MISTET BALANSEN: Janusz Komendera mistet balansen under generalprøven til "Isdans". Dermed falt både han og Dorthe Skappel i isen. Foto: Scanpix

Isdans-dommer: - Dorthe var i sjokk etter fallet

MANGLERUD (VG Nett) Dorthe Skappels dansepartner føler sterk skyld etter at han glapp programlederen i isen.

Anne Vinding
ARTIKKELEN ER OVER 12 ÅR GAMMEL

Isdans-dommer Vibeke Sørensen var en av de første som snakket med Dorthe etter at hun smalt siden av hodet i isen.

- Hun var fullt bevisst. Vi pratet hele tiden. Hun var i sjokk over det som skjedde, forteller Sørensen.

- Fortalte hun noe om hvordan hun opplevde fallet?

- Vi snakket ikke om selve opplevelsen. Men hun ga ikke uttrykk for store smerter heller, svarer Sørensen som også er anestesilege og visepresident for Norges Skøyteforbund.

Scanningen på sykehuset viste fredag kveld at Skappel ikke hadde noen brudd i hodet. Hun skal heller ikke ha noen synlige skader på hodet. Ifølge presseansvarlig Jørund Rasdal Unneland i TV2 er hun i god form.

- Etter forholdene så har hun det bra, sier Rasdal Unneland til VG Nett klokken 22.30 fredag kveld.

Mistet balansen

Det var under generalprøven til TV 2-programmet at dansepartneren Janusz Komendera mistet balansen mens han holdt henne over hodet.

- Det var et løft over hodet, som hun har trent på i en uke. Et foroverløft der hun svever over partneren og de begge ser forover. I løftet mistet han balansen slik at de begge falt, men det gikk verst ut over henne. Hun falt ned og landet på siden av hodet, forklarer Rasdal Unneland til VG Nett

Ingen av de to danserne brukte hjelm under øvelsen. Dorthe har gjort løft i alle tidligere sendinger av programmet, og har ifølge Dagbladet.no tidligere uttalt at hun sjelden bruker beskyttelsesutstyr.

- Janusz var i sjokk han også. Han sliter med voldsom skyldfølelse. Han føler selvfølgelig at det er hans ansvar å passe på Dorthe. Noe han også har gjort. Dette løftet er ikke av de mest spektakulære løftene de har gjort. Det var faktisk et av de mest beskjedne til dem å være, og de har hatt full kontroll på det på alle treninger. Men alle vet at det skjer uhell. Og dette var et uhell, sier Sørensen.

Ble med på sykehuset

Publikum hadde ikke sluppet inn i ishallen da ulykken skjedde. Men de andre Isdans-deltagerne, dommerne, produsenter og fotografer var vitne til fallet som er så stygt at TV2 ikke vil vise det for noen.

- Det er alltid litt sjokk å se slike skader. Men både jeg og førstehjelpsfolkene var der i løpet av ti sekunder. Hun var våken og beveget alle armer og ben med en gang. Hun husket hva som hadde skjedd og fikk på seg nakkekrage før hun ble båret av isen og kjørte ned til sykehuset, forteller Sørensen.

Janusz Komendera ble med Dorthe i ambulansen fra ishallen på Manglerud til Ullevål universitetssykehus mens de andre deltagerne fortsatte showet.

- Ubehagelig

- Det å se et sånt uhell er ubehagelig for alle. Særlig for de som står Dorthe så nær, som har trent sammen med henne , og som prøver på liknende løft selv. Det gir en støkk i folk, mener Sørensen.

- Hvordan er det å gå rett ut i konkurranse etter at man har sett en kollega stupe med hodet ned i isen?

- Det er selvsagt spesielt. Det ble derfor vurdert om vi skulle gå videre med showet eller ikke. Men siden tilstanden til Dorthe var så stabil valgte vi å fortsette med showet, svarer dommeren.

Ingen gikk ut

«Isdans» er et program der kjente mennesker, som aldri før har drevet med isdans, konkurrerer om å være best i sporten. De danser med hver sin profesjonelle partner.

På spørsmål fra VG Nett om lista blir lagt for høyt for folk som er for amatører å regne i isdans, svarer Rasdal Unneland at skader må en påregne i en slik konkurranse.

- Det er ikke hyggelig, og vi skulle gjerne unngått det, men når kjendiser er med på «Isdans» må en påregne at skader kan skje. Alle kan klare de elementene vi har lagt inn dersom de trener hardt.

Fra før har tidligere Idol-deltager Sandra Lyng Haugen måtte trekke seg fra konkurransen etter at hun pådro seg en skade i en bilulykke.

Ulykken får ingen konsekvenser for «God Kveld Norge». Det ble spilt inn tidligere i fredag.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder