo da, den er kanskje gammel, men den er fortsatt god. Og mens vi venter på nyinnspillingen med Kristen Wiig og Melissa McCarthy neste år, er det vettugt tidsfordriv å se originalen. Spesialeffektene har riktignok ikke samme pulshoppende virkning på seerne som for 30 år siden, men Bill Murray, Dan Akroyd og Harold Ramis i aksjon som spøkelsesjegere er fortsatt sterkt underholdende. Filmen hadde opprinnelig 11-årsgrense.

SKREMT: Normans søster Courtney, Norman Babcock i baksetet, vennen Neil og Mitch foran rattet. Foto: , Ap/Focus Features

«ParaNorman» (2012) tilgjengelig på norsk og amerikansk iTunes.

En perle av en animert skrekkfilm om gutten Norman. Han blir mobbet og er ikke som alle andre: Han ser nemlig døde mennesker. Og i en verden omgitt av velmendende (avdøde) besteforeldre og andre som ikke forstår seg på hans gave, er det ikke bare lett å være Norman. Men når byen trues av en gammel forbannelse som kan vekke de døde, er det bare Norman som kan hjelpe. Tillatt for alle sammen med foreldre.

«The Addams Family» (1991), tilgjengelig på norsk og amerikansk iTunes.

Denne familiekomedien har nok av skrekk og gru, der vi følger den noe uvanlige familien Addams. Anjelica Huston spiller den omsorgsfulle og tortur-besatte moren Morticia, og en ung Christina Ricci leverer en strålende morbid Wednesday Addams.

VENNER: Victor og Sparky i «Frankenweenie». Foto: , Walt Disney Pictures

«Frankenweenie» (2012), tilgjengelig på norsk og amerikansk iTunes.

Stop-motion-animasjonsfilmen signert Tim Burton skuffer ikke. Her, som tittelen antyder, syr han sammen gamle klassikere og nye ideer. Unge Victor Frankenstein har bare én venn, nemlig hunden Sparky, så når en ulykke inntreffer, er det eneste Victor vil å vekke hunden fra de døde. Da kommer den eksentriske naturfagslærerens undervisning godt med. Filmen er proppfull av referanser til klassiske og nyere skrekk-verk, og det er underholdning i seg selv å forsøke å få med seg alle. De yngste bør skjermes fra å se når Burton vekker sine morbide monstre til live - selv om det gjøres med hjerte. Men for alle andre er filmen en gotisk godteskuff.

«Coraline» (2009), tilgjengelig på norsk og amerikansk iTunes.

Nok en smart animert film. Her følger vi 11-åringen Coraline som er forbannet på foreldrene fordi de flytter til et landlig sted i Oregon og kun er opptatt med jobb. Mens hun kjeder seg finner hun en dør til en parallell verden, som ligner virkeligheten og først lokker, men som snart viser seg å være noe langt mørkere.

«Gremlins» (1984), tilgjengelig på norsk og amerikansk iTunes.

Joe Dante-skrekkomedien hadde 15-årsgrense da den kom, og er i drøyeste laget for sarte ungsjeler. Men for ungdommer som tåler det, er historien om det underfundige og søte vesenet Gizmo, som ved berøring av vann «popper ut» voldelige monstre, verd å få med seg. Filmen er en lekse i viktigheten av å følge regler og passe på de du har nær, samtidig som den byr på nok av skrekk-komiske scener.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder